Created on Tuesday, 29 Apr 2025 12:19:57

 

Entrevista exclusiva per a la Festibity

Anna Rio, Doctora en Ciències Matemàtiques per la Universitat de Barcelona i compta amb una trajectòria acadèmica destacada a la UPC. Abans d’assumir el càrrec de degana de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB), va ocupar diversos càrrecs de lideratge i gestió, com ara vicedegana de Relacions Internacionals de la FIB, representant del claustre PDI-A, membre del Consell de Govern i sotsdirectora del Departament de Matemàtica Aplicada 2.

En l’àmbit de la recerca, forma part del grup de Teoria de Nombres, especialitzant-se en àrees com la criptografia amb corbes el·líptiques i la teoria de Hopf-Galois. Les seves investigacions tenen connexions importants en camps avançats com la criptografia quàntica i la física teòrica, consolidant el seu perfil com a experta en àrees de gran complexitat i rellevància tecnològica.

---

Quines són les principals línies estratègiques que esteu impulsant actualment des de la FIB?

La FIB arribarà l’any vinent al seu 50è aniversari en una posició capdavantera que sens dubte serà motiu de celebració i orgull. En aquest context de centre referent, les principals línies estratègiques responen a reptes de consolidació de la posició de la FIB com a centre capdavanter en innovació, talent i impacte social.

En primer lloc, cal tenir la capacitat d’adaptar els ensenyaments a l’evolució tecnològica, garantint una oferta formativa que pugui contribuir positivament als avenços, connectant l’estudiantat amb els entorns empresarials i de recerca.

En segon lloc, cal tenir capacitat per atraure el talent i retenir-lo, oferint un context acadèmic atractiu,  tant per la qualitat dels ensenyaments com pels recursos materials de què disposa o per la pluralitat i la diversitat que ofereix la vida acadèmica.

Per últim, cal oferir xarxes potents de col·laboració, d’una banda, amb el teixit empresarial com a ecosistema d’innovació; d’altra banda, amb institucions d’arreu del món com a preparació per a un món interconnectat i com a via d’expansió d’horitzons personals, professionals i acadèmics

Quins reptes i oportunitats identifiques actualment en el sector TIC, i com creus que cal abordar-los des de les organitzacions?

Un repte per als professionals del sector TIC és l’exigència d’actualització constant de coneixements i competències, per adaptar-se de manera àgil i efectiva a les tendències d’un sector en permanent evolució, per mantenir la competitivitat, per identificar correctament les oportunitats o per exercir el lideratge en les transformacions. D’altra banda, apareixen també una sèrie de reptes ètics lligat a les tecnologies TIC i relacionats amb temes com la privacitat o  l’impacte social dels nous models de treball.

Però si hi ha reptes importants és també perquè les oportunitats són moltes i molt diverses. El moment és especialment atractiu per als professionals de la informàtica, atès que ofereix un ampli ventall de possibilitats per aportar talent i innovació  dins d’aquesta  transformació digital  que arriba a tots els racons de la societat i que, per tant, permet triar l’àmbit en què cadascú vol créixer professionalment.

La responsabilitat de la FIB és oferir una formació sòlida que serveixi de base per al desenvolupament professional i la presa conscient de decisions. Alhora, amb la resta d’organitzacions involucrades ha de contribuir a la formació contínua, a l’impuls de la cultura científica i la innovació, a l’establiment de marcs normatius justos, al foment de la responsabilitat corporativa, al debat públic i a l’ús de la tecnologia per al bé comú.

Quin paper juguen les aliances amb altres organitzacions? Quines accions consideres essencials per fomentar la col·laboració entre els estudiants, el professorat i les empreses?

Vivim en un món profundament interconnectat on la globalització i els avenços tecnològics permeten diluir fronteres i cooperar, fent que accions locals aconsegueixin un impacte global.  Com a part d’una universitat tecnològica, la FIB pertany a xarxes com Unite! o Cluster on tenen cabuda iniciatives conjuntes i on es concentren importants bosses de talent jove. Portar a nivell d’aliances universitàries els convenis i projectes de cooperació o els fòrums universitat-empresa són accions a considerar en el marc de les noves realitats professionals.

