Entrevista exclusiva per a la Festibity
Albert Tort, actual Secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital a la Generalitat de Catalunya. Enginyer en Informàtica per la FIB, màster i doctorat en computació per la UPC, a més de professor i coordinador del Postgrau en Software Quality Assurance. Amb una dilatada experiència en el sector públic i privat, s’ha especialitzat en enginyeria del software, transformació digital i intel·ligència artificial.
---
Quins objectius teniu des de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital?
Des de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, tenim l’objectiu de millorar l’experiència de la ciutadania en l’accés als serveis públics i alhora assegurar que Catalunya disposi de les infraestructures digitals necessàries. Això implica posar el focus en la transformació digital dels processos, tràmits i serveis, fomentant la comunicació clara i contribuint a la simplificació amb millora continua. I tot plegat amb una visió estratègica centrada en tres pilars clau: la visió de serveis públics transformadors, la inclusió digital i la sostenibilitat.
La visió és clara: disposar d’unes infraestructures digitals robustes ens permet dissenyar i executar serveis públics amb suport digital accessibles i d’alta capacitat.
Per això, un dels nostres objectius principals és assegurar que Catalunya disposi de les infraestructures digitals necessàries, garantint que la inversió pública generi beneficis com la millora de la connectivitat de les seus de la Generalitat, alhora que s’estén la xarxa de connectivitat al territori per al seu ús i explotació. El fet de posar a disposició del mercat majorista els excedents de la xarxa troncal en construcció ofereix oportunitats a petites i mitjanes empreses de telecomunicacions per implantar o estendre els seus serveis. Fins ara, hem desplegat més de 8.000 km de xarxa, i més de cent empreses ja estan operant sobre algun punt de la nostra xarxa. Amb la dimensió actual de la xarxa i l’experiència acumulada, estem en disposició de fer una oferta de preus competitiva, que permeti a aquestes empreses operar en zones geogràficament i demogràficament desafavorides, garantint un servei adequat a les seves necessitats.
La competitivitat digital no és només qüestió d'infraestructures, sinó que implica que les empreses locals i internacionals, però també la pròpia Administració de la Generalitat i el seu sector públic puguin desenvolupar-se i oferir millors serveis digitals. Això ajuda també a crear i retenir talent local, fomentant la transformació digital, que anant més enllà de la digitalització, ha de servir també per repensar processos amb els usuaris (en el nostre cas, la ciutadania) en el centre.
Volem que l'administració pública catalana sigui un referent d'eficiència i innovació digital, amb serveis accessibles per a tots els ciutadans. En aquest sentit, estem implementant un model d'atenció ciutadana digital que permeti una interacció més senzilla i efectiva amb l’administració. Aquesta transformació és clau per crear una Catalunya més equitativa en termes digitals i assegurar que ningú quedi enrere en aquesta revolució tecnològica.
"Volem que l'administració pública catalana sigui un referent d'eficiència i innovació digital, amb serveis accessibles per a tots els ciutadans"
Amb la teva experiència en qualitat de software i transformació digital, què consideres essencial per a una transició digital exitosa en el sector públic?
Una transició digital reeixida en el sector públic ha de tenir en compte diversos factors, començant per una estratègia clarament definida que combini l'adopció tecnològica amb la transformació dels processos interns. El primer pas fonamental és garantir la interoperabilitat entre sistemes i plataformes, la qual cosa permet que els diferents departaments i institucions comparteixin dades de manera més eficient. Aquesta interoperabilitat facilita una prestació de serveis integrada i redueix la duplicació de tasques, millorant l'experiència dels ciutadans.
La transformació dels tràmits i serveis públics també ha d’apostar per la innovació, experimentant i posant en producció solucions basades en intel·ligència artificial.
Un altre aspecte fonamental és la seguretat de la informació. Amb la digitalització creixent, cal garantir que les dades públiques i personals estiguin protegides contra amenaces cibernètiques. La implementació de polítiques de ciberseguretat robustes i la formació dels empleats públics són essencials per construir una administració pública segura i confiable.
Finalment, la transformació digital ha d'anar acompanyada d'un canvi cultural dins de l'administració. Aquest canvi requereix formació continuada i suport adequat durant tot el procés d'implementació
"La transformació digital ha d'anar acompanyada d'un canvi cultural dins de l'administració. Aquest canvi requereix formació continuada i suport adequat durant tot el procés d'implementació"
Catalunya s'ha convertit en un referent en 5G amb iniciatives com el programa 5G Barcelona. Quina és la visió a llarg termini per a l'expansió d'aquesta tecnologia i la seva aplicació?
