Created on Wednesday, 30 Apr 2025 16:29:37

 

Entrevista exclusiva per a la Festibity

Ramon Martinconseller delegat (CEO) de Ricoh Espanya i Portugal des de desembre de 2016. Prèviament va ser director general i COO de la companyia, càrrec que va ocupar des de 2012. Va ingressar a Ricoh el 1999 com a director financer i, el 2007, va ser nomenat sotsdirector general de Ricoh Espanya.

Durant la seva etapa com a CEO, ha liderat la transformació de Ricoh cap a un model centrat en serveis digitals, incloent-hi la integració d'empreses clau com IPM, especialitzada en cloud i ciberseguretat.
Amb una trajectòria prèvia al Grup Pepsico, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona, MBA per ESADE Business School i posseeix un PDG per IESE. A més, imparteix sessions de Strategic Management a l’IESE Business School.

---

Ricoh ha tancat el seu exercici de 2024 amb resultats històrics i la culminació d’un procés de transformació. Quin balanç en fas d’aquest any?

Estic, i crec que és extensiu a tot l’equip de Ricoh a Ibèria, molt satisfet no només en termes quantitatius, sinó també qualitatius. Hem tancat l’any fiscal amb una facturació rècord a Espanya i Portugal de 385 milions d’euros, gràcies al sòlid rendiment de les nostres principals línies de negoci: Digital Workplace, que inclou el negoci d’impressió de Ricoh i les solucions per al lloc de treball; Process Automation, que engloba la gestió documental, la modernització d’aplicacions i l’experiència digital; i Cloud & Cyber, unitat que aglutina tota l’oferta de modernització del centre de dades, cloud i ciberseguretat.

Els resultats ens fan sentir orgullosos i també reflecteixen l’èxit de la transformació que vam iniciar fa una dècada, apostant per la diversificació. Aquesta ens ha permès evolucionar, des d’una posició de lideratge en impressió —que continuem mantenint— cap a un proveïdor i soci de serveis digitals, capaç de desenvolupar estratègies integrals per als nostres clients en tot el seu viatge digital.

Aquesta transformació ha portat Ricoh a posicionar-se com a líder en àrees com datacenter, cloud o ciberseguretat. Com ha evolucionat el pes d’aquestes línies dins del negoci?

Avui dia, el nostre negoci d’impressió suposa el 47% dels ingressos i les noves àrees, el 53%. És la primera vegada que superen el negoci tradicional, i això reflecteix el camí que hem recorregut, ja que el 2012 el 91% de la nostra facturació provenia de la impressió.

La nostra activitat en Digital Workplace (incloent-hi impressió d’oficina) representa el 50% del nostre negoci; Cloud & Cyber, que integra el nostre negoci d’infraestructures híbrides, el 30%; i el 20% restant correspon a Process Automation i la impressió professional.

Quin paper ha jugat IPM, des de la seva adquisició el 2019, en aquesta diversificació tecnològica?

Sens dubte, l’adquisició d’empreses com Pamafe, TotalStor i IPM ha estat decisiva per abordar la nostra transformació, aconseguint o complementant les capacitats que necessitàvem per completar la nostra oferta, gràcies al seu coneixement, experiència i solvència tècnica.

Concretament, IPM era una empresa fundada el 1981, inicialment proveïdora de solucions d’emmagatzematge i servidors, i la seva experiència en centres de dades ens ha permès evolucionar cap a infraestructures virtualitzades i cloud, una àrea clau d’inversió per a les organitzacions que es digitalitzen.

IPM ha permès a Ricoh accedir a nous clients o sectors estratègics?

Per descomptat. L’operació de compra ens ha facilitat l’accés a clients que estan invertint per adequar la seva infraestructura i preparar-la per a l’economia digital, i això ha estat bidireccional. Hem sabut aprofitar les sinergies i clients que confiaven en nosaltres com a proveïdor de serveis d’impressió han abordat importants projectes digitals en àrees com el núvol, ciberseguretat, serveis per a centres de dades o de modernització d’aplicacions.

A més, la nostra experiència en àrees com la logística ha permès dur a terme iniciatives molt complexes que, d’altra manera, no s’haurien pogut realitzar, i aquesta capacitat ha estat decisiva en l’adjudicació de projectes. Un exemple clar ha estat l’actualització de sistemes per digitalitzar el sistema registral del Col·legi de Registradors, un dels projectes més ambiciosos impulsats pel sector públic a Espanya.

Amb aquest nou punt de partida, quins són els grans objectius estratègics i prioritats per al pròxim exercici?

Lògicament, volem continuar creixent. A Espanya i Portugal comptem amb 2.200 empleats en 17 seus, i crec que, com a integrador de sistemes, tenim una base sòlida per assolir l’objectiu de 400 milions d’euros en aquest exercici fiscal.