A la FIB tenim l’associació FIBVisiona, totalment gestionada per estudiants, dedicada a connectar estudiants i empreses, amb la Fira anual com a esdeveniment amb un excel·lent nivell de participació. Per altra banda, l’inLab FIB és el laboratori d’innovació i recerca que fa de la col·laboració amb empreses una oportunitat de formació complementària enfocada a l’emprenedoria i el futur professional. En aquesta línia, també s’han incorporat als plans d’estudis assignatures de Projectes Aplicats d’Enginyeria, que tenen com a objectiu treballar projectes multidisciplinaris partint de reptes definits per empreses amb un alt contingut d’innovació i creativitat. Tot això, unit al gran volum de convenis de cooperació que es signen cada any, fa que la FIB sigui una facultat compromesa amb la col·laboració amb les empreses. Algunes accions de futur que volem considerar són donar suport i visibilitat a la transferència de coneixement i tecnologia i establir aliances estratègiques amb empreses o institucions.

En relació a tots aquests temes, és obligat mencionar que el BSC és un centre amb molta activitat i molt potent, intrínsecament lligat a la FIB a nivell de professorat i d’estudiantat, que pot aportar valors molt positius a les aliances de la facultat.

En conjunt, totes les activitats de connexió del món acadèmic amb l’entorn empresarial tenen com a actiu estratègic una xarxa activa de FIB alumni, que facilita i enforteix les relacions.

Quins creus que han estat els moments clau de la teva trajectòria que t'han preparat per aquest nou repte?

Crec que la preparació prové de conèixer i estimar la FIB des de fa 35 anys, havent participat activament en la docència, la recerca, la gestió, la representació i la promoció. Però la decisió d’acceptar el repte prové fonamentalment del suport d’un equip amb molta capacitat, molt experiència i molt compromís amb la FIB.  Tots junts podem arribar allà on jo sola no hi arribaria.

Quina experiència de la teva etapa com a vicedegana consideres que et serà més útil en el teu nou càrrec de degana?

Destacaria tres aspectes. En primer lloc, he tingut ocasió de conèixer de primera ma la tasca del personal tècnic de gestió i administració i serveis. El processos lligats a la mobilitat d’estudiants i a l’establiment de convenis són complexos i molt transversals. El personal que els gestiona combina perfectament el coneixement d’aquests processos amb l’atenció personalitzada als estudiants, l’eficiència en el treball i el compromís amb la FIB, que va més enllà del deure i construeix un ambient de treball molt positiu.

En segon lloc he tingut ocasió de relacionar-me i col·laborar amb persones d’universitats d’arreu el món, sempre en un entorn de cooperació i de convicció en els valors que aporta la internacionalització a la formació integral de les persones i a la construcció de societats obertes i tolerants. En la dimensió més purament acadèmica, també he tingut l’oportunitat de veure la bona imatge de la marca FIB a nivell internacional, de conèixer maneres de fer diferents i de recollir idees que podem prendre en consideració a la FIB.

Finalment, he tingut la increïble experiència de veure un estudiantat de la FIB capaç de sortir de la seva zona de confort, adaptar-se a entorns diversos, gaudir, aprendre i tornar molt satisfets a nivell personal i amb molt bons resultats acadèmics. Crec que dins de la xarxa alumni, aquesta xarxa d’estudiants amb experiències de mobilitat internacional pot fer unes aportacions molt positives i les hem d’aprofitar.

Des del teu punt de vista com a degana de la FIB, quin paper jugarà la facultat en el futur de la informàtica i la tecnologia?