En relació al desplegament de la tecnologia 5G al territori, des de l'adjudicació de la banda de freqüència de 700MHz l'any 2021, els operadors han realitzat importants inversions per al desplegament del 5G, tant en entorns urbans com rurals, amb l'objectiu de cobrir el 80% de la població a finals de 2025. A aquest esforç cal afegir el finançament europeu Next Generation, associat al Plan único 5G, que preveu que a finals del primer semestre de 2026 hi hagi una cobertura territorial del 5G similar a la del 4G.
Paral·lelament, la Generalitat ha iniciat la dotació de fibra òptica a moltes de les seves torres de telecomunicacions, la qual cosa suposarà una oportunitat per ampliar l'abast del 5G. Això també permetrà aplicar les eines basades en aquesta tecnologia a la gestió de polítiques públiques.
A llarg termini, la mobilitat serà un objectiu prioritari per al mercat i la recerca tecnològica. La descentralització dels serveis comporta avantatges importants quant a qualitat i sostenibilitat, convertint-se en una tendència imparable.
El programa 5G Barcelona és un dels projectes més ambiciosos en l'àmbit de la connectivitat digital. A llarg termini, volem que aquesta tecnologia esdevingui un pilar fonamental per a la transformació de sectors clau com la mobilitat, la salut, l'agricultura, la indústria i l'energia. El 5G permetrà el desenvolupament de solucions avançades, com els vehicles autònoms, la telemedicina i les ciutats intel·ligents, i posicionarà Catalunya com un hub d’innovació digital a escala global.
A més, treballem perquè aquesta tecnologia arribi a les zones rurals, garantint així una equitat territorial en l'accés a la tecnologia. Això millorarà la competitivitat de les empreses locals i fomentarà la creació de talent digital especialitzat. Aquesta infraestructura facilitarà també la descentralització de la computació i la implementació del 5G en polítiques públiques, amb un potencial transformador enorme.
Com veus el repte de fidelitzar el talent digital - #iTalent - i fer front a les demandes de futur?
El talent digital és un dels actius més preuats en l'actualitat, i la seva captació i retenció és un gran repte per a qualsevol societat immersa en la transformació digital. Iniciatives com #iTalent són crucials per identificar i promoure el talent emergent entre els joves, però fidelitzar aquest talent requereix més que simplement oferir salaris competitius. Hem de crear un entorn laboral atractiu, on els professionals se sentin valorats i tinguin oportunitats de creixement i desenvolupament personal.
Un altre element fonamental és fomentar la formació contínua. El sector digital evoluciona molt ràpidament, i és necessari que els professionals puguin accedir a programes de reciclatge i formació que els permetin estar al dia de les noves tecnologies. Això inclou la col·laboració amb universitats i centres de recerca, per assegurar que el sistema educatiu està alineat amb les necessitats canviants del mercat laboral digital.
A més, promoure un equilibri entre la vida personal i professional és clau per retenir el talent. Els joves valorem entorns de treball flexibles que promoguin la innovació i l’equilibri emocional, aspectes essencials perquè Catalunya continuï sent un pol d'atracció de talent digital
Barcelona és referent en atraure esdeveniments tecnològics internacionals. Com valores l’impacte en el territori?
Barcelona ha aconseguit posicionar-se com una de les capitals tecnològiques mundials, gràcies a esdeveniments com el Mobile World Congress, l’Smart City Expo, i altres congressos de gran prestigi. L'impacte d'aquests esdeveniments és significatiu, no només en termes d’augment de l'activitat econòmica durant els dies de l’esdeveniment, sinó també perquè atrauen inversions estrangeres i startups que busquen instal·lar-se en un entorn innovador i competitiu.
Aquests esdeveniments són una oportunitat perquè les empreses locals es connectin amb actors globals del sector tecnològic, fomentant el networking i establint connexions comercials que poden obrir noves oportunitats de mercat. Això també impulsa la creació de llocs de treball qualificats i contribueix a la diversificació de l'economia catalana, que es fa més resilient davant de crisis globals.
