Article facilitat per: IPM

 • Dins del pla de transformació digital de les administracions públiques, Espanya s'ha situat a l'avantguarda internacional en la digitalització del sistema registral, que permet evolucionar la fe pública dels llibres físics als folis signats electrònicament a tots els registres del país.
 • La seva implantació ha suposat el desplegament de 1.095 microcentres de dades distribuïdes per tot el territori nacional en només catorze setmanes
 • El desplegament ha estat realitzat per Ricoh, a través de la seva filial IPM, a Ricoh Company, especialitzada en infraestructura i cloud
 • Es tracta del projecte de digitalització més gran de l'Administració Pública dels últims temps.

La digitalització completa de les actuacions registrals a Espanya és una realitat des d'aquest mes de maig, un projecte de modernització de l'operativa dels Registres de la Propietat, Mercantils i de Béns Immobles, a través de l'habilitació de la signatura electrònica qualificada pels registradors. D'aquesta manera, es passa, com determina la normativa, a folis signats digitalment a tots els registres, en lloc de la fe pública dels llibres físics.

Per fer possible aquesta modernització, ha calgut implementar un microcentre de dades a tots els Registres existents a Espanya, una iniciativa tecnològica de gran rellevància que ha estat duta a terme per IPM, a Ricoh Company, juntament amb Dell Technologies.

Després de la licitació el passat mes de novembre, la iniciativa de modernització del sistema registral, va exigir una anàlisi de la situació tecnològica i els requeriments de cadascun dels Registres existents al país, un total de 1.108 a 50 províncies més els dos arxipèlags, Ceuta i Melilla. Aquesta fase va ser el punt de partida per, seguidament, en només catorze setmanes, dotar-los de la infraestructura de còmput, emmagatzematge i xarxes necessària per poder allotjar en local l'elevat nombre de documents que gestionen.

El projecte representava un desafiament logístic i tècnic important, per la qual cosa era crucial garantir l'eficiència i la qualitat en cada etapa del procés de desplegament. Com explica Paloma Herranz, directora comercial d'IPM, Ricoh Company, “ha estat un projecte de gran complexitat logística. Després de l'avaluació inicial, en què detectem totes les necessitats de cada Registre, el nostre equip va haver de configurar i unir tots els components dels mini-CPDs de forma centralitzada a Madrid i enviar-los a cadascuna de les ubicacions per posar-los en marxa, posar-lo una IP i connectar-los amb la xarxa del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils, organisme que s'ha encarregat de la gestió central de la iniciativa”.

Per part seva, José Soriano, director de Sistemes d'Informació del Col·legi de Registradors, ha subratllat que “hem envestit aquest projecte per adaptar-nos a la Llei 11/2023 que suposa la culminació d'un procés digital de modernització per a les actuacions registrals i representa la consolidació del Registre Electrònic i la Seu Electrònica. Érem conscients de la dificultat logística de la iniciativa, però s'ha realitzat amb èxit, i complint amb els ajustats temps d'execució. IPM ha estat un gran company de viatge, assegurant l´èxit d´un projecte tan clau per a nosaltres”.

La solució implementada inclou la infraestructura necessària per gestionar un alt volum d’informació i protegir-la al llarg de tot el seu cicle de vida; Dell Technologies ha estat l'opció triada per la seva arquitectura per capes, la seva experiència i el seu lideratge en aquest tipus d'iniciatives. Per a Javier Sánchez, director de Sector Públic de Dell Technologies, “aquest ha estat un dels projectes més ambiciosos de digitalització del sector públic a Espanya. Ateses les seves característiques, era crucial la col·laboració amb Dell Financial Services així com l'especialització i la solvència tècnica d'IPM que com Titanium Partner, és el soci de negoci amb més nivell de certificació en serveis sobre tecnologia de Dell Technologies

Dades que constaten la dimensió i abast del projecte

Aquestes són algunes xifres que mostren la complexitat d’aquest projecte:

 • El projecte s'ha desenvolupat des del principi fins al final en tan sols catorze setmanes. Durant aquest període, es van arribar a rebre més de 900 palets de material per ser ajustat.
 • Es van moure més de 10.000 dispositius, inclosos racks i PDUs, i els embalatges corresponents.
 • Durant la fase de muntatge i configuració, van treballar fins a 22 tècnics simultàniament, que van arribar a configurar al dia un total de 35 microcentres de dades.
 • Més de 80 tècnics van fer tasques d'instal·lació a les oficines registrals de tot el territori espanyol.
 • Es van utilitzar més de 18.000 cables de xarxa Ethernet.
 • . Es van dur a terme més de 1.200 visites als registres i es van fer 80 reunions de seguiment.
 • En total, durant la fase de desplegament i instal·lació, es van transportar més de 180 tones de materials cap als registres per carretera, tren i via marítima. Per això, van treballar conjuntament sis empreses del sector TI i logístic.

 

Quant a Ricoh e IPM, a Ricoh Company

Ricoh és un proveïdor líder de serveis digitals integrats i solucions d'impressió i imatge dissenyades per donar suport a la transformació digital dels llocs i els espais de treball i optimitzar el rendiment empresarial.

Amb seu a Tòquio, les operacions globals arriben a clients d'aproximadament 200 països i regions, amb el suport de coneixements, tecnologies i capacitats organitzatives cultivades al llarg dels 85 anys d'història.

La seva filial, IPM, a Ricoh Company, és una companyia espanyola que compta amb una experiència de 40 anys proporcionant solucions i serveis transversals de TI a mitjanes i grans organitzacions dels principals sectors d'activitat com són els de Banca i Assegurances, Indústria i Administració Pública, entre d'altres.

Com a part del Grup Ricoh Espanya des del 2019, IPM acompanya els seus clients en tot el procés de digitalització fins a aconseguir una gestió òptima de l'estratègia TI amb una cobertura end to end. L'abast dels serveis inclou des de les tasques d'assessorament, consultoria i disseny fins a projectes d'implantació i manteniment proactiu de serveis gestionats en aquestes quatre àrees: Modern Apps, Digital Workplace, Cloud i Ciberseguretat.

Pàgina web: https://ipm.es/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/internacional-perifericos-y-memorias/

Linkedin Ricoh: https://www.linkedin.com/company/ricoh-espana-slu/

Twitter: https://twitter.com/ipm_es

Contacte: https://ipm.es/contacto/

 

Contacte de premsa

Reyes Alonso | Consultora | reyes.alonso@esencialcomunicacion.com | T.: 640 696 148

ESENCIAL | PR & Comm AgencyComparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

     

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02