Entrevista exclusiva per a la Festibity
Jordi Arrufí, actual director de desenvolupament corporatiu i responsable de talent digital a Mobile World Capital Barcelona, fundació que impulsa la digitalització de l’economia i la ciutadania.
Llicenciat en Ciències Polítiques per la UPF, també té formació en comerç internacional i un MBA, entre d’altres. Arrufí ha dedicat gran part de la seva carrera professional al món de la consultoria lligada al sector tecnològic. Abans d’incorporar-se a MWCapital l’any 2016, va ser director de projectes a l’equip de consultoria de gestió de PwC Espanya. A més de la seva carrera professional, també es dedica a la docència, compartint els seus coneixements amb les noves generacions.
---
La MWCapital Barcelona s’està consolidant com a impulsor de la transformació digital, amb les persones en el centre del debat. De quina manera ho esteu implementant?
Creiem que digitalització i l’humanisme han d’anar de la mà. És el que s’anomena humanisme digital. Treballem fent servir la tecnologia com a motor de canvi per generar un impacte positiu a la societat, l’economia i el planeta. I ho fem generant projectes vinculats a xarxes de comunicació avançada i serveis digitals innovadors per fer front a les bretxes digitals existents, a més de potenciar el talent digital i la transferència tecnològica.
“Creiem que digitalització i l’humanisme han d’anar de la mà. És el que s’anomena humanisme digital. Treballem fent servir la tecnologia com a motor de canvi per generar un impacte positiu a la societat, l’economia i el planeta.”
Un dels vostres objectius és traslladar els beneficis i oportunitats del MWC a les empreses i a la societat, projectar aquest ecosistema de Barcelona com a referent internacional. En quin punt esteu?
El MWC dura uns dies, i la tasca de la MWCapital és que els seus efectes positius es repliquin durant tot l’any, tant en l’àmbit de la recerca i empresarial com en la societat, i amb l'ambició, en part ja assolida, de ser un referent global en transferència de tecnologia, foment del talent digital i garant de la tecnologia amb impacte. Barcelona ja és un referent d’emprenedoria i d’innovació, només cal mirar els rankings internacionals, i aquesta experiència local es pot exportar. Per això, el nostre pla estratègic actual té entre els seus punts destacats la generació de projectes amb un triple focus: més ambició, escalabilitat i internacionalització. Treballem des de Barcelona i cap al món, amb visió i ambició internacional.
També sou referent en transferència de tecnologia i foment del talent digital. Justament la temàtica del Club Festibity 2024 és l’iTalent. Què en voldries destacar?
Després de més d’una dècada de trajectòria, MWCapital és una peça clau en l’ecosistema de la transferència de tecnologia i l’impuls de les deep tech a nivell europeu. També actuem com a plataforma clau connectant talent, centres de formació i empreses, a més de treballar per reduir la bretxa de talent digital mitjançant l’impuls del reskilling i la generació de nou talent digital. En aquest sentit, impulsem projectes com The Collider, que dona suport a projectes científics i de gran capacitat innovadora en la transició del laboratori al mercat, o Jump2Digital i Talent Arena, esdeveniments de referència del talent digital de la ciutat de Barcelona, que tenen per objectiu acostar el sector i les professions digitals als nous professionals.
A la 21a Festibity, la vostra entitat vas ser reconeguda amb la Menció Honorífica, com a reconeixement a contribuir a les TIC de manera significativa per impulsar la transformació digital centrada en les persones. Què significa aquest reconeixement per a vosaltres?
Els premis ens motiven a continuar treballant, i en aquest cas ens fa especial il·lusió perquè el reconeixement fa referència a un dels nostres pilars. A la MWCapital treballem per posar la tecnologia al servei de les persones i del planeta per contribuir a la construcció d’un món més equitatiu, responsable i inclusiu a escala global.
“A la MWCapital treballem per posar la tecnologia al servei de les persones i del planeta per contribuir a la construcció d’un món més equitatiu, responsable i inclusiu a escala global.”
En termes de tecnologia, innovació i digitalització, què es pot millorar en l’àmbit de Barcelona i Catalunya des del punt de vista de la ciutadania?
Sempre hi ha aspectes a millorar, especialment en l’àmbit de la reducció de les bretxes digitals, però també cal posar en valor la feina ja feta. Una de les àrees d’acció de MWCapital és Tech4Good, a través de la que detectem tecnologies que puguin resoldre determinades casuístiques socials. Per posar exemples concrets, el projecte de les Àrees Digitals trasllada per tot Catalunya el potencial dels serveis digitals i planteja projectes pilot que permeten adaptar-los a les diferents necessitats locals i sectorials. És una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, i que compta amb el suport de la Fundació i2CAT i de MWCapital. Altre exemple és la recent exposició a Palau Robert ‘Recorda el Futur’, organitzada per Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat de Catalunya, que ofereix una mostra interactiva i gratuïta on, per primera vegada, la ciutadania podrà conèixer i provar algunes de les innovacions tecnològiques que MWCapital va presentar durant la darrera edició del MWC Barcelona i posar en valor el paper transformador del món digital.