Finalment, aquests esdeveniments posicionen Catalunya com un hub d’innovació digital, no només en l’àmbit europeu sinó també global. Aquest impacte positiu es reflecteix en tot el territori, i reforça el paper de la regió com un referent internacional en tecnologia
La sostenibilitat digital és cada cop més rellevant. Quines iniciatives estan previstes?
La sostenibilitat digital és un aspecte clau en les nostres polítiques de transformació tecnològica. Estem impulsant diverses iniciatives per reduir l'impacte ambiental de la tecnologia digital, com ara la construcció de centres de dades més sostenibles, amb menor consum energètic i fonts d'energia renovables. Això és essencial per minimitzar l'impacte ambiental mentre avancem en la digitalització.
També estem treballant en projectes d’economia circular dins del sector tecnològic, com la reutilització i el reciclatge de dispositius electrònics, que ajuden a reduir la quantitat de residus electrònics. A més, promovem la digitalització de processos per reduir l'ús de paper i l'optimització de les infraestructures per minimitzar les emissions de CO₂, especialment en sectors com el transport i l’energia.
Finalment, ens centrem en garantir que el creixement tecnològic i digital a Catalunya vagi de la mà de la sostenibilitat, promovent un model de desenvolupament que sigui respectuós amb el medi ambient i que ajudi a crear una economia digital més sostenible.
Quins serveis o infraestructures digitals creus que els ciutadans podrien veure en els propers anys?
A nivell de serveis digitals, estem abordant ja la creació d’una plataforma de serveis públics de la Generalitat, que sigui un portal d’interacció amb l’administració estructurat, accessible i modernitzat, amb una xarxa d’atenció ciutadana per diferents canals presencials i virtuals, i apostant per recollir a valoració dels serveis, analitzant les dades i fomentant la millora continua. De fet, el govern de la Generalitat ha aprovat recentment un Acord de Govern que posa els serveis públics i la simplificació de l’Administració al centre de l’agenda executiva. I en això, els serveis digitals hi tenen molt a veure.
Però perquè això sigui possible, també cal generalitzar el desplegament de xarxes de fibra. I en aquest àmbit crec que les infraestructures evolucionaran cap a la computació descentralitzada i s'orientaran cap a la tecnologia en mobilitat. El futur de les infraestructures estarà naturalment lligat al desenvolupament de tecnologies disruptives que avui semblen avançades però que, en pocs anys, formaran part de la quotidianitat. Les possibilitats en aquest sentit són enormes.
Un altre espai de desenvolupament serà sens dubte l'eficiència energètica i el control de la qualitat dels entorns. No obstant això, el futur també vindrà condicionat per un repte de grans dimensions: la desigualtat creixent en l'accés i gaudi de les eines tecnològiques. Aquesta desigualtat afecta tant els col·lectius més vulnerables com una part important de la població mundial que, per raons territorials, emergència social o conflictes bèl·lics, té poc o cap accés als beneficis del món digital. Per tant, el principal desafiament no és només tecnològic: haurem de veure quines respostes es poden donar des de la política i el mercat a aquesta desigualtat creixent, que és un factor de preocupació important.
Per altra banda, la cura de les persones, especialment a mesura que la població envelleixi. Les solucions informàtiques, juntament amb la robòtica, la intel·ligència artificial i els sensors jugaran un paper important en la millora de la qualitat de vida de les persones grans.
No obstant això, un dels reptes més grans que afrontem és garantir que aquesta transformació digital sigui accessible a tothom, incloent els col·lectius més vulnerables i les regions amb menys accés a les noves tecnologies.
En els propers anys, els ciutadans experimentaran una profunda transformació en els serveis públics digitals, començant per la identitat digital única, que permetrà accedir a tots els serveis públics amb una sola identificació, simplificant molts processos administratius. L'interoperabilitat entre administracions també serà prioritària, millorant l’agilitat i eficiència dels serveis públics.
I, en el sector de la salut, veurem un increment dels serveis de telemedicina i el monitoratge remot de pacients, millorant la qualitat de vida i permetent un millor accés a l’atenció mèdica, especialment en zones rurals. Pel que fa a la mobilitat intel·ligent, es desplegaran sistemes de transport públic connectat, aparcaments intel·ligents i solucions de mobilitat compartida, fent el transport més eficient i sostenible.
Amb la teva experiència en l’àmbit acadèmic, com creus que podríem inspirar els joves en el talent digital?
