Created on Thursday, 30 Jan 2025 18:38:14

Mike Blackman, Director General de l'ISE

Entrevista de Cristina Martín Valbuena per "The New Post Barcelona"

Mike Blackman (Georgetown, 1958) ja se sent com a casa a Barcelona. No només perquè visqui entre Munic i la capital catalana, sinó perquè se li han obert totes les portes de la ciutat des de la seva arribada. Tant ha sigut així que ha sonat com a president de Barcelona Global, lobby empresarial on ara ocupa una vicepresidència i no descarta assumir més responsabilitats en el pròxim mandat.

L’empresari dirigeix l’Integrated Systems Europe (ISE), la fira per a la indústria audiovisual líder a Europa. Va decidir mudar-se a Barcelona l’any 2018, després que Amsterdam se’ls hagués quedat petita i limités la seva capacitat de creixement. L’any passat van celebrar el seu 20è aniversari registrant rècord d’assistència amb gairebé 74.000 congressistes i superant les xifres aconseguides abans de la pandèmia, a més de deixar un impacte econòmic de 468 milions d’euros a la ciutat. En un calendari firal cada vegada més ajustat, l’edició de 2025 està prevista una setmana més tard de l’habitual, del 4 al 7 de febrer. Participaran més de 1.500 expositors.

---

Com sent que l’ha acollit la ciutat?

Crec que Barcelona ho fa molt millor que altres ciutats. Les diferents institucions van a l’una per atreure negocis i ajudar a fer que creixin aquí. Hi ha molts llocs on fan molt per captar-te i, quan arribes, has d’espavilar-te pel teu compte. El que trobo a Barcelona és que tant l’Ajuntament com el Govern et donen suport de veritat perquè t’expandeixis. Això representa una gran diferència a l’hora de quedar-se. Hi ha molts més incentius un cop ja ets aquí per seguir. Quan ens fem més grans, per què hauríem d’anar-nos-en? A Barcelona estem creixent molt bé.

Deu haver vist que Barcelona és bastant pessimista i els sectors econòmics sempre tenen por que qualsevol iniciativa marxi. Una de les preguntes més repetides que se li va fer quan va aterrar a la ciutat va ser per què l’havia triat. Ha canviat la seva percepció? 

Els motius s’han reforçat. Vam estudiar molts aspectes per prendre la decisió de venir aquí. En primer lloc, hem vist com els hotels cooperen amb nosaltres, tractant de mantenir un nivell de preus raonable. Això ens ajuda a portar els nostres clients, que no els hi resulti massa car viatjar. Treballar amb la ciutat ha estat molt més fàcil del que imaginàvem. Així que crec que ens van prometre menys del que eren capaços de fer quan vam venir. Tots han complert molt més del que ens van dir, treballant amb nosaltres i ajudant-nos a desenvolupar-nos. El resultat ha estat que, quan va arribar la covid, vam pensar que hauríem de canviar les previsions de creixement que havíem projectat l’any 2017, quan vam començar a valorar mudar-nos. La fira d’aquest 2024 va ser un rècord, exactament el que vam predir llavors. Això demostra que ens hem recuperat i ho hem fet molt més ràpid que molts altres congressos de tot el món. Han estat xifres de creixement realment de rècord. És un reflex que Barcelona ens funciona.

El llegat és també una de les preocupacions més barcelonines. 

Un dels resultats del creixement de l’ISE a la nostra anterior seu, Amsterdam, va ser que moltes empreses xineses van obrir negocis als Països Baixos. Això ja ho estem veient a Barcelona. Sabem d’almenys deu empreses que han establert oficines a Barcelona i el seu entorn —Taylorleds, B-Tech, Lang, Aztec, Lightware, LiveU…—, no només marques xineses, com a resultat de la presència de l’ISE. La fira està contribuint al creixement econòmic a llarg termini, un objectiu perseguit per Barcelona Global. Això implica generar llocs de treball i ingressos a llarg termini per a la ciutat. Hi haurà molt més d’això. Sempre cal considerar a fires com l’ISE com a facilitadors econòmics. Potser m’equivoco, però crec que una de les àrees més fortes de creixement serà la Xina, que establirà negocis de distribució aquí.

Com es presenta aquesta nova edició de l’ISE?

La fira d’enguany és un 20% més gran que la de l’any passat en metres quadrats. Estarem al voltant dels 95.000 de metres quadrats. No quedarà cap pavelló lliure al recinte firal de Gran Via, només hi haurà algunes parts dels pavellons 1 i 2 que no podrem ocupar perquè ja hauran començat les preparacions per al Mobile World Congress (MWC) de companyies com Ericsson. És difícil dir quants assistents vindran enguany, sempre és una suposició, però si que veiem una correlació entre el creixement d’expositors i el d’assistents.