“Una de les àrees d’acció de MWCapital és Tech4Good, a través de la que detectem tecnologies que puguin resoldre determinades casuístiques socials.”
La teva formació inicial ve de les ciències polítiques més que de la tecnologia. Què aporta aquesta mirada des d’un altre àmbit?
Si pogués parlar amb el meu jo del passat, li recomanaria cursar una enginyeria, i és el mateix que recomano a les persones joves que tenen una mínima vocació per les carreres tècniques. Dit això, la digitalització està canviant contínuament la naturalesa del mercat de treball i les professions. Per tant, el que hem estudiat a l’origen cada vegada marca menys la nostra trajectòria professional. El sector digital té avui noves portes d’entrada, més enllà de les enginyeries. Els estudis en ciències polítiques se centren molt en el funcionalment de les administracions i les polítiques públiques. Aquesta mirada em va donar eines, en la meva etapa de consultor, per ajudar a administracions públiques en els seus reptes de negoci i actualment, a la Fundació Mobile World Capital, a dissenyar i implementar projectes amb propòsit i impacte social.
Una de les teves facetes és la docència. Tenint en compte la teva formació transversal, quina rellevància li dones? Què recomanaries als professionals en general?
És una responsabilitat molt gran poder traslladar a les noves generacions els coneixements que adquirim en el nostre pas pel món professional. A més, la millor manera d’aprendre qualsevol matèria és ensenyant-la. Per tant, també hi ha raons egoistes en el fet d’impartir formació. És la millor excusa per mantenir-te al dia, fet especialment necessari en un camp que avança tan de pressa com el tecnològic. També és una oportunitat per estar en contacte amb els neguits i les idees fresques dels estudiants. És un enriquiment en dues direccions.
Entrevista exclusiva para la Festibity
Jordi Arrufí actual director de desarrollo corporativo y responsable de talento digital en Mobile World Capital Barcelona, fundación que impulsa la digitalización de la economía y la ciudadanía.
Licenciado en Ciencias Políticas por la UPF, también tiene formación en comercio internacional y un MBA, entre otros. Arrufí ha dedicado gran parte de su carrera profesional al mundo de la consultoría ligada al sector tecnológico. Antes de incorporarse a MWCapital en 2016, fue director de proyectos en el equipo de consultoría de gestión de PwC España. Además de su carrera profesional, también se dedica a la docencia compartiendo sus conocimientos con las nuevas generaciones.
---
MWCapital Barcelona se está consolidando como impulsor de la transformación digital, con las personas en el centro del debate. ¿De qué forma lo está implementando?
Creemos que digitalización y el humanismo deben ir de la mano. Es lo que se llama humanismo digital. Trabajamos utilizando la tecnología como motor de cambio para generar un impacto positivo en la sociedad, la economía y el planeta. Y lo hacemos generando proyectos vinculados a redes de comunicación avanzada y servicios digitales innovadores para hacer frente a las brechas digitales existentes, además de potenciar el talento digital y la transferencia tecnológica.
“Creemos que digitalización y el humanismo deben ir de la mano. Es lo que se llama humanismo digital. Trabajamos utilizando la tecnología como motor de cambio para generar un impacto positivo en la sociedad, la economía y el planeta.”
Uno de vuestros objetivos es trasladar los beneficios y oportunidades del MWC a las empresas ya la sociedad, proyectar este ecosistema de Barcelona como referente internacional. ¿En qué punto está?
El MWC dura unos días, y la labor de la MWCapital es que sus efectos positivos se repliquen durante todo el año, tanto en el ámbito de la investigación y empresarial como en la sociedad, y con la ambición, en parte ya alcanzada , ser un referente global en transferencia de tecnología, fomento del talento digital y garante de la tecnología con impacto. Barcelona ya es un referente de emprendeduría y de innovación, basta con mirar a los rankings internacionales, y esta experiencia local se puede exportar. Por eso, nuestro actual plan estratégico tiene entre sus puntos destacados la generación de proyectos con un triple foco: más ambición, escalabilidad e internacionalización. Trabajamos desde Barcelona y hacia el mundo, con visión y ambición internacional.
