Created on Thursday, 30 Jan 2025 14:10:52

 

Entrevista exclusiva per a la Festibity

Jordi Marin, expert en transformació digital i innovació, gestió de la innovació i creació de solucions estratègiques i TIC per impulsar la competitivitat de les organitzacions.

Ex-director general de Microsoft a Catalunya, amb experiència en càrrecs de Consell i gestió general en la indústria de la tecnologia i els serveis de la informació.

---

Perquè Barcelona s'ha consolidat com un dels principals hubs tecnològics d'Europa?

Barcelona ha sabut combinar un ecosistema innovador, esdeveniments de primer nivell com el Mobile World Congress, l’ISE o la Smart City Expo & Congress o el BNEW, en ecosistema de coneixement (universitats, escoles de negoci, centres de recerca …) i a part un atractiu vinculat a la qualitat de vida que fa que sigui molt atractiva pel talent global. La col·laboració públic-privada ha estat clau per construir infraestructures d’alta capacitat i fomentar el creixement de l’ecosistema startups​.

Quin paper juguen les startups a Barcelona en la transformació de l’economia i la societat?

Les startups no només generen innovació sinó que acceleren la digitalització de sectors tradicionals, creant noves oportunitats econòmiques i impulsant una economia més àgil i dinàmica​. Barcelona no només ha de ser una ciutat d’innovació, sinó també és un exemple de com les startups poden transformar l’economia i la societat, generant un impacte positiu a escala global.

"Les startups no només generen innovació sinó que acceleren la digitalització de sectors tradicionals, creant noves oportunitats econòmiques i impulsant una economia més àgil i dinàmica."

Quin paper hi juguen les acceleradores i els inversors en aquest ecosistema?

Les acceleradores i inversors aporten suport financer, mentoratge i connexions globals, ajudant startups locals a expandir-se internacionalment i a accedir a nous mercats estratègics​. La seva presencia ha anat en augment, però encara tenim el repte d’accedir a més fonts per poder escalar globalment

Quina importància de la col·laboració públic-privada en la captació de talent i inversió?

És essencial. Els governs han de crear un entorn atractiu i estable, mentre que les empreses aporten velocitat, innovació i connexions amb el mercat global. Aquest equilibri, entre altres, és la base de l’èxit de Barcelona com a hub tecnològic​.

"Els governs han de crear un entorn atractiu i estable, mentre que les empreses aporten velocitat, innovació i connexions amb el mercat global."

Quins beneficis aporta organitzar esdeveniments tecnològics de primer nivell?

Consoliden Barcelona com a centre d’innovació, atreuen inversió internacional i posen en contacte el talent amb les oportunitats. Impulsen infraestructures, promouen sectors estratègics i fan marca.  Esdeveniments com el MWC són una finestra al món per l’ecosistema local​ espectacular.

Quins reptes veus en l'evolució de les startups a Barcelona els propers anys?

Accedir a més finançament i consolidar-se internacionalment són reptes importants. També cal treballar en retenir talent altament qualificat, que sovint és captat per altres mercats​.

Amb sectors emergents com la IA, quines oportunitats hi veus per Barcelona?

La IA obre portes en molts sectors i però a casa nostra podem tenir una oportunitat de referencia global en àmbits com la salut, la mobilitat, la industria avançada o la sostenibilitat. Barcelona té el potencial de liderar aquestes àrees gràcies al seu ecosistema tecnològic i xarxes de recerca​. Ja tenim elements de base molt importants com els centres de recerca, per exemple el CIDAI, o hubs de innovació en IA d’empreses globals situats a Barcelona.

"Barcelona té el potencial de liderar aquestes àrees gràcies al seu ecosistema tecnològic i xarxes de recerca."

En quin punt estem a nivell d’internacionalització?

Estem avançant, i es veritat que la nostra economia és una economia molt oberta, exportadora, i en l’àmbit tecnològic iniciatives com les liderades pel BSC amb el suport dels diferents governs en la fabrica del xip europeu, ens ha d’ajudar a situar en el mapa global Barcelona i Catalunya. Ens cal potenciar aquest tipus d’apostes per poder ser referent internacional. En l’àmbit de les les startups han de competir en un escenari global per créixer de manera sostenible​, per la qual cosa com dèiem abans ens cal capacitat escalar, i això moltes vegades depèn del fiançament.

Barcelona pot ser referència en altres sectors més enllà de les TIC?

Sí, especialment en salut, biotecnologia, sostenibilitat, mobilitat urbana, la indústria 4.0 i la pròpia intel·ligència artificial estan emergint com a nínxols estratègics per al nostre futur, en els quals podem tenir una bona posició. Aquests sectors, poden posicionar Barcelona com un referent global en innovació.

Quin paper hi juga el talent especialitzat, iTalent?

És el motor de qualsevol transformació. Cal invertir i seguir apostant per un ecosistema de coneixement altament competitiu, però també treballar en formació contínua excel·lent millorar les condicions locals per retenir el nostre talent i a la vegada seguir atraient talent global per mantenir-nos competitius en un mercat tecnològic altament dinàmic​.

Què poden aportar iniciatives com la Festibity en tot aquest escenari?

Són essencials. Actuen com a connectors bàsics entre empreses, administracions i professionals, fomentant sinergies que ajuden a enfortir l’ecosistema tecnològic, de coneixement i empresarial.

