L'economia digital espanyola es posiciona a l'alça amb un dels constants creixements més marcats d'aquests darrers anys. Tot i això, Espanya perd cada any 150.000 milions d'euros de talent que emigra. Dit d'una altra manera, encara estem lluny de Suïssa, Suècia, els Estats Units, el Regne Unit i Singapur, algunes de les economies més innovadores del món el 2023. Per què passa això? Tenim la capacitat per retenir talent? ¿Ens interessa aquest talent digital? Ho necessitem? S'hi aposta? Des d'on? Sense anar més lluny, aquí a Catalunya, el 78% de les empreses de tecnologia tenen dificultat per trobar el talent digital que necessita.
Tothom sap que el talent digital és un motor crucial en la productivitat, l'eficiència i l'economia d'una organització i, per tant, d'un país. Les organitzacions que reporten una forta cultura d'innovació solen tenir el doble d'impacte econòmic gràcies a les transformacions digitals que les organitzacions amb cultures d'innovació febles. La innovació és necessària a les grans organitzacions, però en l'àmbit de les PIMEC és imprescindible. Precisament per això, és important promoure el finançament i totes les fórmules de col·laboració entre els agents socioeconòmics públics i privats per potenciar la implementació de projectes d'innovació també a la petita i mitjana empresa.
Mai no serem Silicon Valley però Barcelona és un trampolí ideal per crear ponts de col·laboració, donar prioritat a la connectivitat ia més ser “facidors” de coses. Cal aprofitar que tenim no només un fabulós litoral sinó també el 22@ a prop per estar més oberts al món, guanyar horitzons i aprendre de models com allò de la badia de San Francisco de Califòrnia.
Com aconseguir-ho?, qui liderarà els avenços tecnològics?, com serà el món laboral d'aquí 10 anys?, on treballaran els nostres joves?, quines habilitats necessitaran el dia de demà? Totes aquestes qüestions, que no somnis de poetes, i moltes més a la Festibity d'aquest any amb Santiago Niño Becerra: talent digital i mercat laboral. Ho debatem, ens veiem el 12 de juny.
La economía digital española se posiciona al alza con uno de los crecimientos constantes más marcados de estos últimos años. A pesar de ello, España pierde cada año 150.000 millones de € de talento que emigra. Dicho de otro modo, aún estamos lejos de Suiza, Suecia, los Estados Unidos, el Reino Unido y Singapur, algunas de las economías más innovadoras del mundo en 2023. ¿Por qué sucede esto? ¿Tenemos la capacidad para retener talento? ¿Nos interesa ese talento digital? ¿Lo necesitamos? ¿Se apuesta por él? ¿Desde dónde? Sin ir más lejos, aquí en Cataluña, el 78% de las empresas de tecnología tiene dificultad para encontrar el talento digital que necesita.
Por todos es sabido que el talento digital es un motor crucial en la productividad, eficiencia y economía de una organización y, por ende, de un país. Las organizaciones que reportan una fuerte cultura de innovación suelen tener el doble de impacto económico gracias a sus transformaciones digitales que las organizaciones con culturas de innovación débiles. La innovación es necesaria en las grandes organizaciones, pero en el ámbito de las PIMEC es imprescindible. Precisamente por esto, es importante promover la financiación y todas las fórmulas de colaboración entre los agentes socioeconómicos públicos y privados para potenciar la implementación de proyectos de innovación también en la pequeña y mediana empresa.
Seguramente nunca seremos Silicon Valley, pero Barcelona es un trampolín ideal para crear puentes de colaboración, dar prioridad a la conectividad y además ser “ejecutores” en la cadena valor. Hay que aprovechar que tenemos no sólo un fabuloso litoral, sino también el 22@ cerca para estar más abiertos al mundo, ganar horizontes y aprender de modelos como lo de la bahía de San Francisco de California.
¿Qué modelo de país queremos? ¿Qué incertezas vamos a gestionar?, ¿Quién liderará los avances tecnológicos?, ¿cómo será el mundo laboral en los próximos años?, ¿dónde trabajarán nuestros jóvenes? Todas estas cuestiones y muchas más en la 21ª edición de la Festibity, con el economista Santiago Niño Becerra: talento digital y mercado laboral. Lo debatimos, nos vemos el 12 de junio.
22a Festibity
Maig de 2025