Entrevista exclusiva per a la Festibity
Javier Olaizola Casín és General Manager d'IBM Consulting a Espanya, Portugal, Grècia i Israel, responsable general de la direcció estratègica de la companyia en el mercat enfocat a clients, talent, ofertes i els recursos de comercialització per a impulsar el creixement d'una companyia que porta més de 97 anys al país.
Enginyer industrial per la Universitat de Navarra, i especialitzat en estratègia i innovació per la Universitat d'Oxford, i lideratge transformacional per la Universitat d'Harvard.
---
Com és liderar un equip de direcció estratègica d'una empresa tan important com és IBM?
Destacaria tres grans desafiaments en el meu rol. En primer lloc, és necessària una gran passió per a liderar i motivar a l'enorme talent que tenim en IBM Consulting. En segon lloc, el focus i l'entusiasme amb els nostres clients, en la co-generació de valor amb ells. En tercer lloc, destacaria que la meva posició maximitza el seu sentit quan treballem en col·laboració amb els nostres partners i sector TIC que ens permet establir i refinar la visió i l'estratègia de l'empresa.
En la meva posició haig de prendre una gran quantitat de decisions, manejant una gran quantitat d'informació i complexitat per a aquest procés. Aquest és a més un procés híbrid: d'una banda, necessitem tenir i transmetre una visió clara i una estratègia sòlida per a orientar-nos cap a l'èxit a llarg termini, i per un altre necessitem ser flexibles i adaptar-nos a un entorn tan disruptiu com el que hem tingut en els últims tres o quatre anys.
Tan important com treballar aquesta visió és comunicar-la clarament a tot el talent de la meva organització. És fonamental per a alinear-nos i complir tant amb els objectius estratègics com amb el curt i mitjà termini. Perquè aquesta comunicació sigui més eficaç, haig de ser un model a seguir per a l'equip, creant una cultura que fomenti col·laboració, la innovació i la responsabilitat. Aquesta cultura és necessària per a assegurar-nos que les persones d'IBM se sentin realitzades, valorades i recolzades en el seu treball.
Quan parlem de Transformació Digital parlem de noves oportunitats de negoci i obrir-se a nous mercats, des d'IBM com aconseguiu aquest resultat?
Una aproximació clau és allunyar-se de la paraula “digital” i centrar-se en la “transformació”. Això passa per prendre consciència que aquest procés ha d'estar liderat per negoci, per paràmetres de negoci. Per això, és clau l'anàlisi crítica dels models de negoci actuals i definir els objectius de la transformació. És fonamental començar analitzant quins processos i àrees de negoci podrien millorar-se o innovar-se.
El repte fonamental és conèixer a les nostres indústries, als nostres clients. Entendre al client és fonamental per a l'èxit en els processos de transformació. Només així es poden transformar generant valor resilient, creant noves estratègies de màrqueting i vendes, dissenyant noves ofertes de productes o serveis, i millorar l'experiència del client o del ciutadà.
Un altre aspecte clau per a tenir èxit és implementar una cultura d'innovació. La transformació requereix un canvi cultural en les organitzacions, és a dir, una cultura d'innovació, col·laboració i adaptabilitat. És important involucrar al talent de les empreses en aquest procés i educar-los en les noves tecnologies i processos clau a transformar.
Evidentment, en tot aquest procés, serà fonamental triar les innovacions i tecnologies que siguin adequades per als objectius i necessitats específiques dels reptes de transformació identificats. Serà clau la selecció i implantació de les eines d'anàlisis de dades, la intel·ligència artificial, la internet de les coses i l'automatització de processos.
En un entorn tan dinàmic com el nostre, és clau la cooperació amb l'ecosistema i establir aliances estratègiques. Això ens ajuda a obrir-nos a nous mercats i desenvolupar noves oportunitats de negoci. Amb les aliances amb els nostres partners, complementem fortaleses i recursos, generant valor tant per als clients com per a aquest ecosistema.
Finalment, per a aconseguir els resultats desitjats de transformació, és important abordar el procés de manera estratègica i planificada, però amb una orientació a la immediatesa. Els nostres clients necessiten resultats de manera immediata així que advoquem per aproximacions iteratives i agiles que aflorin el valor a curt termini que permetin legitimar aquests esforços més llargs, costosos i estratègics.
La Transformació per tant, és una qüestió primordial per a les empreses, però, quines són les principals dificultats per a fer-li-ho entendre als vostres clients?