 

Entrevista exclusiva para la Festibity

Jordi Marin, experto en transformación digital e innovación, gestión de la innovación y creación de soluciones estratégicas y TIC para impulsar la competitividad de las organizaciones.

Ex director general de Microsoft en Cataluña, con experiencia en cargos de Consejo y gestión general en la industria de la tecnología y los servicios de la información.

---

¿Por qué Barcelona se ha consolidado como uno de los principales hubs tecnológicos de Europa?

Barcelona ha sabido combinar un ecosistema innovador, eventos de primer nivel como el Mobile World Congress, el ISE, la Smart City Expo & Congress o el BNEW, con un ecosistema de conocimiento (universidades, escuelas de negocios, centros de investigación...) y, además, un atractivo vinculado a la calidad de vida que la hace muy atractiva para el talento global. La colaboración público-privada ha sido clave para construir infraestructuras de alta capacidad y fomentar el crecimiento del ecosistema de startups.

¿Qué papel juegan las startups en Barcelona en la transformación de la economía y la sociedad?

Las startups no solo generan innovación, sino que aceleran la digitalización de sectores tradicionales, creando nuevas oportunidades económicas e impulsando una economía más ágil y dinámica. Barcelona no solo debe ser una ciudad de innovación, sino que también es un ejemplo de cómo las startups pueden transformar la economía y la sociedad, generando un impacto positivo a escala global.

"Las startups no solo generan innovación, sino que aceleran la digitalización de sectores tradicionales, creando nuevas oportunidades económicas e impulsando una economía más ágil y dinámica."

¿Qué papel juegan las aceleradoras y los inversores en este ecosistema?

Las aceleradoras y los inversores aportan apoyo financiero, mentoría y conexiones globales, ayudando a las startups locales a expandirse internacionalmente y a acceder a nuevos mercados estratégicos. Su presencia ha ido en aumento, pero aún tenemos el reto de acceder a más fuentes para poder escalar globalmente.

¿Qué importancia tiene la colaboración público-privada en la captación de talento e inversión?

Es esencial. Los gobiernos deben crear un entorno atractivo y estable, mientras que las empresas aportan velocidad, innovación y conexiones con el mercado global. Este equilibrio, entre otros factores, es la base del éxito de Barcelona como hub tecnológico.

"Los gobiernos deben crear un entorno atractivo y estable, mientras que las empresas aportan velocidad, innovación y conexiones con el mercado global."

¿Qué beneficios aporta organizar eventos tecnológicos de primer nivel?

Consolidarán Barcelona como centro de innovación, atraerán inversión internacional y pondrán en contacto el talento con las oportunidades. Impulsan infraestructuras, promueven sectores estratégicos y crean marca. Eventos como el MWC son una ventana al mundo para el espectacular ecosistema local.

¿Qué retos ves en la evolución de las startups en Barcelona en los próximos años?

Acceder a más financiación y consolidarse internacionalmente son retos importantes. También es necesario trabajar en retener talento altamente cualificado, que a menudo es captado por otros mercados.

Con sectores emergentes como la IA, ¿qué oportunidades ves para Barcelona?

La IA abre puertas en muchos sectores, y aquí podemos tener una oportunidad de referencia global en áreas como la salud, la movilidad, la industria avanzada o la sostenibilidad. Barcelona tiene el potencial de liderar estas áreas gracias a su ecosistema tecnológico y redes de investigación. Ya contamos con elementos de base muy importantes, como los centros de investigación, por ejemplo el CIDAI, o hubs de innovación en IA de empresas globales ubicadas en Barcelona.

"Barcelona tiene el potencial de liderar estas áreas gracias a su ecosistema tecnológico y redes de investigación."

¿En qué punto estamos a nivel de internacionalización?

Estamos avanzando, y es cierto que nuestra economía es muy abierta y exportadora. En el ámbito tecnológico, iniciativas como las lideradas por el BSC con el apoyo de los diferentes gobiernos en la fabricación del chip europeo deben ayudarnos a situar a Barcelona y Cataluña en el mapa global. Necesitamos potenciar este tipo de apuestas para poder ser referentes internacionales. En cuanto a las startups, deben competir en un escenario global para crecer de manera sostenible, por lo que, como decíamos antes, necesitamos capacidad de escalabilidad, y esto muchas veces depende del financiamiento.

¿Barcelona puede ser referencia en otros sectores más allá de las TIC?

Sí, especialmente en salud, biotecnología, sostenibilidad, movilidad urbana, la industria 4.0 y la propia inteligencia artificial, que están emergiendo como nichos estratégicos para nuestro futuro, en los cuales podemos tener una buena posición. Estos sectores pueden posicionar a Barcelona como un referente global en innovación.

¿Qué papel juega el talento especializado, el iTalent?

Es el motor de cualquier transformación. Hay que invertir y seguir apostando por un ecosistema de conocimiento altamente competitivo, pero también trabajar en una formación continua excelente y mejorar las condiciones locales para retener nuestro talento, a la vez que seguimos atrayendo talento global para mantenernos competitivos en un mercado tecnológico altamente dinámico.

¿Qué pueden aportar iniciativas como la Festibity en todo este escenario?

Son esenciales. Actúan como conectores básicos entre empresas, administraciones y profesionales, fomentando sinergias que ayudan a fortalecer el ecosistema tecnológico, de conocimiento y empresarial.



Comparteix això:

22a Festibity - 13 maig 2025

22a Festibity

13 de maig de 2025 - Teatre Nacional de Catalunya

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02