La FIB és l’espai de formació d’una gran quantitat de futurs professionals de la informàtica i la tecnologia, de manera que els valors que aporti aquesta formació incidiran de manera directa en aquest futur. Si som capaços de donar una bona formació en coneixements, competències, habilitats, adaptabilitat,  emprenedoria i lideratge, podrem confiar que facin de la informàtica i la tecnologia una eina de progrés i millora de la societat, una eina que ens faci viure millor. L’etiqueta FIB alumni ha de servir per sentir-se part d’aquest compromís i per sentir-se acompanyats en la seva trajectòria professional.

A nivell extern cal que l’entorn socioeconòmic i polític consideri la universitat com un aliat imprescindible per trobar l’assessoria i l’expertesa necessàries per afrontar els reptes tecnològics. En el cas particular de l’actual transformació digital, la FIB ha de mantenir-se com a referent, atès que el professorat de la facultat és personal integrat de grups de recerca d’alt nivell i punters en els temes clau d’aquesta transformació.

Enguany la Festibity celebra la seva 22a edició amb el lema "Noves RealiTats". Què suposa per a tu formar-ne part?

Aquesta edició arriba molt poc després de la meva presa de possessió i la seva preparació i celebració representa per a mi un repte d’aprenentatge. Afortunadament hi ha un equip magnífic al darrera d’aquest gran esdeveniment, que compta amb l’ajut i l’experiència de l’anterior degà Josep Fernàndez. Així que espero la Festibity amb il·lusió i la confiança total que serà tot un èxit. Posar-me al capdavant en alguns moments per representar la FIB suposa molta responsabilitat i espero estar a l’alçada. En tot cas, la temàtica triada i el programa preparat ens faran viure una gran nit a tots els assistents. En aquest moment de viu debat entre capacitats humanes i capacitats tecnològiques, entre deshumanització i alliberament, reflexionarem plegats i en un to festiu.

Com valores la Festibity com a espai de connexió entre el món acadèmic, empresarial i institucional?

Personalment m’agrada molt que la Festibity tingui la capacitat de funcionar com a esdeveniment per teixir xarxes de contactes i a la vegada de preparar un programa  en clau festiva que sorprèn, entreté, fa pensar i fa que l’any següent hi vulguis tornar. A la llista d’assistents, sempre hi trobem representació institucional del més alt nivell, professionals de gran prestigi i els millors exponents del món acadèmic. El format de l’esdeveniment és idoni per a l’establiment de contactes i m’agradaria oferir la FIB com a espai on donar continuïtat  a les propostes de col·laboració que hi puguin sorgir i que puguin aprofitar el potencial de la facultat.

Quina importància atribueixes a la participació en esdeveniments com Festibity per fomentar la creativitat i la innovació entre els estudiants?

Tinc clar que la creativitat i la innovació són valors centrals que guien tant el disseny com la celebració de la Festibity.  Però sempre he considerat aquests aspectes  bàsicament en l’àmbit del desenvolupament professional i, per tant, més adreçat a estudiants graduats o a punt de graduar-se. La pregunta m’ha fet pensar que potser hi ha recorregut per a una major connexió de la Festibity amb els estudiants de la FIB en general i aquest és un tema sobre el que es pot mirar de treballar. M’ho apunto.

Quin consell donaries als estudiants de la FIB que vulguin endinsar-se en l'emprenedoria tecnològica i la innovació?

Els diria el mateix que vaig escriure per a la revista de FIBVisiona,  que són un estudiantat ben preparat per adaptar-se a múltiples entorns professionals, capaç d’afrontar qualsevol repte, de treballar en una gran varietat de projectes i de contribuir-hi amb talent, entusiasme i una sòlida formació. És quelcom que es pot comprovar en la mobilitat internacional, en els projectes desenvolupats a l’inlab FIB i en les pràctiques al BSC i a tota mena d’empreses o a laboratoris. Si volen fer el salt a un projecte personal d’emprenedoria i innovació, la base de l’èxit ja hi és, i per a tot allò que pugui faltar d’assessorament i experiència, a la FIB tenen les portes obertes i a la Festibity tenen la millor ocasió de fer contactes.