Per inspirar els joves en el talent digital, és fonamental connectar-los amb projectes reals i tangibles que mostrin com la tecnologia impacta en la seva vida i la societat en conjunt. L’exemple dels serveis públics és clau: tot el que fem, a nivell de solucions informàtiques, i d’infraestructures digitals té un objectiu últim: una millor experiència ciutadana.
Programes educatius que introdueixin la programació, la robòtica i la ciència de dades des de les primeres etapes educatives són clau per despertar l'interès per les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).
Aquests programes han d'estar adaptats a diferents edats, proporcionant contingut atractiu i pràctic perquè els joves descobreixin les seves habilitats tecnològiques des de ben aviat.
És crucial oferir oportunitats d'aprenentatge pràctic, com hackathons, tallers tecnològics, concursos de programació i projectes col·laboratius amb empreses o institucions. Aquest tipus d'activitats permeten als joves aplicar els seus coneixements en contextos reals i resoldre problemes del món actual, fomentant el seu esperit innovador i creativitat.
A més, cal donar visibilitat a referents del sector tecnològic, tant homes com dones, per trencar estereotips de gènere i altres barreres, i demostrar que qualsevol pot tenir èxit en aquest àmbit. Presentar casos d'èxit locals i globals pot inspirar els joves a veure's com a protagonistes del canvi tecnològic i a identificar-se amb exemples reals de persones que han contribuït significativament a la transformació digital.
És important que els joves percebin que el talent digital no es limita a la programació, sinó que inclou una àmplia varietat de disciplines com el disseny de solucions per a la ciutadania, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial i l'emprenedoria tecnològica. Fer-los conscients de l'impacte social de la tecnologia, com la seva aplicació en la salut, la sostenibilitat o l’educació, pot motivar-los a veure el món digital com una oportunitat per contribuir a una societat millor.
Finalment, és fonamental que els programes de formació digital fomentin el treball en equip, el pensament crític i l'emprenedoria, ja que aquestes habilitats són essencials per a l'èxit en el món laboral digital. Facilitar l'accés a recursos digitals i oferir suport continuat als joves és vital per mantenir el seu interès i guiar-los cap a un futur tecnològic amb confiança.
Com valores iniciatives com la Festibity, que generen sinergies entre la Universitat, el sector públic i privat?
La Festibity és una iniciativa fonamental per fomentar la col·laboració entre el món acadèmic, el sector públic i les empreses privades. Aquest tipus de trobades són essencials per crear un espai de diàleg i col·laboració, on els diferents agents implicats en l'ecosistema digital poden compartir coneixements, identificar sinergies i detectar noves oportunitats. En un context de transformació digital ràpida, la col·laboració entre aquests sectors és vital per desenvolupar solucions innovadores que tinguin un impacte real en la societat.
La velocitat amb què avança la tecnologia fa necessari disposar d'espais com la Festibity, que promouen la creació de projectes conjunts amb una visió multidisciplinària, permetent que tant les institucions públiques com privades i les universitats es beneficiïn mútuament de l'experiència i el coneixement compartit. Aquestes trobades ajuden a superar barreres entre sectors i a generar iniciatives que poden transformar la societat mitjançant l'ús de la tecnologia.
A més, la Festibity representa una gran oportunitat per al networking entre professionals del sector tecnològic. Facilita la creació de relacions estratègiques, que poden derivar en projectes col·laboratius amb beneficis per a tota la comunitat. Aquest intercanvi enforteix l'ecosistema digital de Catalunya, connectant talents, investigadors, emprenedors i empreses amb l'objectiu comú de liderar la innovació tecnològica.
Gràcies a esdeveniments com la Festibity, Catalunya es consolida com un referent en la innovació digital, reafirmant el seu paper com un dels hubs tecnològics més dinàmics d'Europa. Això no només atrau inversions i talent internacional, sinó que també impulsa el creixement del teixit empresarial local i promou la competitivitat del territori a escala global. En aquest sentit, la Festibity és clau per posar en relleu el potencial de la col·laboració público-privada-universitària en el desenvolupament de solucions tecnològiques disruptives que poden transformar la societat i l'economia.
