Created on Friday, 23 Oct 2020 09:45:18

 

Entrevista en exclusiva per a la Festibity i la UPC 

Més enllà de ser una estrella de la NBA, Ricky Rubio és un des esportistes més implicats en diferents campanyes socials enfocades a la salut, al medi ambient o a la integració social. Tant és així que fa dos anys va crear la seva pròpia fundació, The Ricky Rubio Foundation, amb l’objectiu de lluitar contra el càncer de pulmó i ajudar a nens i joves sense recursos i discapacitats. Amant de la tecnologia, la meditació i la lectura, coneguem la faceta més humana i allunyada de tot el soroll mediàtic que envolta l’NBA.

Ja fa 9 anys que jugues a l’NBA. Quina valoració  fas d’aquesta experiència? Canviaries alguna cosa?

Res és comparable a l’NBA per a un jugador de bàsquet que aspira a professional. Fer-ho al màxim nivell és un somni fet realitat que, d’altra banda, implica molt d’esforç, sacrifici, resistència i una contínua evolució i aprenentatge per seguir sent competitiu. Canviar? La vida et porta cap a on et porta i de tot se’n treu experiència i ofici per ser millor a la pista i també fora de la pista.

Et sents il·lusionat amb el projecte dels Phoeneix Suns?

La veritat és que sí. El primer any ha sortit com més o menys esperava. És un projecte quasi recent nascut amb jugadors joves extraordinaris i un gran entrenador. Normal que tinguem irregularitat al llarg de la temporada. No vam fer els deures del tot abans de la pandèmia i quan vam tornar, a la bombolla d’Orlando, vam guanyar tots els partits i, encara que ho vam fer millor que ningú, ens vam quedar fora del playoff. Ara ja sabem on volem estar la temporada propera, tot i que la competència és molt forta a la nostra Conferència.

La pandèmia de la Covid-19 va provocar que el final de la lliga de l’NBA es fes en una bombolla. Com va ser l’experiència d’estar aïllat?

Destacaria la bona organització i, tot i que estàvem aïllats, la capacitat per oferir-nos tot tipus de distraccions i possibilitats de lleure. Com a experiència, no podíem ser-hi amb la família a la primera fase, la qual cosa sí que  vaig patir perquè vaig estar molts dies sense veure al meu fill, Liam, que va néixer al gener. D’altra banda, com a positiu, no haver de fer desplaçaments, a mi personalment, em va anar molt bé. Veurem què passa la propera temporada.

"Els esportistes professionals podem tenir influència i capacitat de mobilització entre diferents sectors de la societat." 

Ets un dels esportistes més implicats en campanyes socials. Sempre has tingut clar que volies aportar el teu gra de sorra a la societat?

Els esportistes professionals som privilegiats perquè esports com l’NBA generen molt d’interès, milions d’afeccionats i importants recursos. Dit això, podem tenir influència i capacitat de mobilització entre diferents sectors de la societat, podem donar un bon exemple i fer servir la força de l’esport per difondre els seus valors i per formar grans persones.Especialment entre els més petits i adolescents jo me n’adono que el bàsquet és màgic, els dona moltes possibilitats d’entendre la importància de treballar en equip i d’aprendre a ser responsable. I tot això mentre juguen i es diverteixen.

The Ricky Rubio Foundation ha complert ja dos anys. Com va néixer la idea de crear una fundació?

Li donava voltes al cap des de feia temps. Havia participat en accions puntuals, aïllades, intentant ajudar la gent, la comunitat. Però responent a l’impuls personal de fer les coses a la meva manera, tal i com li vaig prometre a la meva mare que faria, el 2017 vam començar a donar passes en aquesta direcció. Finalment, el 19 de juliol del 2018, vam viure l’acte de presentació i de posada en marxa. Vaig tenir molt bones sensacions en el sentit d’haver encertat en poder canalitzar i organitzar aquesta voluntat de transcendir socialment més enllà del que som capaços de fer amb una pilota de bàsquet.

Quins han estat els principals èxits i fites aconseguides? I el millor moment que has viscut amb la Fundació?