Per aconseguir-ho, confio en el creixement de totes les nostres línies de negoci, posicionades com a referents en segments clau com la col·laboració i audiovisuals al lloc de treball, les estratègies de modernització del datacenter i el cloud computing, o l’automatització de processos mitjançant IA.

Després de les adquisicions dels darrers anys, hi ha hagut un període en què aquestes empreses han operat com a entitats independents, però cada cop més integrades dins de Ricoh per avançar cap a una estratègia go-to-market conjunta, integració de sistemes i una imatge de marca única. Aquesta transició, en què fa temps que treballem, es completarà aquest any i crec que serà un nou impuls per al creixement de l’organització.

Quina importància tenen els mercats d’Espanya i Portugal dins de l’estratègia europea de la companyia?

La regió d’Ibèria té un pes important dins del conjunt de Ricoh a Europa, no només a nivell de facturació, sinó també com a proveïdors de serveis globals per a la resta de la companyia, amb el Centre de Serveis Compartits, situat a Sant Cugat.

A més, a Madrid tenim la Hyperautomation Factory per a tota Europa, amb més de 100 professionals especialitzats en digitalització de processos.

A Espanya som socis dels principals fabricants de TI, com Dell, VMWare, Microsoft o Docuware, amb el grau més alt de certificacions.

Quines tendències marcaran el futur de Ricoh en tecnologia, sostenibilitat i digitalització?

Crec que estem en un moment apassionant de canvi cap a una economia digital. És un procés imparable i sense retorn.

Tota aquesta transformació té la tecnologia com a gran facilitadora. L’evolució tecnològica és vertiginosa i s’ha convertit en un element disruptiu que impacta en la manera com vivim, ens relacionem i treballem. En l’àmbit empresarial, això es tradueix en processos més eficients i automatitzats, que milloren l’experiència dels empleats i dels clients. Per a això cal una inversió tant en solucions per digitalitzar el lloc de treball, com en automatització per generar eficiència, i en infraestructura digital per guanyar agilitat i competitivitat en el mercat, i fins i tot impulsar nous serveis i models de negoci.

A més, la digitalització i els canvis es veuran accelerats per la irrupció d’una tecnologia exponencial i revolucionària com és la intel·ligència artificial.

D’altra banda, tots aquests avenços són clau per al creixement, però aquest ha de ser sostenible. El nostre enfocament en sostenibilitat es basa en l’equilibri de les 3 P: prosperitat (econòmica), persones (societat) i planeta (medi ambient). En les nostres iniciatives en aquesta àrea, alineem el nostre creixement empresarial amb els criteris ESG, a través d’una infraestructura sòlida de gestió. A més, ajudem a resoldre problemes socials aportant als nostres clients productes i serveis respectuosos amb el medi ambient, solucions que milloren la productivitat empresarial i els ajuden a complir els seus objectius de sostenibilitat.

Abans de Ricoh, vas tenir una trajectòria exitosa al Grup Pepsico. Com ha influït aquesta experiència en la teva visió estratègica i estil de lideratge dins de Ricoh?

El Grup Pepsico era una gran escola directiva als anys 90, d’on han sorgit líders que operen en múltiples sectors. Les meves primeres experiències com a directiu van tenir lloc en aquell entorn i, sens dubte, van marcar el meu estil de lideratge, tot i que tant la visió estratègica com el lideratge evolucionen durant tota la vida professional.

També imparteixes classes de Strategic Management a l’IESE. Com integres la teva experiència a nivell acadèmic?

L’any 2014 vam desenvolupar un primer cas Ricoh d’implantació d’estratègia que imparteixo a l’IESE, entre altres continguts. Posteriorment hem elaborat un altre cas en l’àmbit de cultura i persones, així com continguts com la meva visió de l’agenda de la Direcció General. Penso que la visió pràctica dels reptes d’un CEO aporta molt valor als directius en formació a les escoles de negoci.

Què pot aportar col·laborar amb la UPC i Festibity en aquest context de transformació digital i innovació?

A Ricoh estem convençuts que les empreses i el món acadèmic han d’estar connectats per a una millor adequació entre l’oferta i la demanda. A més, en el context actual, és imprescindible desenvolupar professionals experts en les últimes tecnologies per ser competitius al conjunt d’Europa i atreure inversions.

En aquest sentit, la llarga col·laboració que mantenim ens permet estar més a prop d’una universitat com la UPC, que és un referent en formació tecnològica i enginyeria, i, per tant, el germen de nous talents que aviat s’incorporaran al mercat laboral. Igualment, un esdeveniment consolidat com la Festibity, que reuneix una àmplia representació de CIOs, antics alumnes, experts i directius, ens ofereix un fòrum de networking en què intercanviar experiències i establir relacions amb actors rellevants del sector.