Entrevista exclusiva para la Festibity
Albert Tort, actual Secretario de Telecomunicaciones y Transformación Digital en la Generalitat de Catalunya. Ingeniero en Informática por la FIB, master y doctorado en computación por la UPC, además de profesor y coordinador del Postgrado en Software Quality Assurance. Con una dilatada experiencia en el sector público y privado, se ha especializado en ingeniería de software, transformación digital e inteligencia artificial.
---
¿Qué objetivos tiene desde la Secretaría de Telecomunicaciones y Transformación Digital?
Desde la Secretaría de Telecomunicaciones y Transformación Digital, tenemos el objetivo de mejorar la experiencia de la ciudadanía en el acceso a los servicios públicos y al mismo tiempo asegurar que Cataluña disponga de las infraestructuras digitales necesarias. Esto implica poner el foco en la transformación digital de los procesos, trámites y servicios, fomentando la comunicación clara y contribuyendo a la simplificación con mejora continua. Todo ello con una visión estratégica centrada en tres pilares clave: la visión de servicios públicos transformadores, la inclusión digital y la sostenibilidad.
La visión es clara: disponer de unas infraestructuras digitales robustas nos permite diseñar y ejecutar servicios públicos con soporte digital accesibles y de alta capacidad.
Por eso, uno de nuestros objetivos principales es asegurar que Cataluña disponga de las infraestructuras digitales necesarias, garantizando que la inversión pública genere beneficios como la mejora de la conectividad de las sedes de la Generalitat, al tiempo que se extiende la red de conectividad al territorio para su uso y explotación. El poner a disposición del mercado mayorista los excedentes de la red troncal en construcción ofrece oportunidades a pequeñas y medianas empresas de telecomunicaciones para implantar o extender sus servicios. Hasta ahora, hemos desplegado más de 8.000 km de red y más de cien empresas ya están operando sobre algún punto de nuestra red. Con la dimensión actual de la red y la experiencia acumulada, estamos en disposición de realizar una oferta de precios competitiva, que permita a estas empresas operar en zonas geográfica y demográficamente desfavorecidas, garantizando un servicio adecuado a sus necesidades.
La competitividad digital no es sólo cuestión de infraestructuras, sino que implica que las empresas locales e internacionales, pero también la propia Administración de la Generalitat y su sector público puedan desarrollarse y ofrecer mejores servicios digitales. Esto ayuda también a crear y retener talento local, fomentando la transformación digital, que yendo más allá de la digitalización, debe servir también para repensar procesos con los usuarios (en nuestro caso, la ciudadanía) en el centro.
Queremos que la administración pública catalana sea un referente de eficiencia e innovación digital con servicios accesibles para todos los ciudadanos. En este sentido, estamos implementando un modelo de atención ciudadana digital que permita una interacción más sencilla y efectiva con la administración. Esta transformación es clave para crear una Cataluña más equitativa en términos digitales y asegurar que nadie se quede atrás en esta revolución tecnológica.
"Queremos que la administración pública catalana sea un referente de eficiencia e innovación digital, con servicios accesibles para todos los ciudadanos"
Con tu experiencia en calidad de software y transformación digital, ¿qué consideras esencial para una transición digital exitosa en el sector público?
Una exitosa transición digital en el sector público debe tener en cuenta varios factores, empezando por una estrategia claramente definida que combine la adopción tecnológica con la transformación de los procesos internos. El primer paso fundamental es garantizar la interoperabilidad entre sistemas y plataformas, lo que permite que los distintos departamentos e instituciones compartan datos de forma más eficiente. Esta interoperabilidad facilita una prestación de servicios integrada y reduce la duplicación de tareas mejorando la experiencia de los ciudadanos.
La transformación de los trámites y servicios públicos también debe apostar por la innovación, experimentando y poniendo en producción soluciones basadas en inteligencia artificial.
Otro aspecto fundamental es la seguridad de la información. Con la digitalización creciente, es necesario garantizar que los datos públicos y personales estén protegidos contra amenazas cibernéticas. La implementación de políticas de ciberseguridad robustas y la formación de los empleados públicos son esenciales para construir una administración pública segura y confiable.
Por último, la transformación digital debe ir acompañada de un cambio cultural dentro de la administración. Este cambio requiere formación continuada y soporte adecuado durante todo el proceso de implementación
"La transformación digital debe ir acompañada de un cambio cultural dentro de la administración. Este cambio requiere formación continuada y soporte adecuado durante todo el proceso de implementación"
Cataluña se ha convertido en un referente en 5G con iniciativas como el programa 5G Barcelona. ¿Cuál es la visión a largo plazo para la expansión de esta tecnología y su aplicación?