Precisament, projectar aquesta altra dimensió de cara a la gent, a la societat, és el que dona finalment sentit a tot allò que fas. Ja fa molt temps sento admiració real i veritable pels esportistes que són igual de grans dintre de la “canxa” que fora. L’experiència està farcida de molt bons moments, emocionants, en els diferents fronts de The Ricky Rubio Foundation. Treballem per donar un millor entorn hospitalari als pacients oncològics i per combatre el càncer de pulmó, una malaltia terrible amb una molt elevada letalitat perquè no dona senyals, en la majoria dels casos, fins que ja ha fet metàstasi. També desenvolupem un programa d’integració social mitjançant el bàsquet al Raval, a Barcelona, i al barri de la Font de la Pólvora a Girona. Finalment, de la mà d’Special Olympics España promovem l’esport inclusiu, la seva normalització. Tot plegat ens genera una gran sensibilitat. Però està clar que quan pots fer somriure i fer feliç els nens, hi ha poques coses comparables.

Diversos cops has comentat que la mort de la teva mare va ser un punt d’inflexió en la teva vida. Et va fer replantejar algunes coses? 

Va ser un fet del tot inesperat que vaig viure amb moltes dificultats i distància estant jugant als EEUU. Efectivament, ho vius amb una intensitat i impotència que, sobretot, et deixa veure amb molta claredat quines són realment les coses importants de la vida i quin ha de ser el nostre paper. Ella ajudava a tothom, sempre, i li vaig prometre que jo també ho faria.  

A la web de The Ricky Rubio Foundation consta com un dels objectius contribuir a la integració i socialització de joves i adolescents sense recursos. Com creus que pot ajudar el bàsquet?

Com he dit, tenim un programa de pedagogia infantil i juvenil basat en el joc reflexiu anomenat Community Team. Es tracta que nens i nenes puguin jugar a bàsquet a barris sense recursos, és a dir, afavorint primer que gaudeixin d’una activitat extraescolar. Mitjançant exercicis, jocs i activitats que formen part de l’entrenament, els tècnics són capaços que aprenguin petites lliçons de vida com són reforçar la seva autoavaluació, afrontar moments d’estrès o de tensió, tractar les qüestions de gènere, saber com és de clau que la seva individualitat es posi al servei de l’equip, empatitzar, dir sempre les coses clares i amb respecte... En definitiva, desenvolupar un tipus d’educació no formal que els fa millors en la seva vida social, al col·legi i a casa amb el seu context familiar. L’objectiu, bàsicament, és que acabin prenent les millors decisions per si mateixos, sense deixar-se influir pels entorns conflictius d’allà on viuen.

"Vam donar suport al personal sanitari intentant estar amb ells i també buscant recursos de tot tipus per a la gent que ho estava passant amb carències"

Tant tu com la Fundació heu estat molt implicats en diverses campanyes i accions durant la pandèmia. Has après alguna cosa d’aquest situació? Com t’imagines el món després del coronavirus?

Quan va esclatar tot ens vam adonar que podia afectar a moltíssima gent en múltiples fronts i vam reorientar els esforços cap a on ens va semblar que podíem ser útils. I vam escollir donar suport a tot allò en què feia falta creure com seguir els consells dels especialistes col·laborant amb el Departament de Salut. Vam donar suport al personal sanitari intentant estar amb ells i també buscant recursos de tot tipus per a la gent que ho estava passant amb carències. I finalment, fins on vaig poder, participar en programes de televisió per fer activitat física a casa amb els nens i programes de ràdio acompanyant a les persones o repartint llibres... Tot el que podíem pensar que ajudava a la comunitat ho vam intentar fer. L’esport d’alta competició va quedar en un pla molt allunyat encara que l’esport com a activitat ens va donar a tots la possibilitat de seguir amb la nostra vida. Va ser important.

Ens consta que ets un amant de la tecnologia.  Com creus que pot ajudar a crear un futur millor?

Tot allò que ens millora la vida des d’aquest punt de vista, científic i tecnològic, sens dubte que ens ha d’ajudar principalment a avançar socialment. És evident que gaudim de noves i extraordinàries comunicacions i també d’una indústria i univers del lleure i de l’entreteniment com no havíem conegut mai. Però no hem de perdre mai de vista que l’impuls de la investigació i la perfecció tecnològica rau normalment en la recerca de noves fronteres i nous límits com és la conquesta de l’espai o la cura de malalties com el càncer. Voler superar obstacles, tenir grans reptes, i el desafiament que constantment plantegen els cervells privilegiats ens ha dut a un món indubtablement millor. Cal, però, que la tecnologia punta serveixi també per trencar els grans desequilibris socials al món i fer accessible a tothom una bona educació. Intentem evitar, per exemple, que el Big Data estigui al servei del poder econòmic, polític o del consum.

"Cal que la tecnologia punta serveixi també per trencar els grans desequilibris socials al món i fer accessible a tothom una bona educació."

