Entrevista exclusiva per a la Festibity
Demetri Rico, director gerent del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI). Especialitzat en transformació digital i gestió d’infraestructures tecnològiques a gran escala, amb més de 25 anys d’experiència.
---
Quins són els principals reptes que té per davant el CTTI?
El principal repte que té el CTTI és consolidar-se com a soci de referència en transformació digital per a la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de modernitzar i transformar digitalment l’administració i els serveis públics. No es tracta només d’implementar tecnologia, sinó de trobar solucions globals que responguin a les necessitats concretes de l’administració pública, i que contribueixin a una millora en la qualitat de l’atenció al ciutadà.
Per aconseguir aquesta fita, hem d’evolucionar el model amb què ens relacionem tant amb la Generalitat com amb els nostres proveïdors. Cal anar cap a un nivell més de consultoria i aportar valor afegit.
Tot això ha de portar al CTTI a ser un referent europeu en la gestió i transformació de serveis TIC, un model de bones pràctiques que no només impulsi la Generalitat, sinó que serveixi d'exemple per a altres administracions públiques.
La IA pot ser clau en l’automatització de processos a l’administració?
La IA no ha de servir solament per automatitzar processos, sinó per canviar les regles de joc dels serveis que presta la Generalitat cap als ciutadans i les empreses.
Des del CTTI estem treballant en projectes amb IA en serveis fonamentals, com són el jurídic i el tema assistencial de salut. Es tracta de projectes que incorporen IA per facilitar i agilitzar als jutges la redacció de les sentències, i en l’entorn de salut per ajudar amb el diagnòstic clínic de malalties. Aquests projectes amb IA no solament consisteixen a automatitzar processos, sinó que canvien la relació amb els ciutadans.
Actualment tenim més de 50 iniciatives amb IA en marxa, de les quals esperem que aproximadament un 20% puguin consolidar-se en serveis en els pròxims 8 mesos.
Com les TIC poden ser un eix vertebrador transversal del Pla de Govern de la Generalitat?
Tots els serveis de la Generalitat avui en dia es basen, d’una manera o altra, en les TIC, i la transformació d’aquestes TIC és fonamental per poder portar a terme el Pla de Govern de la Generalitat.
Estem recolzant de manera contínua la creació d’Acords de Govern específics que ens ajudin a avançar en aquesta transformació de les TIC. Recentment, hem treballat en un Acord de Govern sobre els centres de dades i en el futur hi haurà nous Acords de Govern per altres tecnologies i projectes de transformació que ens ajudaran a avançar en el Pla de Govern per millorar els serveis de la Generalitat.
Quin paper tenen el sector privat i les startups en la transformació digital del sector públic?
Podem dir que tenen un paper dual. Per una part, tant les startups com les empreses del sector privat ens permeten incorporar les últimes innovacions amb què treballen, i no només en l’àmbit públic, sinó també la innovació en altres àrees, que després es pot extrapolar al sector públic per millorar els serveis que presta la Generalitat.
Per altra part, la col·laboració público-privada és necessària per fer que alguns projectes estratègics siguin viables. Les empreses poden traccionar aquests recursos públics per proporcionar solucions més paquetitzades o més sostenibles, mentre que el sector públic es beneficia de la capacitat d’innovació d’aquestes solucions.
Com creus que revertirà la teva experiència en el món corporatiu a l’àmbit públic?
Puc aportar la visió externa del sector privat cap a una empresa pública, i aplicar la filosofia de transformació i de millora contínua, que ja forma part de l’ADN del CTTI, per accelerar l’adequació dels serveis que presta a l’Administració.
De tots els projectes en els quals has col·laborat, quins han suposat un major aprenentatge?
Crec que cada projecte té els seus aprenentatges, que són incrementals i complementaris. En el meu pas per diferents projectes, destaco la capacitat d’entendre la gestió d’una nova empresa i serveis en un entorn complex, la importància de la planificació i una estratègia clara per assolir objectius, i l’equilibri entre la tecnologia, l’organització i les persones.
Treballar en projectes centrats en la transformació, m’ha permès saber que és necessari crear un mètode i una disciplina de transformació, i que tot això va molt més enllà de la tecnologia i inclou també a les persones i organitzacions. A més, en estar en entorns multinacionals he pres consciència que la diversitat cultural és fonamental per portar a terme els projectes de transformació.