En relación al despliegue de la tecnología 5G en el territorio, desde la adjudicación de la banda de frecuencia de 700MHz en el año 2021, los operadores han realizado importantes inversiones para el despliegue del 5G, tanto en entornos urbanos como rurales, con el objetivo de cubrir el 80% de la población a finales de 2025. A este esfuerzo hay que añadir la financiación europea Next Generation, asociada al Plan único 5G, que prevé que a finales del primer semestre de 2026 haya una cobertura territorial del 5G similar a la del 4G.
Paralelamente, la Generalitat ha iniciado la dotación de fibra óptica en muchas de sus torres de telecomunicaciones, lo que supondrá una oportunidad para ampliar el alcance del 5G. Esto también permitirá aplicar las herramientas basadas en esta tecnología en la gestión de políticas públicas.
A largo plazo, la movilidad será un objetivo prioritario para el mercado y la investigación tecnológica. La descentralización de los servicios comporta importantes ventajas en cuanto a calidad y sostenibilidad, convirtiéndose en una tendencia imparable.
El programa 5G Barcelona es uno de los proyectos más ambiciosos en el ámbito de la conectividad digital. A largo plazo, queremos que esta tecnología se convierta en un pilar fundamental para la transformación de sectores clave como la movilidad, la salud, la agricultura, la industria y la energía. El 5G permitirá el desarrollo de soluciones avanzadas, como los vehículos autónomos, la telemedicina y las ciudades inteligentes, y posicionará a Cataluña como un hub de innovación digital a escala global.
Además trabajamos para que esta tecnología llegue a las zonas rurales, garantizando así una equidad territorial en el acceso a la tecnología. Esto mejorará la competitividad de las empresas locales y fomentará la creación de talento digital especializado. Esta infraestructura facilitará también la descentralización de la computación y la implementación del 5G en políticas públicas, con un enorme potencial transformador.
¿Cómo ves el reto de fidelizar el talento digital - #iTalent - y hacer frente a las demandas de futuro?
El talento digital es uno de los activos más preciados en la actualidad, siendo su captación y retención un gran reto para cualquier sociedad inmersa en la transformación digital. Iniciativas como #iTalent son cruciales para identificar y promover el talento emergente entre los jóvenes, pero fidelizar ese talento requiere más que simplemente ofrecer salarios competitivos. Debemos crear un entorno laboral atractivo, donde los profesionales se sientan valorados y tengan oportunidades de crecimiento y desarrollo personal.
Otro elemento fundamental es fomentar la formación continua. El sector digital evoluciona muy rápidamente, siendo necesario que los profesionales puedan acceder a programas de reciclaje y formación que les permitan estar al día de las nuevas tecnologías. Esto incluye la colaboración con universidades y centros de investigación, para asegurar que el sistema educativo está alineado con las cambiantes necesidades del mercado laboral digital.
Además, promover un equilibrio entre vida personal y profesional es clave para retener el talento. Los jóvenes valoramos entornos de trabajo flexibles que promuevan la innovación y el equilibrio emocional, aspectos esenciales para que Cataluña siga siendo un polo de atracción de talento digital
Barcelona es referente al atraer eventos tecnológicos internacionales. ¿Cómo valoras el impacto en el territorio?
Barcelona ha conseguido posicionarse como una de las capitales tecnológicas mundiales, gracias a eventos como el Mobile World Congress, Smart City Expo, y otros congresos de gran prestigio. El impacto de estos eventos es significativo, no sólo en términos de aumento de la actividad económica durante los días del evento, sino también porque atraen inversiones extranjeras y startups que buscan instalarse en un entorno innovador y competitivo.
Estos eventos son una oportunidad para que las empresas locales se conecten con actores globales del sector tecnológico, fomentando el networking y estableciendo conexiones comerciales que pueden abrir nuevas oportunidades de mercado. Esto también impulsa la creación de puestos de trabajo calificados y contribuye a la diversificación de la economía catalana, que se hace más resiliente frente a crisis globales.
Finalmente, estos eventos posicionan a Cataluña como un hub de innovación digital, no sólo en el ámbito europeo sino también global. Este impacto positivo se refleja en todo el territorio, y refuerza el papel de la región como referente internacional en tecnología
La sostenibilidad digital es cada vez más relevante. ¿Qué iniciativas están previstas?
