Nota de premsa facilitada per Minsait (by Indra)
Impulsar l’avanç des de l’economia lineal cap a una economia circular, fomentant la transparència dels processos, la conscienciació i la reducció de costos és l’objectiu de CircularChain, l’ecosistema de col·laboració que estan desenvolupant Ecoembes i Minsait per construir la plataforma blockchain de l’economia circular a Espanya.
Es tracta d’un projecte que ha suposat un important repte d’innovació tecnològica i que tindrà un impacte notable a la sostenibilitat mediambiental. Aquesta xarxa de registres distribuïts permetrà contribuir a què les administracions públiques, les entitats locals, els operadors, els recicladors i altres organitzacions puguin compartir de forma segura i controlar totes les dades del sistema i accelerar totes les transaccions vinculades al procés de selecció de residus.
A més, possibilitarà la implementació àgil de sistemes d’auditoria intel·ligent a partir dels registres generats per tots els involucrats a la cadena, el que permetrà evidenciar que tant corporacions com governs compleixen els seus compromisos mediambientals en quant a la gestió de residus, generant així sistemes de control mediambiental.
Gracies a aquesta tecnologia, es podrà disposar d’una font única d’informació veraç i un registre inalterable, aportant major transparència i capacitat d’auditoria a totes les operacions i transaccions que realitzen els integrants que participen a l’ecosistema. A més, al no existir un sistema central, la plataforma no té costos globals de desenvolupament i de manteniment de la infraestructura, que són repartits entre els diferents participants.
“Aprofitant el paper de facilitador que juga Ecoembes dins de l'economia circular, hem començat a crear un entorn de col·laboració sobre el pilar de la transparència i amb una tecnologia innovadora amb l’objectiu d’anar involucrant la resta dels actors del procés de selecció, recollida i reciclatge per consolidar un ecosistema de referència al sector”, expliquen a Minsait.
CircularChain facilitarà el registre d’informació immodificable sobre la traçabilitat (identificador de retirada, planta, tipus de material, o possible disconformitat, entre altres) i d’evidències documentals que asseguren l'existència d’un document en un moment determinat i permeten provar si es produeixen modificacions posteriors. A més, habilita l’establiment d’acords intel·ligents, per exemple, sobre entrega de materials o envasos, que faciliten l'automatització dels pagaments i penalitzacions en cas d’incompliment.
Seguiment en temps real
La iniciativa ja ha mostrat els seus beneficis a través del desenvolupament d’un cas d’ús complert de traçabilitat, que està operant en el procés real de retirada del material seleccionat des de les plantes, emmagatzemant les dades rellevants del seu trasllat fins les instal·lacions dels recicladors i la informació de la seva acceptació al destí o obertura d’un procés de disconformitat, en cas de què l’acord no s’hagi produït.
Inclou el registre de centenars de transaccions diàries associades a la retirada de material en més de 90 plantes de selecció i el trasllat fins més de 70 recicladors al llarg de tota la geografia espanyola. Les xifres del passat mes de novembre sumen mes de 3.700 retirades i al voltant de14.500 transaccions, que han quedat registrades a la plataforma blockchain.
“La plataforma facilita la gestió en temps real del procés de retirada d’envasos, així com el seu seguiment, també en temps real, per part dels actors involucrats”, afirmen a Minsait.
“Aquesta iniciativa ha suposat un repte d’innovació tecnològica i presenta grans oportunitats i possibilitats futures d’escalat per incorporar a més organitzacions i casos d’ús i aconseguir construir la xarxa blockchain de l’economia circular a Espanya”, indiquen des d'Ecoembes.
En aquest sentit, Ecoembes i Minsait destaquen el valor aportat per CircularChain a les administracions públiques “al facilitar la consulta de la seva informació, de manera auditada i inalterable, sobre els processos de l’economia circular i la seva integració a una xarxa que fomenti la col·laboració publicoprivada i entre administracions per avançar cap a la sostenibilitat”. A més, afirmen que contribuirà a donar resposta a una ciutadania amb una demanda creixent de “solucions més transparents i innovadores”.
21a Festibity
12 de juny de 2024
#ITalent