Per primera vegada, hi haurà un espai exclusiu per a startups, com ja passa al MWC amb el Four Years From Now (4YFN) i també s’ha començat a fer a l’Smart City Expo

Sempre hem tingut empreses emergents i una de les coses que hem descobert ha estat que molts inversors venen a la fira. En concret, més de 1.000 assistents busquen empreses per comprar, invertir o involucrar-se. Ens vam adonar que teníem startups i inversors, però no fèiem res per unir-los. Per això, hem optat per crear una àrea a la fira on realment puguem treballar per ajudar-les. El nostre expositor més gran és Samsung i no esperem que creixi massa, però sí que ho esperem de les empreses més petites. La majoria dels nostres 100 principals expositors es mantenen pràcticament igual any rere any. Llavors, quan mirem el creixement a llarg termini de l’ISE, veiem que depèn de les petites empreses, les que enguany ocupen sis metres quadrats, l’any 2026 contractaran 20 metres quadrats i en cinc anys potser arriben als 100 metres quadrats. És el nostre deure donar-los suport. Si volem que la indústria creixi, hem d’ajudar-les a crear oportunitats.

On s’ubicaran?

La zona d’exposició, amb més de 80 startups, se situarà en un lloc molt destacat perquè tots la trobin. Entre els pavellons quatre, cinc, sis i set, es troba el Congress Square, un espai per on passa tothom i seran aquí. D’aquesta manera, serà una excel·lent manera d’ajudar els assistents a trobar-les, gairebé per accident. Potser no les estan buscant i, quan passin, vegin alguna cosa que els pot resultar interessant.

Necessita també l’ISE l’ampliació de Fira Gran Via com li passa al Mobile?

Segons els nostres càlculs, preveiem fer sold-out l’any 2026. No quedarà res cap espai disponible i haurem maximitzat les instal·lacions. Això implica que, de cara al 2027, el nou pavelló, el Hall 0, serà necessari per al nostre creixement.

Està sobre la taula expandir-se cap al recinte de Montjuïc?

Abans que pensem a mudar-nos a un altre lloc, és una opció. Dividir una fira sempre és un desafiament. Fins i tot, fer-ho en diferents pavellons és un repte. Però això no és un problema encara. El més aviat que ho podem necessitar serà per a després del 2030 i potser ja no serà el meu problema.

Més informacióValbuena, C. M. (2025, January 13). Mike Blackman (ISE): “Barcelona ens funciona” The New Barcelona Post. 

Mike Blackman, Director General de l'ISE

Entrevista de Cristina Martín Valbuena para "The New Post Barcelona"

 

Mike Blackman (Georgetown, 1958) ya se siente como en casa en Barcelona. No solo porque viva entre Munich y la capital catalana, sino porque se le han abierto todas las puertas de la ciudad desde su llegada. Tanto que ha sonado como presidente de Barcelona Global, lobby empresarial donde ahora ocupa una vicepresidencia y no descarta asumir más responsabilidades en el próximo mandato.

El empresario dirige Integrated Systems Europe (ISE), la feria para la industria audiovisual líder en Europa. Decidió mudarse a Barcelona en 2018, después de que Amsterdam se les hubiera quedado pequeña y limitara su capacidad de crecimiento. El año pasado celebraron su 20 aniversario batiendo récord de asistencia con casi 74.000 congresistas y superando las cifras conseguidas antes de la pandemia, además de dejar un impacto económico de 468 millones de euros en la ciudad. En un calendario ferial cada vez más ajustado, la edición de 2025 está prevista una semana más tarde de lo habitual, del 4 al 7 de febrero. Participarán más de 1.500 expositores.

---

¿Cómo siente que le ha acogido la ciudad?

Creo que Barcelona lo hace mucho mejor que otras ciudades. Las diferentes instituciones van a la una para atraer negocios y ayudar a que crezcan aquí. Hay muchos lugares donde hacen mucho por captarte y, cuando llegas, tienes que espabilarte por tu cuenta. Lo que encuentro en Barcelona es que tanto el Ayuntamiento como el Govern te apoyan de verdad para que te expandas. Esto representa una gran diferencia a la hora de quedarse. Hay muchos más incentivos una vez que ya estás aquí para seguir. Cuando nos hagamos más grandes, ¿por qué deberíamos irnos? En Barcelona estamos creciendo fenomenalmente.

Debe haber visto de que Barcelona es bastante pesimista y los sectores económicos están siempre con miedo de que cualquier iniciativa se vaya. Una de las preguntas más repetidas que se le hizo a su llegada a la ciudad fue por qué la había escogido. ¿Ha cambiado su percepción? 