La sostenibilidad digital es un aspecto clave en nuestras políticas de transformación tecnológica. Estamos impulsando diversas iniciativas para reducir el impacto ambiental de la tecnología digital como la construcción de centros de datos más sostenibles, con menor consumo energético y fuentes de energía renovables. Esto es esencial para minimizar el impacto ambiental mientras avanzamos en la digitalización.
También estamos trabajando en proyectos de economía circular dentro del sector tecnológico, como la reutilización y reciclaje de dispositivos electrónicos, que ayudan a reducir la cantidad de residuos electrónicos. Además, promovemos la digitalización de procesos para reducir el uso de papel y la optimización de las infraestructuras para minimizar las emisiones de CO₂, especialmente en sectores como transporte y energía.
Por último, nos centramos en garantizar que el crecimiento tecnológico y digital en Cataluña vaya de la mano de la sostenibilidad, promoviendo un modelo de desarrollo que sea respetuoso con el medio ambiente y que ayude a crear una economía digital más sostenible.
¿Qué servicios o infraestructuras digitales crees que los ciudadanos podrían ver en los próximos años?
A nivel de servicios digitales, estamos abordando ya la creación de una plataforma de servicios públicos de la Generalitat, que sea un portal de interacción con la administración estructurado, accesible y modernizado, con una red de atención ciudadana por distintos canales presenciales y virtuales, y apostando por recoger a valoración de los servicios, analizando los datos y fomentando la mejora continua. De hecho, el gobierno de la Generalitat ha aprobado recientemente un Acuerdo de Gobierno que pone los servicios públicos y la simplificación de la Administración en el centro de la agenda ejecutiva. Y en eso, los servicios digitales tienen mucho que ver.
Pero para que esto sea posible, también es necesario generalizar el despliegue de redes de fibra. Y en este ámbito creo que las infraestructuras van a evolucionar hacia la computación descentralizada y se orientarán hacia la tecnología en movilidad. El futuro de las infraestructuras estará naturalmente ligado al desarrollo de tecnologías disruptivas que hoy parecen avanzadas pero que en pocos años formarán parte de lo cotidiano. Las posibilidades en ese sentido son enormes.
Otro espacio de desarrollo será sin duda alguna la eficiencia energética y el control de la calidad de los entornos. Sin embargo, el futuro vendrá también condicionado por un reto de grandes dimensiones: la desigualdad creciente en el acceso y disfrute de las herramientas tecnológicas. Esta desigualdad afecta tanto a los colectivos más vulnerables como a una parte importante de la población mundial que, por razones territoriales, emergencia social o conflictos bélicos, tiene poco o ningún acceso a los beneficios del mundo digital. Por tanto, el principal desafío no es sólo tecnológico: tendremos que ver qué respuestas se pueden dar desde la política y el mercado a esta desigualdad creciente, que es un factor de preocupación importante.
Por otra parte, el cuidado de las personas, especialmente a medida que la población envejezca. Las soluciones informáticas, junto con la robótica, la inteligencia artificial y los sensores, jugarán un papel importante en la mejora de la calidad de vida de las personas mayores.
Sin embargo, uno de los mayores retos que afrontamos es garantizar que esta transformación digital sea accesible a todo el mundo, incluyendo los colectivos más vulnerables y las regiones con menos acceso a las nuevas tecnologías.
En los próximos años, los ciudadanos experimentarán una profunda transformación en los servicios públicos digitales, empezando por su identidad digital única, que permitirá acceder a todos los servicios públicos con una sola identificación, simplificando muchos procesos administrativos. La interoperabilidad entre administraciones también será prioritaria, mejorando la agilidad y eficiencia de los servicios públicos.
Y, en el sector de la salud, veremos un incremento de los servicios de telemedicina y la monitorización remota de pacientes, mejorando la calidad de vida y permitiendo un mejor acceso a la atención médica, especialmente en zonas rurales. En cuanto a la movilidad inteligente, se desplegarán sistemas de transporte público conectado, aparcamientos inteligentes y soluciones de movilidad compartida, haciendo el transporte más eficiente y sostenible.
Con tu experiencia en el ámbito académico, ¿cómo crees que podríamos inspirar a los jóvenes en el talento digital?