La crisi del coronavirus ha posat de manifest que tant la solidaritat com la tecnologia són essencials. Com valores la feina que s’ha fet des del sector TIC per ajudar la societat?  

Efectivament, tancats  a casa hem aprés a viure, treballar i parlar-nos fent servir les telecomunicacions i els mitjans informàtics com mai abans ho havíem intentat. Sabíem que estaven aquí, a disposició nostra. Però no ens havíem trobat en la conjuntura de ser l’única manera d’interrelacionar-nos durant uns mesos, la qual cosa ens ha ensenyat a conviure telemàticament i a contribuir amb l’esforç i la solidaritat de tanta gent a ajudar a milions de persones atrapades en una realitat impensable i terrible. També a adonar-nos de l’important que és la relació persona a persona i de la necessitat de valorar la companyia dels altres, el seu alè i la seva presència. Sent clau i vital l’aportació del les TIC, ens trobem davant el repte d’humanitzar el seu ús i racionalitzar-lo. 

Sovint en els teus tuits utilitzes la frase “never too high, never too low”. Quin significat té per tu?

El que intento reflectir és la necessitat d’un equilibri de tot allò que ens rodeja. No deixar-nos emportar pels excessos siguin els que siguin, avaluar el que ens passa o afecta en la seva justa mesura, tenir espai propi i deixar espai pels  altres, no rebutjar cap idea, pensament o crítica que ens pugui millorar i, sobretot, no deixar-nos ni enlluernar ni abatre per qualsevol cosa. És només un consell per sentir i gaudir de la vida, fer-ho relaxadament i estant a gust amb nosaltres mateixos.

I ja per acabar. Què t’imagines fent després de la teva carrera esportista?

No em plantejo res concret. L’esport, el bàsquet com a professional és molt absorbent i requereix una gran concentració i dedicació.  Després? Bé, segur que administrar el millor possible aquest nou temps del que disposaré, en bona part a la família i a tot allò que em volta pel cap. Projectes i estímuls que puguin ajudar-me com a persona a poder mantenir el compromís d’aportar el meu granet de sorra a un món millor.

 

Entrevista en exclusiva para la Festibity y la UPC 

Entrevistamos a Ricky Rubio. Más allá de ser una estrella de la NBA, Ricky Rubio es uno de los deportistas más implicados en diferentes campañas sociales enfocadas a la salud, el medio ambiente o la integración social. Tanto es así que hace dos años creó su propia fundación, The Ricky Rubio Foundation, con el objetivo de luchar contra el cáncer de pulmón y ayudar a niños y jóvenes sin recursos y discapacitados. Amante de la tecnología, la meditación y la lectura, conozcamos la faceta más humana y alejada de todo el ruido mediático que rodea la NBA.

Ya hace 9 años que juegas en la NBA. ¿Qué valoración haces de esta experiencia? ¿Cambiarías algo?

Nada es comparable a la NBA para un jugador de baloncesto que aspira a profesional. Hacerlo al máximo nivel es un sueño hecho realidad que, por otra parte, implica mucho esfuerzo, sacrificio, resistencia y una continua evolución y aprendizaje para seguir siendo competitivo. ¿Cambiar? La vida te lleva hacia donde te lleva y de todo se saca experiencia y oficio para ser mejor en la pista y también fuera de la pista.

¿Te sientes ilusionado con el proyecto de los Phoenix Suns?

La verdad es que sí. El primer año ha salido como más o menos esperaba. Es un proyecto casi recién nacido con jugadores jóvenes extraordinarios y un gran entrenador. Normal que tengamos irregularidad a lo largo de la temporada. No hicimos los deberes del todo antes de la pandemia y cuando volvimos, a la burbuja de Orlando, ganamos todos los partidos y, aunque lo hicimos mejor que nadie, nos quedamos fuera del playoff. Ahora ya sabemos dónde queremos estar la temporada próxima, aunque la competencia es muy fuerte en nuestra Conferencia.

La pandemia de la Covid-19 provocó que el final de la liga de la NBA se hiciera en una burbuja. ¿Cómo fue la experiencia de estar aislado?

Destacaría la buena organización y, aunque estábamos aislados, la capacidad para ofrecernos todo tipo de distracciones y posibilidades de ocio. Como experiencia, no podíamos estar con la familia a la primera fase, lo que sí que sufrí porque estuve muchos días sin ver a mi hijo, Liam, que nació en enero. Por otra parte, como positivo, no tener que hacer desplazamientos, a mí personalmente, me fue muy bien. Veremos qué pasa la próxima temporada.