També soc coneixedor de la complexitat que hi ha al voltant d’una companyia, des de la importància vital del talent i les persones fins a tots els aspectes relacionats amb la sostenibilitat econòmica.
Quin paper hi juga el talent digital, iTalent, en tot l’equip del CTTI?
El CTTI és capdavanter en l’àmbit d’administració pública en l’aplicació de noves tecnologies i nous serveis. Per tant, tenir un equip amb les màximes capacitacions i el màxim rendiment és fonamental.
El repte que tenim és com atreure talent de manera diferent a la resta del mercat. Possiblement no podem competir amb el sector privat amb factors com l’econòmic, però podem competir amb altres factors com el fet de treballar en projectes molt innovadors i que realment són referència pel que fa al sector.
Com veus el futur del sector TIC a Catalunya?
Estem en un moment de canvi de paradigma en el sector TIC. La cloudificació d’infraestructures, l’enfocament en l’experiència d’usuari o l’aplicació d’IA en els processos i aplicacions són exemples de canvi de paradigma respecte al que hi havia fins ara. Catalunya és potent tant des del punt de vista d’administració com de teixit empresarial i, per tant, crec que el sector TIC pot aprofitar tota aquesta revolució que ve per fer-se molt més fort. Tenim empreses, recursos i comptem amb persones amb una bona formació, així que tenim el còctel perfecte per poder aprofitar aquest creixement i aquesta revolució.
Coneixes de prop la Festibity. Què en destacaries?
Conec la Festibity des de fa alguns anys ja, de fet he participat activament i és molt coneguda en el sector.
El que destaco de la Festibity és que és un espai per reconèixer els professionals, compartir èxits, conèixer els últims avenços pel que fa als projectes de les empreses, i sobretot, que és un lloc de networking, de retrobament amb antics companys que durant l’any no pots veure.
Entrevista exclusiva para la Festibity
Demetri Rico, director gerente del Centro de Telecomunicaciones y Tecnologías de la Información de la Generalitat de Cataluña (CTTI). Especializado en transformación digital y gestión de infraestructuras tecnológicas a gran escala, con más de 25 años de experiencia.
---
¿Cuáles son los principales retos que tiene por delante el CTTI?
El principal reto del CTTI es consolidarse como un socio de referencia en la transformación digital para la Generalitat de Cataluña, con el objetivo de modernizar y transformar digitalmente la administración y los servicios públicos. No se trata solo de implementar tecnología, sino de encontrar soluciones globales que respondan a las necesidades concretas de la administración pública y que contribuyan a una mejora en la calidad de atención al ciudadano.
Para lograr esto, debemos evolucionar el modelo de relación tanto con la Generalitat como con nuestros proveedores. Es necesario avanzar hacia un nivel más consultivo y aportar valor añadido.
Todo esto debe llevar al CTTI a ser un referente europeo en la gestión y transformación de servicios TIC, un modelo de buenas prácticas que no solo impulse a la Generalitat, sino que también sirva como ejemplo para otras administraciones públicas.
¿La IA puede ser clave en la automatización de procesos en la administración?
La IA no debe servir únicamente para automatizar procesos, sino para cambiar las reglas del juego en los servicios que presta la Generalitat a los ciudadanos y las empresas.
Desde el CTTI estamos trabajando en proyectos con IA en servicios fundamentales, como el jurídico y el asistencial de salud. Se trata de proyectos que incorporan IA para facilitar y agilizar la redacción de sentencias por parte de los jueces y, en el ámbito de la salud, para ayudar con el diagnóstico clínico de enfermedades. Estos proyectos con IA no solo automatizan procesos, sino que también cambian la relación con los ciudadanos.
Actualmente, tenemos más de 50 iniciativas con IA en marcha, de las cuales esperamos que aproximadamente un 20 % se consoliden como servicios en los próximos 8 meses.
¿Cómo pueden las TIC ser un eje vertebrador transversal del Plan de Gobierno de la Generalitat?
Hoy en día, todos los servicios de la Generalitat se basan, de una manera u otra, en las TIC, y la transformación de estas TIC es fundamental para poder llevar a cabo el Plan de Gobierno de la Generalitat.