También es referente en transferencia de tecnología y fomento del talento digital. Justamente la temática del Club Festibity 2024 es el iTalent. ¿Qué querrías destacar?
Después de más de una década de trayectoria, MWCapital es una pieza clave en el ecosistema de la transferencia de tecnología y el impulso de las deep tech a nivel europeo. También actuamos como plataforma clave conectando talento, centros de formación y empresas, además de trabajar por reducir la brecha de talento digital mediante el impulso del reskilling y la generación de nuevo talento digital. En este sentido, impulsamos proyectos como The Collider, que apoya proyectos científicos y de gran capacidad innovadora en la transición del laboratorio al mercado, o Jump2Digital y Talent Arena, eventos de referencia del talento digital de la ciudad de Barcelona, que tienen por objetivo acercar el sector y las profesiones digitales a los nuevos profesionales.
En la 21ª Festibity, su entidad fue reconocida con la Mención Honorífica, como reconocimiento a contribuir a las TIC de manera significativa para impulsar la transformación digital centrada en las personas. ¿Qué significa ese reconocimiento para vosotros?
Los premios nos motivan a seguir trabajando, en cuyo caso nos hace especial ilusión porque el reconocimiento hace referencia a uno de nuestros pilares. En MWCapital trabajamos para poner la tecnología al servicio de las personas y del planeta para contribuir a la construcción de un mundo más equitativo, responsable e inclusivo a escala global.
"En la MWCapital trabajamos para poner la tecnología al servicio de las personas y del planeta para contribuir a la construcción de un mundo más equitativo, responsable e inclusivo a escala global."
En términos de tecnología, innovación y digitalización, ¿qué se puede mejorar en el ámbito de Barcelona y Cataluña desde el punto de vista de la ciudadanía?
Siempre hay aspectos a mejorar, especialmente en el ámbito de la reducción de las brechas digitales, pero también hay que poner en valor el trabajo ya realizado. Una de las áreas de acción de MWCapital es Tech4Good, a través de la que detectamos tecnologías que puedan resolver determinadas casuísticas sociales. Por poner ejemplos concretos, el proyecto de las Áreas Digitales traslada por toda Cataluña el potencial de los servicios digitales y plantea proyectos piloto que permiten adaptarlos a las diferentes necesidades locales y sectoriales. Es una iniciativa impulsada por la Generalidad de Cataluña, y que cuenta con el apoyo de la Fundación i2CAT y de MWCapital. Otro ejemplo es la reciente exposición en Palau Robert 'Recorda el Futur', organizada por Mobile World Capital Barcelona y la Generalitat de Catalunya, que ofrece una muestra interactiva y gratuita donde, por primera vez, la ciudadanía podrá conocer y probar algunas de las innovaciones tecnológicas que MWCapital presentó durante la última edición del MWC Barcelona y poner en valor el papel transformador del mundo digital.
"Una de las áreas de acción de MWCapital es Tech4Good, a través de la que detectamos tecnologías que puedan resolver determinadas casuísticas sociales."
Tu formación inicial proviene de las ciencias políticas más que de la tecnología. ¿Qué aporta esa mirada desde otro ámbito?
Si pudiera hablar con mi yo del pasado, le recomendaría cursar una ingeniería, y es lo mismo que recomiendo a las personas jóvenes que tienen una mínima vocación por las carreras técnicas. Dicho esto, la digitalización está cambiando continuamente la naturaleza del mercado de trabajo y las profesiones. Por tanto, lo que hemos estudiado en el origen cada vez marca menos nuestra trayectoria profesional. El sector digital cuenta hoy con nuevas puertas de entrada, más allá de las ingenierías. Los estudios en ciencias políticas se centran mucho en el funcionamiento de las administraciones y las políticas públicas. Esta mirada me dio herramientas, en mi etapa de consultor, para ayudar a administraciones públicas en sus retos de negocio y en la actualidad, a la Fundación Mobile World Capital, a diseñar e implementar proyectos con propósito e impacto social.
Una de tus facetas es la docencia. Teniendo en cuenta tu formación transversal, ¿qué relevancia le das? ¿Qué recomendarías a los profesionales en general?
Es una responsabilidad muy grande poder trasladar a las nuevas generaciones los conocimientos que adquirimos en nuestro paso por el mundo profesional. Además, la mejor manera de aprender cualquier materia es enseñándola. Por tanto, también hay razones egoístas en el hecho de impartir formación. Es la mejor excusa para mantenerte al día, hecho especialmente necesario en un campo que avanza tan rápido como el tecnológico. También es una oportunidad para estar en contacto con las inquietudes y las ideas frescas de los estudiantes. Es un enriquecimiento en dos direcciones.
22a Festibity
Maig de 2025