 

Entrevista exclusiva para la Festibity

Anna Rio, doctora en Ciencias Matemáticas por la Universidad de Barcelona, cuenta con una destacada trayectoria académica en la UPC. Antes de asumir el cargo de decana de la Facultad de Informática de Barcelona (FIB), ocupó diversos cargos de liderazgo y gestión, como vicedecana de Relaciones Internacionales de la FIB, representante del claustro PDI-A, miembro del Consejo de Gobierno y subdirectora del Departamento de Matemática Aplicada 2.

 

En el ámbito de la investigación, forma parte del grupo de Teoría de Números, especializándose en áreas como la criptografía con curvas elípticas y la teoría de Hopf-Galois. Sus investigaciones tienen importantes conexiones en campos avanzados como la criptografía cuántica y la física teórica, consolidando su perfil como experta en áreas de gran complejidad y relevancia tecnológica.

---

¿Cuáles son las principales líneas estratégicas que estáis impulsando actualmente desde la FIB?

La FIB cumplirá el próximo año su 50 aniversario en una posición de liderazgo que, sin duda, será motivo de celebración y orgullo. En este contexto de centro referente, las principales líneas estratégicas responden a retos para consolidar la posición de la FIB como centro líder en innovación, talento e impacto social.

En primer lugar, debemos tener la capacidad de adaptar la enseñanza a la evolución tecnológica, garantizando una oferta formativa que contribuya positivamente a los avances, conectando al estudiantado con los entornos empresariales y de investigación.

En segundo lugar, es clave atraer y retener el talento, ofreciendo un contexto académico atractivo, tanto por la calidad de la enseñanza como por los recursos materiales disponibles o por la pluralidad y diversidad que ofrece la vida académica.

Por último, debemos ofrecer redes potentes de colaboración, por un lado con el tejido empresarial como ecosistema de innovación, y por otro, con instituciones de todo el mundo como preparación para un mundo interconectado y como vía para la expansión de horizontes personales, profesionales y académicos.

 

¿Qué retos y oportunidades identificas actualmente en el sector TIC y cómo crees que deben abordarse desde las organizaciones?

Uno de los principales retos para los profesionales del sector TIC es la exigencia de actualización constante de conocimientos y competencias, para adaptarse de forma ágil y efectiva a las tendencias de un sector en permanente evolución, mantener la competitividad, identificar correctamente oportunidades y ejercer liderazgo en las transformaciones. Por otro lado, surgen también una serie de retos éticos relacionados con las tecnologías TIC, como la privacidad o el impacto social de los nuevos modelos de trabajo.

Pero si hay retos importantes, es porque las oportunidades también lo son, y muy diversas. El momento es especialmente atractivo para los profesionales de la informática, ya que ofrece un amplio abanico de posibilidades para aportar talento e innovación dentro de esta transformación digital que alcanza todos los rincones de la sociedad y que permite elegir el ámbito en el que cada uno quiere crecer profesionalmente.

La responsabilidad de la FIB es ofrecer una formación sólida que sirva de base para el desarrollo profesional y la toma consciente de decisiones. A la vez, junto al resto de organizaciones implicadas, debe contribuir a la formación continua, al impulso de la cultura científica y la innovación, al establecimiento de marcos normativos justos, al fomento de la responsabilidad corporativa, al debate público y al uso de la tecnología para el bien común.

 

¿Qué papel juegan las alianzas con otras organizaciones? ¿Qué acciones consideras esenciales para fomentar la colaboración entre estudiantes, profesorado y empresas?

Vivimos en un mundo profundamente interconectado donde la globalización y los avances tecnológicos permiten diluir fronteras y cooperar, haciendo que las acciones locales tengan un impacto global. Como parte de una universidad tecnológica, la FIB pertenece a redes como Unite! o Cluster, donde tienen cabida iniciativas conjuntas y donde se concentra un importante núcleo de talento joven. Llevar a nivel de alianzas universitarias los convenios y proyectos de cooperación o los foros universidad-empresa son acciones a considerar en el marco de las nuevas realidades profesionales.