 

Entrevista exclusiva para la Festibity

Ramon Martin, consejero delegado (CEO) de Ricoh España y Portugal desde diciembre de 2016. Previamente fue director general y COO de la compañía, cargo que ocupó desde 2012. Ingresó en Ricoh en 1999 como Director Financiero y, en 2007, fue nombrado Subdirector General de Ricoh España.

Durante su etapa como CEO, ha liderado la transformación de Ricoh hacia un modelo centrado en servicios digitales, incluyendo la integración de compañías clave como IPM, especializada en cloud y ciberseguridad.

Con una carrera previa en el Grupo Pepsico, es licenciado en Ciencias Económicas y Empresariales por la Universidad de Barcelona, MBA por ESADE Business School y posee un PDG por IESE. Además, imparte sesiones de Strategic Management en IESE Business School.

---

Ricoh ha cerrado su ejercicio de 2024 con resultados históricos y la culminación de un proceso de transformación. ¿Qué balance haces de este año?

Estoy, y creo que es extensivo a todo el equipo de Ricoh en Iberia, muy satisfecho no solo en términos cuantitativos, sino también cualitativos. Cerramos el año fiscal con una facturación récord en España y Portugal de 385 millones de euros, que se debe a un sólido desempeño de nuestras principales líneas de negocio: Digital Workplace, área que incluye el negocio de impresión de Ricoh y las soluciones para el puesto de trabajo; Process Automation, que engloba gestión documental, modernización de aplicaciones y experiencia digital; y Cloud & Cyber, unidad que aglutina toda la oferta de modernización del datacenter, cloud y ciberseguridad.

Los resultados nos hacen sentir orgullosos y también reflejan el éxito de la transformación que iniciamos hace una década en una apuesta por la diversificación. Esta nos ha permitido evolucionar, desde una posición de liderazgo en impresión, que seguimos manteniendo, a proveedor y socio de servicios digitales, capaz de desarrollar estrategias integrales para nuestros clientes en todo el viaje digital.

Esta transformación ha llevado a Ricoh a posicionarse como líder en áreas como datacenter, cloud o ciberseguridad. ¿Cómo ha evolucionado el peso de estas líneas en el negocio?

Hoy, nuestro negocio de impresión supone el 47% de los ingresos y las nuevas áreas el 53%. Es la primera vez que superan al negocio tradicional y refleja el camino que hemos recorrido, ya que en 2012 el 91% de nuestra facturación procedía del printing.

Nuestra actividad en Digital Workplace (incluyendo impresión de oficina) representa el 50% de nuestro negocio, Cloud & Cyber que integra nuestro negocio de infraestructuras híbridas, el 30% y el restante 20% nuestro negocio de Process Automation y la impresión profesional.

¿Qué papel ha jugado IPM, desde su adquisición en 2019, en esta diversificación tecnológica?

Sin duda alguna, la adquisición de compañías como Pamafe, TotalStor e IPM han sido decisivas para poder abordar nuestra transformación, consiguiendo o complementando las capacidades que necesitábamos para completar nuestra oferta, a través de su conocimiento, experiencia y solvencia técnica.

Concretamente, IPM era una empresa fundada en 1981, inicialmente proveedora de soluciones de almacenamiento y servidores, y su experiencia en centros de datos nos ha permitido evolucionar hacia infraestructuras virtualizadas y cloud, un área clave de inversión para las organizaciones que se digitalizan.

¿IPM ha permitido a Ricoh acceder a nuevos clientes o sectores estratégicos?

Por supuesto. La operación de compra nos ha facilitado el acceso a clientes que están invirtiendo en adecuar su infraestructura y prepararla para la economía digital, y esto ha sido bidireccional. Hemos sabido aprovechar las sinergias y clientes que confiaban en nosotros como proveedor de servicios en el área de impresión, han abordado importantes proyectos digitales en áreas como la nube, ciberseguridad, servicios para centros de datos o de modernización de aplicaciones.

Además, nuestra experiencia en áreas como la logística, ha permitido llevar a cabo iniciativas muy complejas que, de otra manera, no se podrían haber realizado y esta capacidad ha sido decisiva en la adjudicación de proyectos. Un ejemplo claro ha sido la actualización de sistemas para digitalizar el sistema registral del Colegio de Registradores, uno de los proyectos de mayor envergadura impulsado por el sector público en España.

Con este nuevo punto de partida, ¿cuáles son los grandes objetivos estratégicos y prioridades para el próximo ejercicio?

Lógicamente queremos seguir creciendo. En España y Portugal, contamos con 2.200 empleados en 17 sedes, y creo que, como integrador de sistemas, tenemos una sólida base para llegar al objetivo de 400 millones de euros en este ejercicio fiscal.

Para ello, confío en el crecimiento de todas nuestras líneas de negocio, posicionadas como referentes en segmentos clave como la colaboración y audiovisuales en el puesto de trabajo, las estrategias de modernización del datacenter y cloud computing o la automatización de procesos mediante IA.