En primer lloc i enllaçant amb la pregunta anterior, subratllo que haver d'orientar-se el procés com una transformació del negoci. La tecnologia i la innovació ens serviran de palanques i acceleradors, però l'èxit vindrà marcat per uns objectius i reptes plantejats per a millorar els processos de negoci.
Després diria que disposar del talent adequat és fonamental per a assegurar aquest èxit. Ens trobem amb molts casos en què organitzacions poden no estar familiaritzades amb els conceptes de la transformació i com es poden aplicar a la seva empresa. Una de les nostres principals tasques és la d'educar als nostres clients sobre les tendències digitals emergents, les seves implicacions per al negoci i com poden aprofitar-les per a aconseguir els seus objectius empresarials.
Una altra dificultat que sol llastrar aquests processos és la falta de claredat sobre els resultats. La transformació pot semblar una inversió costosa i pot ser difícil per als clients comprendre com poden mesurar el retorn d'inversió. Això se soluciona treballant un full de ruta clar dels beneficis i resultats que es poden esperar amb la transformació establint indicadors clau de rendiment, de valor i d'experiència per a mesurar els resultats
Finalment, un factor que s'ha d'evitar és la falta de lideratge i suport en les organitzacions per a aquests processos. La transformació pot requerir canvis significatius en la cultura empresarial i en la forma en què es fan les coses. És fonamental identificar i empoderar als líders en les organitzacions que estiguin compromesos amb el procés de transformació i puguin liderar-lo amb èxit.
Al llarg de la teva trajectòria laboral, quins diries que han estat les estratègies d'innovació amb millors resultats?
La tendència ara és la Intel·ligència Artificial, creus què ha arribat per a quedar-se?
Absolutament, la Intel·ligència Artificial (IA) és una tendència molt important en l'actualitat i que definitivament ha arribat per a quedar-se. El fonamental és utilitzar bé la intel·ligència humana per a implantar-la.
Com a eina té un potencial enorme, permet a les màquines i solucions digitals aprendre i prendre una certa tipologia de decisions com ho faria un ésser humà, i té el potencial de transformar molts sectors, des de l'atenció mèdica fins a la fabricació i el comerç minorista.
Nosaltres hem estat invertint en IA durant dècades i hem desenvolupat algunes de les tecnologies més avançades en aquest camp. Fins i tot en les iniciatives que no han acabat de tenir una penetració clara en les indústries, hem estat visionaris i pioners, obrint mercats i trencant barreres culturals.
A més, la IA és una tecnologia en constant evolució, cosa que significa que continuarà millorant i expandint-se en el futur. Estem creant una nova tipologia de solucions amb un potencial enorme. Tecnologies com el ChatGPT són només el principi del que ve, i serà fonamental el seu procés de digestió per a assegurar tot el seu potencial de transformació.
El seu procés d'adopció passa una altra vegada per identificar correctament els casos d'ús i construir un pla d'implantació d'aquestes solucions que sigui sostenible i alliberi el valor en els diferents processos. Al mateix temps, això implicarà una transformació dels eixos de gravetat de les organitzacions que estic convençut suposarà un benefici en tots ells: talent, organització, processos,.. Tota aquesta força transformadora s'ha d'afrontar i digerir convenientment i amb mirada àmplia, focalitzant-se en els seus enormes beneficis, però també amb la voluntat de mitigar els seus riscos i complexitats.
Ens pots comptar un cas real d'aplicació en IBM d'aquesta solució tecnològica?
Estic orgullós de dir que tenim molts casos d'aplicació reeixida de solucions tecnològiques, incloent-hi la Intel·ligència Artificial (IA).
Tenim multitud d'exemples d'aplicació d'algorismes de IA de baixa complexitat que combinats amb automatització i orquestración han donat uns beneficis exponencials en l'optimització de moltíssims processos dels nostres clients. Des de gestió dels processos d'avals en entitats bancàries fins a l'optimització del flux de facturació en empreses de utilities o el cribratge dels canals d'entrada de dispositius d'atenció.
Els nostres departaments de research treballen amb casos d'ús de molta més complexitat, per exemple utilitzant la IA per a analitzar grans quantitats de dades mèdiques i ajudar als doctors i professionals de la salut a prendre decisions informades i precises en el tractament de pacients. Aquests algorismes poden ajudar a identificar patrons i tendències en les dades mèdiques, la qual cosa pot conduir a millors diagnòstics i tractaments per als pacients.