En la FIB contamos con la asociación FIBVisiona, gestionada íntegramente por estudiantes, dedicada a conectar estudiantes y empresas, con la feria anual como evento de gran participación. Por otro lado, el inLab FIB es el laboratorio de innovación e investigación que convierte la colaboración con empresas en una oportunidad formativa complementaria enfocada al emprendimiento y al futuro profesional. En esta línea, también se han incorporado al plan de estudios asignaturas de Proyectos Aplicados de Ingeniería, cuyo objetivo es desarrollar proyectos multidisciplinares basados en retos definidos por empresas con un alto contenido de innovación y creatividad. Todo esto, junto al gran número de convenios de cooperación firmados cada año, hace que la FIB sea una facultad comprometida con la colaboración empresarial. Algunas acciones de futuro que queremos considerar son apoyar y dar visibilidad a la transferencia de conocimiento y tecnología, y establecer alianzas estratégicas con empresas o instituciones.

En relación con todo esto, es obligado mencionar que el BSC (Barcelona Supercomputing Center) es un centro muy activo y potente, intrínsecamente vinculado a la FIB a nivel de profesorado y estudiantado, y que puede aportar un gran valor a las alianzas de la facultad.

En conjunto, todas las actividades de conexión del mundo académico con el entorno empresarial tienen como activo estratégico una red activa de alumni de la FIB, que facilita y fortalece las relaciones.

 

¿Cuáles consideras que han sido los momentos clave de tu trayectoria que te han preparado para este nuevo reto?

Creo que la preparación viene de conocer y querer a la FIB desde hace 35 años, habiendo participado activamente en la docencia, la investigación, la gestión, la representación y la promoción. Pero la decisión de aceptar el reto proviene fundamentalmente del apoyo de un equipo con gran capacidad, mucha experiencia y un fuerte compromiso con la FIB. Juntos podemos llegar donde yo sola no llegaría.

 

¿Qué experiencia de tu etapa como vicedecana consideras que te será más útil en tu nuevo cargo como decana?

Destacaría tres aspectos. En primer lugar, he tenido ocasión de conocer de primera mano la labor del personal técnico de gestión, administración y servicios. Los procesos relacionados con la movilidad estudiantil y el establecimiento de convenios son complejos y muy transversales. El personal que los gestiona combina perfectamente el conocimiento de estos procesos con la atención personalizada a los estudiantes, la eficiencia en el trabajo y el compromiso con la FIB, que va más allá del deber y construye un ambiente laboral muy positivo.

En segundo lugar, he tenido la oportunidad de relacionarme y colaborar con personas de universidades de todo el mundo, siempre en un entorno de cooperación y con la convicción de los valores que aporta la internacionalización a la formación integral de las personas y a la construcción de sociedades abiertas y tolerantes. En el ámbito más académico, también he podido constatar la buena imagen de la marca FIB a nivel internacional, conocer diferentes formas de trabajar y recoger ideas que podemos considerar para la FIB.

Finalmente, he tenido la increíble experiencia de ver estudiantes de la FIB capaces de salir de su zona de confort, adaptarse a entornos diversos, disfrutar, aprender y regresar muy satisfechos a nivel personal y con muy buenos resultados académicos. Creo que dentro de la red de alumni, esta red de estudiantes con experiencias de movilidad internacional puede aportar mucho valor y debemos aprovecharlo.

 

Desde tu punto de vista como decana de la FIB, ¿qué papel jugará la facultad en el futuro de la informática y la tecnología?