Tras las adquisiciones de los últimos años, ha habido un periodo en el que estas compañías han operado como empresas independientes pero cada vez más integradas en Ricoh para avanzar hacia un go-to-market conjunto, integración de sistemas y una imagen de marca única. Esa transición, en la que llevamos trabajando tiempo, se completará este año, y creo que será un nuevo impulso para el crecimiento de la organización.

¿Qué importancia tienen los mercados de España y Portugal dentro de la estrategia europea de la compañía?

La región de Iberia tiene un importante peso en el conjunto de Ricoh en Europa, no sólo a nivel de facturación, sino también como proveedores de servicios globales al resto de la compañía, con el Centro de Servicios Compartidos, situado en Sant Cugat.

Además, en Madrid tenemos la Hyperautomation Factory para toda Europa, con más de 100 profesionales especializados en digitalización de procesos.

En España somos socios de los mayores fabricantes de TI, como Dell, VMWare, Microsoft o Docuware, con el mayor y más alto grado de certificaciones.

¿Qué tendencias marcarán el futuro de Ricoh en tecnología, sostenibilidad y digitalización?

En mi opinión, estamos en un momento apasionante de cambio hacia una economía digital. Esto es imparable y no tiene camino de vuelta.

Toda esta transformación tiene en la tecnología el gran habilitador. La evolución tecnológica se produce a un ritmo vertiginoso y se ha convertido en un elemento disruptivo que impacta en la forma en la que vivimos, nos relacionamos y trabajamos. En el entorno empresarial, eso se traduce en procesos más eficientes y automatizados, que mejoran la experiencia de los empleados y de los clientes y, para ello, se precisa una inversión tanto en soluciones para digitalizar el puesto de trabajo, en automatización para generar eficiencia, y en infraestructura digital para ganar agilidad y competitividad en el mercado e, incluso, impulsar nuevos servicios y modelos de negocio. Además, la digitalización y los cambios se van a ver acelerados por la irrupción de una tecnología exponencial y revolucionaria como es la inteligencia artificial.

Por otro lado, todos estos avances son claves para el crecimiento, pero este tiene que ser sostenible. Nuestro enfoque en sostenibilidad se basa en el equilibrio de las 3 P: prosperidad (económica), personas (sociedad) y planeta (medioambiente). En nuestras iniciativas en esta área, alineamos nuestro crecimiento empresarial con los criterios ESG, a través de una infraestructura sólida de gestión. Además, ayudamos a resolver problemas sociales aportando a nuestros clientes productos y servicios respetuosos con el medioambiente, soluciones que mejoran la productividad empresarial y les ayudan a cumplir sus objetivos de sostenibilidad.

Antes de Ricoh, tuviste una exitosa trayectoria en el Grupo Pepsico. ¿Cómo ha influido esa experiencia en tu visión estratégica y estilo de liderazgo dentro de Ricoh?

El Grupo Pepsico era una gran escuela directiva en los años 90 de la que han surgido líderes que operan en múltiples sectores. Mis primeras experiencias como mando tuvieron lugar en aquel entorno y sin duda marcaron mi estilo de liderazgo, aunque tanto la visión estratégica como el liderazgo evolucionan durante toda la vida profesional.

También impartes clases de Strategic Management en IESE. ¿Cómo integras tu experiencia a nivel académico?

En el año 2014 desarrollamos un primer caso Ricoh de implantación de estrategia que imparto en IESE entre otros contenidos. Con posterioridad hemos elaborado otro caso en el ámbito de cultura y personas, así como contenidos como mi visión de la agenda de la Dirección General. Pienso que la visión práctica de los retos del CEO aporta mucho valor a directivos en formación en las escuelas de negocio.

¿Qué puede aportar colaborar con la UPC y Festibity en este contexto de transformación digital e innovación?

En Ricoh estamos convencidos de que las empresas y el mundo académico tienen que estar conectados para una mejor adecuación entre la oferta y la demanda. Además, en el actual contexto, es imperativo el desarrollo de profesionales expertos en las últimas tecnologías para ser competitivos en el conjunto de Europa y atraer inversiones.

En este sentido, la larga colaboración que mantenemos nos permite estar más cerca de una Universidad, como la UPC, que es un referente en formación tecnológica e ingeniería, y, por tanto, el germen de nuevos talentos que pronto se incorporarán al mercado laboral. Asimismo, un evento consolidado como la Festibity, que reúne a una extensa representación de CIOs, antiguos alumnos, expertos y directivos, nos ofrece un foro de networking en el que intercambiar experiencias establecer relaciones con actores relevantes del sector.



Comparteix això:

22a Festibity - 13 maig 2025

22a Festibity

13 de maig de 2025 - Teatre Nacional de Catalunya

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02