Un altre exemple és l'aplicació de IA en la gestió de la cadena de subministrament d'IBM. Utilitzem la IA per a analitzar grans quantitats de dades, la qual cosa ens permet identificar patrons i tendències que ens ajuden a predir la demanda i millorar l'eficiència de la nostra cadena de subministrament.
Recomanaria consultar els nostres canals de referències i projecte perquè som molt dinàmics en la realització i materialització de projectes en aquest camp, segur que sobre els quals us pugui comentar ara haurem publicat més interessants: https://research.ibm.com/artificial-intelligence#projects
Quines grans tendències tecnològiques podem esperar que marquin els pròxims mesos?
Estem veient un boom dels sistemes d'intel·ligència artificial basats en xarxes neuronals recurrents (RNN) com el ChatGPT. Realment són un factor de disrupció que hem de digerir i que si o si canviarà el món empresarial i més enllà. Les organitzacions que ho entenguin, inverteixin en la seva implantació i ho usin com un suport fonamental en el seu dia a dia sortiran vencedores del repte.
Un segon focus estarà en la ciberseguretat que continuarà sent una preocupació clau per a les empreses i les administracions. Les amenaces de seguretat continuen evolucionant i augmentant, requerint focus i inversió per a evitar danys en el funcionament i en la reputació dels nostres clients.
Una altra tendència per a començar ja a tenir en compte és la computació quàntica. El potencial disruptor de la computació quàntica serà enorme. Al mateix temps requerirà un talent preparat per a entendre-la i mobilitzar els dispositius de les organitzacions que permetin destapar aquest immens valor. Les organitzacions que tinguin aquestes dinàmiques, que aprenguin a aflorar aquests casos d'ús, seran, una altra vegada, les millors preparades per a treure avantatge d'aquesta tecnologia.
Finalment, cal destacar dos factors crítics que han d'acompanyar ja, no sols a aquestes, sinó a totes les altres iniciatives de transformació. En primer lloc, la sostenibilitat com un paràmetre inajornable a tenir en compte en aquest procés. En segon lloc, l'obligació que tenim com a sector feia la explicabilidad dels processos d'aplicació de dispositius d'innovació i intel·ligència artificial que permetin, per exemple, una valoració de l'ètica d'aquests algorismes.
La Festibity és una iniciativa en el context de la UPC, i d'acord amb la teva experiència, quin missatge traslladaries als futurs enginyers i enginyeres?
Ens fa molt feliços veure que existeixen iniciatives com Festibity en el context de la UPC, que busquen fomentar la creativitat i la innovació entre els futurs enginyers i enginyeres. En la meva experiència, puc dir que la innovació és un factor clau per a l'èxit en el món empresarial actual i ho serà encara més en el futur.
El meu missatge als futurs enginyers i enginyeres seria que continuïn explorant noves idees i tecnologies, i que es mantinguin sempre curiosos i disposats a aprendre. La tecnologia evoluciona ràpidament i és important estar actualitzat per a poder oferir solucions innovadores i efectives als desafiaments empresarials actuals.
Els animaria a treballar en equip i a col·laborar amb altres disciplines, ja que la innovació sol sorgir de la combinació de diferents perspectives i habilitats.
Per a acabar, em dirigeixo especialment a les enginyeres, els diria que siguin més i contagiïn a companyes, que les necessitem. Les nostres organitzacions són millors amb més diversitat i necessitem una major paritat que lideri les transformacions de forma més rica i diversa.
Entrevista exclusiva para la Festibity
Javier Olaizola Casín es General Manager de IBM Consulting en España, Portugal, Grecia e Israel, responsable general de la dirección estratégica de la compañía en el mercado enfocado a clientes, talento, ofertas y los recursos de comercialización para impulsar el crecimiento de una compañía que lleva más de 97 años en el país.
Ingeniero industrial por la Universidad de Navarra, y especializado en estrategia e innovación por la Universidad de Oxford, y liderazgo transformacional por la Universidad de Harvard.
---
¿Cómo es liderar un equipo de dirección estratégica de una empresa tan importante como es IBM?
Destacaría tres grandes desafíos en mi rol. En primer lugar, es necesaria una gran pasión para liderar y motivar al enorme talento que tenemos en IBM Consulting. En segundo lugar, el foco y el entusiasmo con nuestros clientes, en la co-generación de valor con ellos. En tercer lugar, destacaría que mi posición maximiza su sentido cuando trabajamos en colaboración con nuestros partners y sector TIC que nos permite establecer y refinar la visión y la estrategia de la empresa.