Los motivos se han reforzado. Estudiamos muchos aspectos para tomar la decisión de venir aquí. En primer lugar, hemos visto cómo los hoteles cooperan con nosotros, tratando de mantener un nivel de precios razonable. Esto nos ayuda a traer a nuestros clientes, que no les resulta demasiado caro viajar. Trabajar con la ciudad ha sido mucho más fácil de lo que imaginábamos. Así que creo que nos prometieron menos de lo que eran capaces de hacer cuando vinimos. Todos han cumplido mucho más de lo que nos dijeron, trabajando con nosotros y ayudándonos a desarrollarnos. El resultado ha sido que, cuando llegó la covid, pensamos que tendríamos que cambiar las previsiones de crecimiento que habíamos proyectado en 2017, cuando empezamos a valorar mudarnos. La feria de este 2024 fue un récord, exactamente lo que predijimos entonces. Esto demuestra que nos recuperamos y lo hemos hecho mucho más rápido que muchos otros congresos de todo el mundo. Han sido cifras de crecimiento realmente de récord. Es un reflejo de que Barcelona nos funciona.

El legado es también una de las preocupaciones más barcelonesas. 

Uno de los resultados del crecimiento de ISE en nuestra anterior sede, Amsterdam, fue que muchas empresas chinas abrieron negocios en Países Bajos. Eso ya lo estamos viendo en Barcelona. Sabemos que al menos diez empresas han establecido oficinas en Barcelona y sus alrededores —Taylorleds, B-Tech, Lang, Aztec, Lightware, LiveU…—, no sólo marcas chinas, como resultado de la presencia del ISE. La feria está contribuyendo al crecimiento económico a largo plazo, un objetivo perseguido por Barcelona Global. Eso implica generar empleos e ingresos a largo plazo para la ciudad. Habrá mucho más de eso. Siempre hay que considerar a ferias como ISE como facilitadores económicos. Puede que me equivoque, pero creo que una de las áreas más fuertes de crecimiento será China, que establecerá negocios de distribución aquí.

¿Cómo se presenta esta nueva edición del ISE?

La feria de este año es un 20% más grande que la del año pasado en metros cuadrados. Estaremos alrededor de los 95.000 de metros cuadrados. No quedará ningún pabellón libre en el recinto de Fira en Gran Via, solo habrá algunas partes de los pabellones 1 y 2 que no podremos usar porque ya habrán empezado las preparaciones para el Mobile World Congress (MWC) de compañías como Ericsson. Es difícil decir cuántos asistentes vendrán este año, siempre es una suposición, pero sí que vemos una correlación entre el crecimiento de expositores y el de asistentes.

Por primera vez, habrá un espacio exclusivo para startups, como ya pasa en el MWC con el Four Years From Now (4YFN) y también se ha empezado a hacer en el Smart City Expo

Siempre hemos tenido empresas emergentes y una de las cosas que hemos descubierto ha sido que muchos inversores asisten a la feria. En concreto, más de 1.000 asistentes vienen buscando empresas para comprar, invertir o involucrarse. Nos dimos cuenta de que teníamos startups e inversores, pero no hacíamos nada para unirlos. Por eso, hemos optado por crear una área en la feria donde realmente podamos trabajar para ayudarlas. Nuestro mayor expositor es Samsung y no esperamos que crezca mucho, pero sí lo esperamos de las empresas más pequeñas. La mayoría de nuestros 100 principales expositores se mantienen prácticamente igual año tras año. Entonces, cuando miramos el crecimiento a largo plazo de ISE, vemos que depende de las pequeñas empresas, las que este año ocupan seis metros cuadrados, en 2026 contratarán 20 metros cuadrados y en cinco años tal vez lleguen a los 100 metros cuadrados. Es nuestro deber darles apoyo. Si queremos que la industria crezca, tenemos que ayudarlas a crear oportunidades.

¿Dónde estarán?

—La zona de exposición, con más de 80 startups, se ubicará en un lugar muy destacado para que todos la encuentren. Entre los pabellones cuatro, cinco, seis y siete, está el Congress Square, un espacio por donde pasa todo el mundo y estarán ahí. De esta manera, será una excelente manera de ayudar a los asistentes a encontrarlas, casi por accidente. Puede que no las estén buscando y, cuando pasen, vean algo que les puede resultar interesante.

¿Necesita también el ISE la ampliación de Fira Gran Via como le pasa al Mobile?

Según nuestros cálculos, prevemos hacer sold-out en 2026. No quedará nada de espacio disponible y habremos maximizado las instalaciones. Esto implica que, de cara a 2027, el nuevo pabellón, el Hall 0, será necesario para nuestro crecimiento.

¿Está sobre la mesa expandirse hacia el recinto de Montjuïc?

Antes de que pensemos en mudarnos a otro lugar, es una opción. Dividir una feria siempre es un desafío. Incluso hacerlo en diferentes pabellones es un reto. Pero eso no es un problema aún. Lo más pronto que lo podemos necesitar será para después de 2030 y puede que ya no sea mi problema.

Más información: Valbuena, C. M. (2025b, January 15). Mike Blackman (ISE): “Barcelona nos funciona” The New Barcelona Post.



Comparteix això:

22a Festibity - 13 maig 2025

22a Festibity

13 de maig de 2025 - Teatre Nacional de Catalunya

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02