Created on Friday, 29 Apr 2016 19:15:53

Entrevistem a Leonor Pineda, directora d'E-TIC SISTEMES. Llicenciada en Ciències Exactes per la UB, ha estat també Directora Tècnica i Directora Adjunta d'Expectra Technology Barcelona.

En termes de seguretat informàtica, està la societat preparada per la revolució 4.0?
El principal problema de la seguretat informàtica no passa per l’aplicació de mesures tècniques sofisticades que ofereixin tranquil·litat a l'usuari en la utilització de sistemes i dispositius, sinó per la conscienciació d’aquest en l'aplicació de mesures de sentit comú en l’ús que en fa d’aquests sistemes i/o dispositius. Poc a poc, i en base als problemes detectats dia a dia, la societat es va fent més conscient sobre la importància de la seguretat informàtica, però actualment, considerem que la societat no està preparada per aquest repte. Malgrat tot, ens haurem d’acostumar a conviure amb el problema, ja que l’avenç tecnològic és molt ràpid i imparable.

Quins perills o riscos us fan més respecte com empresa?
Cap empresa, ni organització o persona queda fora de l'abast dels perills i riscos que comporta la utilització de sistemes informàtics. La pèrdua de reputació davant els clients i la societat en general, com a conseqüència d’un incident de seguretat informàtica, és un dels principals riscos als quals s’enfronten les empreses, fet que els pot provocar pèrdues importants.

Si heu de triar entre privacitat o seguretat…
Són conceptes complementaris, l’un de l'altre. Malgrat que la privacitat, freqüentment, s’associa a l'àmbit personal, és un factor a protegir, també a les empreses i, òbviament, la protecció de la privacitat, passa per l’aplicació de polítiques de seguretat específiques. Potser resulta molt més difícil trobar l'equilibri entre conceptes com la seguretat i la usabilitat.

Hackers. Amenaça per la seguretat o vigilants del bé comú?
La majoria dels mitjans de comunicació, les publicacions no tècniques i inclús la RAE, fan servir de forma arbitrària el terme hacker, per referir-se a qualsevol delinqüent informàtic. Un hacker és una persona que disposa de profunds coneixements de sistemes i xarxes informàtiques i que no necessàriament, els fa servir per cometre delictes. La major part de problemes detectats en aplicacions o sistemes operatius han estat reportats als seus fabricants per hackers, que en benefici comú, els han notificat als fabricants per resoldre'ls. Per tant, el concepte hacker, no hauria de ser sempre percebut com una amenaça per a la seguretat informàtica, malgrat que malauradament altres persones amb els mateixos coneixements els fan servir per cometre delictes, anomenats crackers.

Quina prioritat ocupa la seguretat en la vostra empresa?
En aquests moments és obvi que girar l'esquena a aquesta qüestió seria un error estratègic greu. A E-TIC hem apostat per incorporar una línia de coneixement específica, vinculada a temes de seguretat de la informació, a on ja estem aplicant ISO 27001 en el nostre Sistema de Gestió de Seguretat de la Informació. Comparteix això:

21 de juny 2023

20a edició de la Festibity
21 de juny 2023

#20anys

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

       

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02