En mi posición tengo que tomar una gran cantidad de decisiones, manejando una gran cantidad de información y complejidad para este proceso. Este es además un proceso híbrido: por un lado, necesitamos tener y transmitir una visión clara y una estrategia sólida para orientarnos hacia el éxito a largo plazo, y por otro necesitamos ser flexibles y adaptarnos a un entorno tan disruptivo como el que hemos tenido en los últimos tres o cuatro años.
Tan importante como trabajar esta visión es comunicarla claramente a todo el talento de mi organización. Es fundamental para alinearnos y cumplir tanto con los objetivos estratégicos como con el corto y medio plazo. Para que esta comunicación sea más eficaz, tengo que ser un modelo a seguir para el equipo, creando una cultura que fomente colaboración, la innovación y la responsabilidad. Esta cultura es necesaria para asegurarnos que las personas de IBM se sientan realizadas, valoradas y apoyadas en su trabajo.
Cuando hablamos de Transformación Digital hablamos de nuevas oportunidades de negocio y abrirse a nuevos mercados, ¿desde IBM cómo conseguís este resultado?
Una aproximación clave es alejarse de la palabra “digital” y centrarse en la “transformación”. Esto pasa por tomar conciencia de que este proceso tiene que estar liderado por negocio, por parámetros de negocio. Por esto, es clave el análisis crítico de los modelos de negocio actuales y definir los objetivos de la transformación. Es fundamental empezar analizando qué procesos y áreas de negocio podrían mejorarse o innovarse.
El reto fundamental es conocer a nuestras industrias, a nuestros clientes. Entender al cliente es fundamental para el éxito en los procesos de transformación. Solo así se pueden transformar generando valor resiliente, creando nuevas estrategias de marketing y ventas, diseñando nuevas ofertas de productos o servicios, y mejorar la experiencia del cliente o del ciudadano.
Otro aspecto clave para tener éxito es implementar una cultura de innovación. La transformación requiere un cambio cultural en las organizaciones, es decir, una cultura de innovación, colaboración y adaptabilidad. Es importante involucrar al talento de las empresas en este proceso y educarlos en las nuevas tecnologías y procesos clave a transformar.
Evidentemente, en todo este proceso, será fundamental elegir las innovaciones y tecnologías que sean adecuadas para los objetivos y necesidades específicas de los retos de transformación identificados. Será clave la selección e implantación de las herramientas de análisis de datos, la inteligencia artificial, el internet de las cosas y la automatización de procesos.
En un entorno tan dinámico como el nuestro, es clave la cooperación con el ecosistema y establecer alianzas estratégicas. Esto nos ayuda a abrirnos a nuevos mercados y desarrollar nuevas oportunidades de negocio. Con las alianzas con nuestros partners, complementamos fortalezas y recursos, generando valor tanto para los clientes como para este ecosistema.
Por último, para lograr los resultados deseados de transformación, es importante abordar el proceso de manera estratégica y planificada, pero con una orientación a la inmediatez. Nuestros clientes necesitan resultados de forma inmediata así que abogamos por aproximaciones iterativas y agiles que afloren el valor a corto plazo que permitan legitimar esos esfuerzos más largos, costosos y estratégicos.
La Transformación por tanto, es una cuestión primordial para las empresas, pero, ¿cuáles son las principales dificultades para hacérselo entender a vuestros clientes?
En primer lugar y enlazando con la pregunta anterior, subrayo que deber orientarse el proceso como una transformación del negocio. La tecnología y la innovación nos servirán de palancas y aceleradores, pero el éxito vendrá marcado por unos objetivos y retos planteados para mejorar los procesos de negocio.
Después diría que disponer del talento adecuado es fundamental para asegurar este éxito. Nos encontramos con muchos casos en que organizaciones pueden no estar familiarizadas con los conceptos de la transformación y cómo se pueden aplicar a su empresa. Una de nuestras principales tareas es la de educar a nuestros clientes sobre las tendencias digitales emergentes, sus implicaciones para el negocio y cómo pueden aprovecharlas para lograr sus objetivos empresariales.
Otra dificultad que suele lastrar estos procesos es la falta de claridad sobre los resultados. La transformación puede parecer una inversión costosa y puede ser difícil para los clientes comprender cómo pueden medir el retorno de inversión. Esto se soluciona trabajando una hoja de ruta clara de los beneficios y resultados que se pueden esperar con la transformación estableciendo indicadores clave de rendimiento, de valor y de experiencia para medir los resultados.