Estamos apoyando continuamente la creación de Acuerdos de Gobierno específicos que nos ayuden a avanzar en esta transformación de las TIC. Recientemente, hemos trabajado en un Acuerdo de Gobierno sobre los centros de datos y, en el futuro, habrá nuevos Acuerdos de Gobierno para otras tecnologías y proyectos de transformación que nos ayudarán a avanzar en el Plan de Gobierno para mejorar los servicios de la Generalitat.
¿Qué papel tienen el sector privado y las startups en la transformación digital del sector público?
Podemos decir que tienen un papel dual. Por una parte, tanto las startups como las empresas del sector privado nos permiten incorporar las últimas innovaciones con las que trabajan, y no solo en el ámbito público, sino también en otras áreas, que luego se pueden extrapolar al sector público para mejorar los servicios que presta la Generalitat.
Por otra parte, la colaboración público-privada es necesaria para hacer viables algunos proyectos estratégicos. Las empresas pueden aprovechar estos recursos públicos para proporcionar soluciones más empaquetadas o más sostenibles, mientras que el sector público se beneficia de la capacidad de innovación de estas soluciones.
¿Cómo crees que revertirá tu experiencia en el mundo corporativo en el ámbito público?
Puedo aportar la visión externa del sector privado hacia una empresa pública y aplicar la filosofía de transformación y mejora continua, que ya forma parte del ADN del CTTI, para acelerar la adecuación de los servicios que presta a la Administración.
De todos los proyectos en los que has colaborado, ¿cuáles han supuesto un mayor aprendizaje?
Creo que cada proyecto tiene sus aprendizajes, que son incrementales y complementarios. En mi paso por diferentes proyectos, destaco la capacidad de entender la gestión de una nueva empresa y servicios en un entorno complejo, la importancia de la planificación y una estrategia clara para alcanzar los objetivos, y el equilibrio entre la tecnología, la organización y las personas.
Trabajar en proyectos centrados en la transformación me ha permitido saber que es necesario crear un método y una disciplina de transformación, y que esto va mucho más allá de la tecnología e incluye también a las personas y organizaciones. Además, al estar en entornos multinacionales, he tomado conciencia de que la diversidad cultural es fundamental para llevar a cabo los proyectos de transformación.
También soy consciente de la complejidad que rodea a una compañía, desde la importancia vital del talento y las personas hasta todos los aspectos relacionados con la sostenibilidad económica.
¿Qué papel juega el talento digital, iTalent, en todo el equipo del CTTI?
El CTTI es líder en el ámbito de la administración pública en la aplicación de nuevas tecnologías y nuevos servicios. Por lo tanto, tener un equipo con las máximas capacidades y el máximo rendimiento es fundamental.
El reto que tenemos es cómo atraer talento de manera diferente al resto del mercado. Posiblemente no podamos competir con el sector privado en factores como el económico, pero podemos competir en otros factores, como el hecho de trabajar en proyectos muy innovadores que realmente son referentes en el sector.
¿Cómo ves el futuro del sector TIC en Cataluña?
Estamos en un momento de cambio de paradigma en el sector TIC. La cloudificación de infraestructuras, el enfoque en la experiencia de usuario o la aplicación de IA en los procesos y aplicaciones son ejemplos de este cambio de paradigma respecto a lo que había hasta ahora. Cataluña es potente tanto desde el punto de vista de la administración como del tejido empresarial y, por lo tanto, creo que el sector TIC puede aprovechar toda esta revolución para hacerse mucho más fuerte. Tenemos empresas, recursos y contamos con personas con una buena formación, así que tenemos el cóctel perfecto para aprovechar este crecimiento y esta revolución.
Conoces bien la Festibity. ¿Qué destacarías de ella?
Conozco la Festibity desde hace algunos años, de hecho, he participado activamente y es muy conocida en el sector.
Lo que destaco de la Festibity es que es un espacio para reconocer a los profesionales, compartir éxitos, conocer los últimos avances en los proyectos de las empresas y, sobre todo, es un lugar de networking, de reencuentro con antiguos compañeros que durante el año no puedes ver.
22a Festibity
13 de maig de 2025 - Teatre Nacional de Catalunya