Created on Wednesday, 09 Dec 2020 17:12:31

Article escrit pel Dr. Sergi Figuerola, director de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2CAT 

Actualment, la societat es troba immersa en una revolució tecnològica que s’està accelerant per l’arribada de la tecnologia 5G. Com tota ‘revolució’, té seguidors i detractors.

L’augment en el nombre d’antenes i l’ús de noves bandes espectrals que comporta la 5G ha aixecat algunes veus que dubten de la seva innocuïtat. Per aprofundir en aquesta conversa, cal remarcar que els estudis científics no han demostrat empíricament un impacte negatiu de les emissions i els camps electromagnètics (EMF, per les seves sigles en anglès) en la ciutadania. També la Comunitat Europea (CE) s’ha encarregat de dissoldre aquests dubtes amb diversos comunicats en els quals s’ha posicionat indicant de forma clara que la tecnologia 5G no té cap efecte negatiu per la salut de les persones.

També la regulació juga un rol molt important a l’hora de contextualitzar els possibles perills dels camps electromagnètics, un argument que no només afecta la 5G, sinó tots els elements digitals que tenim al voltant. En l’àmbit regulador, la Comissió Europea ha establert que tots els productes digitals desenvolupats i venuts a Europa han de tenir una exposició als camps electromagnètics menor a 50 vegades el que l’evidència científica internacional indica que és inofensiu per la salut. Alhora, la potència d’emissió de tots els elements de telecomunicació està limitada per evitar cap mena d’impacte de les ones electromagnètiques en les persones.

El que és evident és que la 5G és una tecnologia beneficiosa que ha arribat per quedar-se. Aquestes noves tecnologies no només oferiran noves prestacions sinó que també són, i seran, més eficients i permetran menys exposició als EMF de la que tenen les generacions anteriors de telefonia mòbil.

Tecnològicament parlant, estem davant d’un canvi de paradigma. Les xarxes 5G no només oferiran nous serveis respecte a generacions anteriors, sinó que també oferiran una plataforma d’interconnexió que habilitarà la convergència tecnològica del S. XXI. No podem entendre el pas cap a la 5G només com una gran millora en la capacitat i el retard, tal com va significar el canvi de la 3G a la 4G. La 5G va molt més enllà: representa un canvi en els models de negoci i permet nous àmbits d’aplicació i noves fórmules de consum i distribució dels continguts a la xarxa.

La tecnologia 5G comporta tot un conjunt de nous serveis que habilitaran models de negoci innovadors i la creació de noves empreses. És per això que hi ha una gran tensió a escala geopolítica i la sobirania digital està sobre la taula de tots els governs. Estem davant d’una revolució i tots els estats en volen prendre part. Com a territori, hem de ser generadors de coneixement i de nous serveis. La 5G, juntament amb la Intel·ligència Artificial, la Indústria 4.0, el Blockchain, la Internet de les Coses i moltes altres tecnologies digitals avançades, comportarà un nivell d’automatització de processos molt més elevat del que podem arribar a imaginar. Aquesta automatització generarà la necessitat de reconversió de moltes activitats i certs sectors.

Per tot això, és de cabdal importància que Catalunya sigui un país capdavanter en la creació, experimentació i ús d’aquesta tecnologia. Altrament, correm el risc de dependre de tercers i no ser capaços de reconduir part dels nostres sectors productius. Hem d’entendre la 5G com una gran oportunitat d’innovació de la qual tots i totes podrem formar part.

Consulta la web de la Fundació i2CAT



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02