Por último, un factor que se debe evitar es la falta de liderazgo y apoyo en las organizaciones para estos procesos. La transformación puede requerir cambios significativos en la cultura empresarial y en la forma en que se hacen las cosas. Es fundamental identificar y empoderar a los líderes en las organizaciones que estén comprometidos con el proceso de transformación y puedan liderarlo con éxito.
A lo largo de tu trayectoria laboral, ¿cuáles dirías que han sido las estrategias de innovación con mejores resultados?
En IBM hemos apostado, de manera consistente y durante mas de un siglo, por la innovación y el desarrollo de nuevas soluciones tecnológicas que contribuyeran a abordar los grandes retos a los que se enfrentan las empresas y nuestra sociedad. La inversión continua en I+D nos ha permitido desarrollar tecnologías de vanguardia que han transformado muchos sectores, como la inteligencia artificial, la nube y la computación cuántica.
Actualmente, nuestra estrategia está muy enfocada a desarrollar y proporcionar soluciones tecnológicas empresariales basadas en tecnologías Cloud e Inteligencia Artificial y servicios de consultoría empresarial. Hoy día ayudamos a clientes en más de 175 países a capitalizar los conocimientos de sus datos, optimizar los procesos de negocio, reducir costes y obtener una ventaja competitiva en sus industrias. Es más, cerca de 4.000 entidades gubernamentales y corporativas de industrias estratégicas como servicios financieros, telecomunicaciones y atención médica confían en el expertise de IBM Consulting y en la plataforma de nube híbrida de IBM y Red Hat OpenShift para abordar sus transformaciones digitales de manera rápida, eficiente y segura.
Así pues, en IBM nos centramos en desarrollar soluciones tecnológicas que resuelvan problemas empresariales específicos. Co-creando con nuestros clientes, podemos desarrollar soluciones personalizadas que permitan aprovechar las oportunidades que ofrece la tecnología y superar los desafíos empresariales.
Nuestra apuesta estratégica por la Cloud híbrida y la Inteligencia Artificial ofrece tres grandes ventajas:
Lo que permite a las empresas sortear algunos de los de inhibidores para su transformación digital:
También hemos sido y somos lideres en la promoción de la colaboración abierta en la industria tecnológica. Hemos trabajado estrechamente con universidades, startups y otras empresas para fomentar la innovación y desarrollar soluciones que aporten valor.
La tendencia ahora es la Inteligencia Artificial, ¿crees qué ha llegado para quedarse?
Absolutamente, la Inteligencia Artificial (IA) es una tendencia muy importante en la actualidad y que definitivamente ha llegado para quedarse. Lo fundamental es utilizar bien la inteligencia humana para implantarla.
Como herramienta tiene un potencial enorme, permite a las máquinas y soluciones digitales aprender y tomar cierta tipología de decisiones como lo haría un ser humano, y tiene el potencial de transformar muchos sectores, desde la atención médica hasta la fabricación y el comercio minorista.
Nosotros hemos estado invirtiendo en IA durante décadas y hemos desarrollado algunas de las tecnologías más avanzadas en este campo. Hasta en las iniciativas que no han acabado de tener una penetración clara en las industrias, hemos sido visionarios y pioneros, abriendo mercados y rompiendo barreras culturales.
Además, la IA es una tecnología en constante evolución, lo que significa que seguirá mejorando y expandiéndose en el futuro. Estamos creando una nueva tipología de soluciones con un potencial enorme. Tecnologías como el ChatGPT son solo el principio de lo que viene, y será fundamental su proceso de digestión para asegurar todo su potencial de transformación.
Su proceso de adopción pasa otra vez por identificar correctamente los casos de uso y construir un plan de implantación de estas soluciones que sea sostenible y libere el valor en los diferentes procesos. Al mismo tiempo, esto implicará una transformación de los ejes de gravedad de las organizaciones que estoy convencido supondrá un beneficio en todos ellos: talento, organización, procesos,.. Toda esta fuerza transformadora se debe afrontar y digerir convenientemente y con mirada amplia, focalizándose en sus enormes beneficios, pero también con la voluntad de mitigar sus riesgos y complejidades.
¿Nos puedes contar un caso real de aplicación en IBM de esta solución tecnológica?