Para inspirar a los jóvenes en el talento digital, es fundamental conectarlos con proyectos reales y tangibles que muestren cómo la tecnología impacta en su vida y la sociedad en su conjunto. El ejemplo de los servicios públicos es clave: todo lo que hacemos, a nivel de soluciones informáticas, y de infraestructuras digitales, tiene un objetivo último: una mejor experiencia ciudadana.
Programas educativos que introduzcan la programación, la robótica y la ciencia de datos desde las primeras etapas educativas son clave para despertar el interés por las disciplinas STEM (ciencia, tecnología, ingeniería y matemáticas).
Estos programas deben estar adaptados a diferentes edades, proporcionando contenido atractivo y práctico para que los jóvenes descubran sus habilidades tecnológicas desde pronto.
Es crucial ofrecer oportunidades de aprendizaje práctico como hackathons, talleres tecnológicos, concursos de programación y proyectos colaborativos con empresas o instituciones. Este tipo de actividades permite a los jóvenes aplicar sus conocimientos en contextos reales y resolver problemas del mundo actual, fomentando su espíritu innovador y creatividad.
Además, es necesario dar visibilidad a referentes del sector tecnológico, tanto hombres como mujeres, para romper estereotipos de género y otras barreras, y demostrar que cualquiera puede tener éxito en este ámbito. Presentar casos de éxito locales y globales puede inspirar a los jóvenes a verse como protagonistas del cambio tecnológico ya identificarse con ejemplos reales de personas que han contribuido significativamente a la transformación digital.
Es importante que los jóvenes perciban que el talento digital no se limita a la programación, sino que incluye una amplia variedad de disciplinas como el diseño de soluciones para la ciudadanía, la ciberseguridad, la inteligencia artificial y el emprendimiento tecnológico. Hacerles conscientes del impacto social de la tecnología, como su aplicación en la salud, la sostenibilidad o la educación, puede motivarles a ver el mundo digital como oportunidad para contribuir a una sociedad mejor.
Por último, es fundamental que los programas de formación digital fomenten el trabajo en equipo, el pensamiento crítico y el emprendimiento, ya que estas habilidades son esenciales para el éxito en el mundo laboral digital. Facilitar el acceso a recursos digitales y ofrecer soporte continuado a los jóvenes es vital para mantener su interés y guiarlos hacia un futuro tecnológico con confianza.
¿Cómo valoras iniciativas como la Festibity, que generan sinergias entre la Universidad, el sector público y privado?
Festibity es una iniciativa fundamental para fomentar la colaboración entre el mundo académico, el sector público y las empresas privadas. Este tipo de encuentros son esenciales para crear un espacio de diálogo y colaboración, donde los distintos agentes implicados en el ecosistema digital pueden compartir conocimientos, identificar sinergias y detectar nuevas oportunidades. En un contexto de rápida transformación digital, la colaboración entre estos sectores es vital para desarrollar soluciones innovadoras que tengan un impacto real en la sociedad.
La velocidad con la que avanza la tecnología hace necesario disponer de espacios como la Festibity, que promueven la creación de proyectos conjuntos con una visión multidisciplinar, permitiendo que tanto las instituciones públicas como privadas y las universidades se beneficien mutuamente de la experiencia y el conocimiento compartido. Estos encuentros ayudan a superar barreras entre sectores y generar iniciativas que pueden transformar la sociedad mediante el uso de la tecnología.
Además, Festibity representa una gran oportunidad para el networking entre profesionales del sector tecnológico. Facilita la creación de relaciones estratégicas, que pueden derivarse en proyectos colaborativos con beneficios para toda la comunidad. Este intercambio fortalece el ecosistema digital de Cataluña, conectando talentos, investigadores, emprendedores y empresas con el objetivo común de liderar la innovación tecnológica.
Gracias a eventos como la Festibity, Cataluña se consolida como un referente en la innovación digital, reafirmando su papel como uno de los hubs tecnológicos más dinámicos de Europa. Esto no sólo atrae inversiones y talento internacional, sino que también impulsa el crecimiento del tejido empresarial local y promueve la competitividad del territorio a nivel global. En este sentido, la Festibity es clave para poner de relieve el potencial de la colaboración público-privada-universitaria en el desarrollo de soluciones tecnológicas disruptivas que pueden transformar la sociedad y la economía.
22a Festibity
Maig de 2025