La FIB es el espacio de formación de una gran cantidad de futuros profesionales de la informática y la tecnología, por lo que los valores que se transmiten en esta formación incidirán directamente en ese futuro. Si somos capaces de ofrecer una buena formación en conocimientos, competencias, habilidades, adaptabilidad, emprendimiento y liderazgo, podremos confiar en que harán de la informática y la tecnología una herramienta de progreso y mejora de la sociedad, una herramienta que nos ayude a vivir mejor. La etiqueta "FIB alumni" debe servir para sentirse parte de este compromiso y para sentirse acompañado en su trayectoria profesional.

A nivel externo, el entorno socioeconómico y político debe considerar a la universidad como un aliado imprescindible para encontrar el asesoramiento y la experiencia necesarios para afrontar los retos tecnológicos. En el caso particular de la actual transformación digital, la FIB debe mantenerse como referente, ya que el profesorado de la facultad forma parte de grupos de investigación de alto nivel y punteros en los temas clave de esta transformación.

 

Este año la Festibity celebra su 22ª edición con el lema “Nuevas RealiTats”. ¿Qué supone para ti formar parte de este evento?

Esta edición llega muy poco después de mi toma de posesión, y su preparación y celebración representa para mí un reto de aprendizaje. Afortunadamente, hay un equipo magnífico detrás de este gran evento, que cuenta con la ayuda y experiencia del anterior decano, Josep Fernàndez. Así que espero la Festibity con ilusión y plena confianza en que será todo un éxito. Representar a la FIB en algunos momentos implica mucha responsabilidad y espero estar a la altura. En todo caso, la temática elegida y el programa preparado nos harán vivir una gran noche a todos los asistentes. En este momento de intenso debate entre capacidades humanas y tecnológicas, entre deshumanización y liberación, reflexionaremos juntos y en un tono festivo.

 

¿Cómo valoras la Festibity como espacio de conexión entre el mundo académico, empresarial e institucional?

Personalmente, me gusta mucho que la Festibity tenga la capacidad de funcionar como evento para tejer redes de contacto y, a la vez, preparar un programa en clave festiva que sorprende, entretiene, hace pensar y te deja con ganas de volver al año siguiente. En la lista de asistentes siempre encontramos representación institucional del más alto nivel, profesionales de gran prestigio y los mejores exponentes del mundo académico. El formato del evento es ideal para establecer contactos, y me gustaría ofrecer la FIB como espacio para dar continuidad a las propuestas de colaboración que puedan surgir allí y que puedan aprovechar el potencial de la facultad.

 

¿Qué importancia atribuyes a la participación en eventos como la Festibity para fomentar la creatividad y la innovación entre los estudiantes?

Tengo claro que la creatividad y la innovación son valores centrales que guían tanto el diseño como la celebración de la Festibity. Pero siempre he considerado estos aspectos básicamente en el ámbito del desarrollo profesional, y por tanto, más dirigidos a estudiantes graduados o a punto de graduarse. La pregunta me ha hecho pensar que quizás hay margen para una mayor conexión de la Festibity con el estudiantado de la FIB en general, y es un tema sobre el que merece la pena trabajar. Me lo apunto.

 

¿Qué consejo darías a los estudiantes de la FIB que quieran adentrarse en el emprendimiento tecnológico y la innovación?

 

Les diría lo mismo que escribí para la revista de FIBVisiona: que son estudiantes bien preparados para adaptarse a múltiples entornos profesionales, capaces de afrontar cualquier reto, de trabajar en una gran variedad de proyectos y de contribuir con talento, entusiasmo y una formación sólida. Esto se puede comprobar en la movilidad internacional, en los proyectos desarrollados en el inLab FIB y en las prácticas en el BSC y en todo tipo de empresas o laboratorios. Si quieren dar el salto a un proyecto personal de emprendimiento e innovación, ya cuentan con la base del éxito. Y para todo aquello que pueda faltar en asesoramiento y experiencia, en la FIB tienen las puertas abiertas, y en la Festibity la mejor ocasión para hacer contactos.



Comparteix això:

22a Festibity - 13 maig 2025

22a Festibity

13 de maig de 2025 - Teatre Nacional de Catalunya

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02