Estoy orgulloso de decir que tenemos muchos casos de aplicación exitosa de soluciones tecnológicas, incluyendo la Inteligencia Artificial (IA).
Tenemos multitud de ejemplos de aplicación de algoritmos de IA de baja complejidad que combinados con automatización y orquestración han dado unos beneficios exponenciales en la optimización de muchísimos procesos de nuestros clientes. Desde gestión de los procesos de avales en entidades bancarias hasta la optimización del flujo de facturación en empresas de utilities o el cribaje de los canales de entrada de dispositivos de atención.
Nuestros departamentos de research trabajan con casos de uso de mucha más complejidad, por ejemplo utilizando la IA para analizar grandes cantidades de datos médicos y ayudar a los doctores y profesionales de la salud a tomar decisiones informadas y precisas en el tratamiento de pacientes. Estos algoritmos pueden ayudar a identificar patrones y tendencias en los datos médicos, lo que puede conducir a mejores diagnósticos y tratamientos para los pacientes.
Otro ejemplo es la aplicación de IA en la gestión de la cadena de suministro de IBM. Utilizamos la IA para analizar grandes cantidades de datos, lo que nos permite identificar patrones y tendencias que nos ayudan a predecir la demanda y mejorar la eficiencia de nuestra cadena de suministro.
Recomendaría consultar nuestros canales de referencias y proyecto porque somos muy dinámicos en la realización y materialización de proyectos en este campo, seguro que sobre los que os pueda comentar ahora habremos publicado más interesantes: https://research.ibm.com/artificial-intelligence#projects
¿Qué grandes tendencias tecnológicas podemos esperar que marquen los próximos meses?
Estamos viendo un boom de los sistemas de inteligencia artificial basados en redes neuronales recurrentes (RNN) como el ChatGPT. Realmente son un factor de disrupción que tenemos que digerir y que si o si va a cambiar el mundo empresarial y más allá. Las organizaciones que lo entiendan, inviertan en su implantación y lo usen como un soporte fundamental en su día a día saldrán vencedoras del reto.
Un segundo foco estará en la ciberseguridad que seguirá siendo una preocupación clave para las empresas y las administraciones. Las amenazas de seguridad continúan evolucionando y aumentando, requiriendo foco e inversión para evitar daños en el funcionamiento y en la reputación de nuestros clientes.
Otra tendencia para empezar ya a tener en cuenta es la computación cuántica. El potencial disruptor de la computación cuántica será enorme. Al mismo tiempo requerirá un talento preparado para entenderla y movilizar los dispositivos de las organizaciones que permitan destapar este inmenso valor. Las organizaciones que tengan estas dinámicas, que aprendan a aflorar estos casos de uso, serán, otra vez, las mejores preparadas para sacar ventaja de esta tecnología.
Por último, hay que destacar dos factores críticos que deben acompañar ya, no solo a estas, sino a todas las otras iniciativas de transformación. En primer lugar, la sostenibilidad como un parámetro inaplazable a tener en cuenta en este proceso. En segundo lugar, la obligación que tenemos como sector hacía la explicabilidad de los procesos de aplicación de dispositivos de innovación e inteligencia artificial que permitan, por ejemplo, una valoración de la ética de estos algoritmos.
La Festibity es una iniciativa en el contexto de la UPC, y de acuerdo con tu experiencia, ¿qué mensaje trasladarías a los futuros ingenieros e ingenieras?
Nos hace muy felices ver que existen iniciativas como Festibity en el contexto de la UPC, que buscan fomentar la creatividad y la innovación entre los futuros ingenieros e ingenieras. En mi experiencia, puedo decir que la innovación es un factor clave para el éxito en el mundo empresarial actual y lo será aún más en el futuro.
Mi mensaje a los futuros ingenieros e ingenieras sería que sigan explorando nuevas ideas y tecnologías, y que se mantengan siempre curiosos y dispuestos a aprender. La tecnología evoluciona rápidamente y es importante estar actualizado para poder ofrecer soluciones innovadoras y efectivas a los desafíos empresariales actuales.
Les animaría a trabajar en equipo y a colaborar con otras disciplinas, ya que la innovación suele surgir de la combinación de diferentes perspectivas y habilidades.
Para acabar, me dirijo especialmente a las ingenieras, les diría que sean más y contagien a compañeras, que las necesitamos. Nuestras organizaciones son mejores con más diversidad y necesitamos una mayor paridad que lidere las transformaciones de forma más rica y diversa.
22a Festibity
Maig de 2025