Eres uno de los deportistas más implicados en campañas sociales. ¿Siempre has tenido claro que querías aportar tu grano de arena a la sociedad?

Los deportistas profesionales somos privilegiados porque deportes como la NBA generan mucho interés, millones de aficionados e importantes recursos. Dicho esto, podemos tener influencia y capacidad de movilización entre diferentes sectores de la sociedad, podemos dar un buen ejemplo y utilizar la fuerza del deporte para difundir sus valores y para formar grandes personas. Especialmente entre los más pequeños y adolescentes yo me doy cuenta que el baloncesto es mágico, les da muchas posibilidades de entender la importancia de trabajar en equipo y aprender a ser responsable. Y todo ello mientras juegan y se divierten.

"Los deportistas profesionales podemos tener influencia y capacidad de movilización entre diferentes sectores de la sociedad"

The Ricky Rubio Foundation ha cumplido ya dos años. ¿Cómo nació la idea de crear una Fundación?

Le daba vueltas en la cabeza desde hacía tiempo. Había participado en acciones puntuales, aisladas, intentando ayudar a la gente, a la comunidad. Pero respondiendo al impulso personal de hacer las cosas a mi manera, tal y como le prometí a mi madre que haría, en 2017 empezamos a dar pasos en esta dirección. Finalmente, el 19 de julio de 2018, vivimos el acto de presentación y de puesta en marcha. Tuve muy buenas sensaciones en el sentido de haber acertado en poder canalizar y organizar esta voluntad de trascender socialmente más allá de lo que somos capaces de hacer con una pelota de baloncesto.

¿Cuáles han sido los principales éxitos y logros? ¿Y el mejor momento que has vivido con la Fundación?

Precisamente, proyectar esta otra dimensión de cara a la gente, a la sociedad, es lo que da finalmente sentido a todo lo que haces. Ya hace mucho tiempo que siento admiración real y verdadera hacia los deportistas que son igual de grandes dentro de la cancha que fuera. La experiencia está llena de muy buenos momentos, emocionantes, en los diferentes frentes de The Ricky Rubio Foundation. Trabajamos para dar un mejor entorno hospitalario a los pacientes oncológicos y para combatir el cáncer de pulmón, una enfermedad terrible con una letalidad muy elevada porque no da señales, en la mayoría de los casos, hasta que ya ha hecho metástasis. También desarrollamos un programa de integración social mediante el baloncesto en el Raval, en Barcelona, ​​y en el barrio de la Font de la Pólvora en Girona. Finalmente, de la mano de Special Olympics España promovemos el deporte inclusivo, su normalización. Todo ello nos genera una gran sensibilidad. Pero está claro que cuando puedes hacer sonreír y hacer feliz a los niños, hay pocas cosas comparables.

Varias veces has comentado que la muerte de tu madre fue un punto de inflexión en tu vida. ¿Te hizo replantear algunas cosas?

Fue un hecho del todo inesperado que viví con muchas dificultades y distancia ya que estaba jugando en los EE. UU. Efectivamente, lo vives con una intensidad e impotencia que, sobre todo, te deja ver con mucha claridad cuáles son realmente las cosas importantes de la vida y cuál debe ser nuestro papel. Ella ayudaba a todos, siempre, y le prometí que yo también lo haría.

En la web de The Ricky Rubio Foundation consta como uno de los objetivos contribuir a la integración y socialización de jóvenes y adolescentes sin recursos. ¿Cómo crees que puede ayudar al baloncesto?

Como he dicho, tenemos un programa de pedagogía infantil y juvenil basado en el juego reflexivo llamado Community Team. Se trata de que niños y niñas puedan jugar al baloncesto en barrios sin recursos, es decir, favoreciendo primero que disfruten de una actividad extraescolar. Mediante ejercicios, juegos y actividades que forman parte del entrenamiento, los técnicos son capaces de que aprendan pequeñas lecciones de vida como son reforzar su autoevaluación, afrontar momentos de estrés o de tensión, tratar las cuestiones de género, saber cómo es de clave que su individualidad se ponga al servicio del equipo, empatizar, decir siempre las cosas claras y con respeto ... En definitiva, desarrollar un tipo de educación no formal que los hace mejores en su vida social, en el colegio y en casa con su contexto familiar. El objetivo, básicamente, es que acaben tomando las mejores decisiones por sí mismos, sin dejarse influir por los entornos conflictivos de donde viven.

"Dimos apoyo al personal sanitario intentando estar con ellos y también buscando recursos de todo tipo para la gente que lo estaba pasando con carencias." 

Tanto tú como la Fundación habéis estado muy implicados en diversas campañas y acciones durante la pandemia. ¿Has aprendido algo de este situación? ¿Cómo te imaginas el mundo después del coronavirus?

Cuando estalló todo nos dimos cuenta de que podía afectar a muchísima gente en múltiples frentes y reorientar los esfuerzos hacia donde nos pareció que podíamos ser útiles. Y escogimos apoyar todo aquello en lo que hacía falta creer como seguir los consejos de los especialistas colaborando con el Departament de Salut. Dimos apoyo al personal sanitario intentando estar con ellos y también buscando recursos de todo tipo para la gente que lo estaba pasando con carencias. Y finalmente, hasta donde pude, participar en programas de televisión para hacer actividad física en casa con los niños y programas de radio acompañando a las personas o repartiendo libros ... Todo lo que podíamos pensar que ayudaba a la comunidad lo intentamos hacer. El deporte de alta competición quedó en un plano muy alejado aunque el deporte como actividad nos dio a todos la posibilidad de seguir con nuestra vida. Fue importante.

Nos consta que eres un amante de la tecnología. ¿Cómo crees que puede ayudar a crear un futuro mejor?

Todo lo que nos mejora la vida desde este punto de vista, científico y tecnológico, sin duda que nos debe ayudar principalmente a avanzar socialmente. Es evidente que disfrutamos de nuevas y extraordinarias comunicaciones y también de una industria y universo del ocio y del entretenimiento como nunca habíamos conocido. Pero no debemos perder de vista que el impulso de la investigación y la perfección tecnológica radica normalmente en la búsqueda de nuevas fronteras y nuevos límites como es la conquista del espacio o la cura de enfermedades como el cáncer. Querer superar obstáculos, tener grandes retos, y el desafío que constantemente plantean los cerebros privilegiados nos ha llevado a un mundo indudablemente mejor. Es necesario, sin embargo, que la tecnología punta sirva también para romper los grandes desequilibrios sociales en el mundo y hacer accesible a todos una buena educación. Intentemos evitar, por ejemplo, que el Big Data esté al servicio del poder económico, político o del consumo.

"Es necesario que la tecnología punta sirva también para romper los grandes desequilibrios sociales en el mundo y hacer accesible a todos una buena educación."

La crisis del coronavirus ha puesto de manifiesto que tanto la solidaridad como la tecnología son esenciales. ¿Como valoras el trabajo que se ha hecho desde el sector TIC para ayudar a la sociedad?

Efectivamente, encerrados en casa hemos aprendido a vivir, trabajar y hablarnos utilizando las telecomunicaciones y los medios informáticos como nunca antes lo habíamos intentado. Sabíamos que estaban aquí, a disposición nuestra. Pero no nos habíamos encontrado en la coyuntura de ser la única manera de interrelacionarnos durante unos meses, lo que nos ha enseñado a convivir telemáticamente y a contribuir con el esfuerzo y la solidaridad de tanta gente a ayudar a millones de personas atrapadas en una realidad impensable y terrible. También en darnos cuenta de lo importante que es la relación persona a persona y de la necesidad de valorar la compañía de los demás, su aliento y su presencia. Siendo clave y vital la aportación de las TIC, nos encontramos ante el reto de humanizar su uso y racionalizarlo.

A menudo en tus tuits utilizas la frase "never too high, never too low". ¿Qué significado tiene para ti?

Lo que intento reflejar es la necesidad de un equilibrio de todo aquello que nos rodea. No dejarnos llevar por los excesos sean los que sean, evaluar lo que nos pasa o afecta en su justa medida, tener espacio propio y dejar espacio para los demás, no rechazar ninguna idea, pensamiento o crítica que pueda mejorar y, sobre todo, no dejarnos ni deslumbrar ni abatir por cualquier cosa. Es sólo un consejo para sentir y disfrutar de la vida, hacerlo relajadamente y estando a gusto con nosotros mismos.

Y ya para terminar. ¿Qué  te imaginas haciendo después de tu carrera de deportista?

No me planteo nada concreto. El deporte, el baloncesto como profesional, es muy absorbente y requiere una gran concentración y dedicación. ¿Después? Bueno, seguro que administrar lo mejor posible este nuevo tiempo del que dispondré, en buena parte a la familia y todo lo que me ronda por la cabeza. Proyectos y estímulos que puedan ayudarme como persona a poder mantener el compromiso de aportar mi granito de arena a un mundo mejor.Comparteix això:

20 de juny 2023

20a edició de la Festibity
20 de juny 2023

#20anys

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

       

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02