Created on Wednesday, 20 Jun 2018 13:09:34

Barcelona ha tornat a omplir-se de tecnologia un any més. Més de cinc-centes persones -autoritats, experts, CIOs, informàtics i fibers, principalment- van assistir ahir dimarts 19 de juny al vespre a la gran festa de les TIC a Catalunya, la Festibity, que va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

Conduïda per la periodista Mariola Dinarès, l’edició d’enguany de la Festibity estava centrada en l’smart mobility, un concepte cridat a revolucionar la manera com ens desplaçarem en el futur, i que es va debatre amb la fundadora i CEO de SocialCar Mar Alarcón, la responsable de productes i serveis per a la Iniciativa Connected Car de SEAT Paqui Lizana i el meteoròleg Francesc Mauri, moderats pel periodista especialista en TIC Pipo Serrano.

Alarcón insistí en la necessitat de regular el carsharing, un model d’economia col•laborativa que de ben segur que modificarà els nostres hàbits de consum en el sector de l’automoció, demanant un rol menys garantista per part de l’administració, demanant una regulació que s’adapti a la realitat de molts ciutadans. Lizana va recollir el guant tot destacant les diverses iniciatives de la indústria de l’automòbil per adaptar-s’hi, així com també destacà la importància de treballar en tecnologies com la intel•ligència artificial i el blockchain a la conducció per fer-la més intel•ligent i més sostenible. En aquest sentit, Mauri va aportar la seva experiència com a usuari del vehicle elèctric, emfasitzant la intel•ligència dels motors elèctrics respecte als dels vehicles convencionals i totes les potencialitats que podrà oferir en el futur.

Un captivador espectacle de Trialshows amb una moto de trial elèctrica sota música de Txaikovski i un espectacle d’humor de la companyia Planeta Impro varen dinamitzar l’acte.

Durant l’esdeveniment també va intervenir la regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona Gala Pin, que va posar en valor la tasca del consistori per repensar la seva organització interna i la seva relació amb la ciutadania a través de les TIC, atès que "la suma de TIC i talent multiplica les possibilitats de ciutadans i empreses".

El Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública Jordi Puigneró va ser l’encarregat de dur a terme la cloenda de l’acte, posant en valor el sovint desapercebut esforç dels i les professionals de l’enginyeria informàtica perquè empreses i governs funcionin, així com la necessitat d’una major incorporació de les dones al món de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, que ja es treballa en programes del govern com els Premis Dona TIC. Puigneró acabà la seva intervenció parafrasejant Torras i Baiges: “Catalunya serà TIC o no serà”.

L’acte finalitzà amb un sopar còctel als jardins del TNC, on es va poder gaudir d’un showroom de vehicles de diversos fabricants (Lexus, SEAT, Renault, Toyota).

 

Les Mencions de la Festibity

Any rere any, la FIB i la seva associació d’antics alumnes, FIB Alumni, saben com n’és d’important, reconèixer la tasca de les persones i empreses que s’hagin distingit en l’àmbit de les tecnologies de la informació, defensant uns valors i maneres de fer en sintonia amb els objectius de FIB Alumni i de la FIB.

El primer premi de la nit fou la Menció FIB, que l’actual degà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) Josep Fernández entregà a la seva predecessora, la professora Núria Castell Ariño en reconeixement a la seva trajectòria a la Facultat. Llicenciada en Informàtica de les primeres promocions de la UAB i Doctora per la UPC, Castell ha dedicat part de la seva carrera professional a l’impuls i difusió de l’enginyeria informàtica i a la direcció de la FIB. Com a Vicedegana de Relacions Internacionals (juny 2004 – maig 2010) i després com a Degana de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (juny 2010 - juny 2017) ha dissenyat i dirigit un gran nombre de projectes de recerca, docents i de gènere, posant especial focus en l’apoderament de les enginyeries i despertar vocacions per les enginyeries entre les dones, tant dins la pròpia UPC com en àmbits nacionals i internacionals.

Nelio Software va ser una altra de les entitats premiades, en aquest cas amb la Menció Fiberemprenedors, que cada any s’atorga a empreses impulsades per fibers que hagin impulsat algun projecte empresarial rellevant. La regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona Gala Pin va ser l’encarregada del seu lliurament. Creada l'any 2013 pels fibers i doctors per la UPC David Aguilera, Antonio Villegas i Ruth Raventós, aquesta empresa té com un dels seus principals objectius crear productes de software lliure a través de plugins de WordPress que ajuden els clients a millorar les seves webs i treure'n el màxim rendiment en un model de software as service. Nelio Software vol esdevenir una empresa referent com a desenvolupadora de plugins de marketing de WordPress i facilitar l'accés a Wordpress com a plataforma de codi obert per a la creació de pàgines web entre el públic general.

El Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública Jordi Puigneró va ser l’encarregat de lliurar la Menció a la Iniciativa TIC a l’empresa SEAT pels diversos projectes que ha estat impulsant sota l’àrea d’Urban Mobility Concepts orientats a millorar l’eficiència i la sostenibilitat en la mobilitat urbana a través d’Apps. Algunes d'aquestes iniciatives són justmoove, una plataforma agregadora de serveis per a automòbils; Dropitt, un servei d'entrega de compres als maleters en pàrquings; Smart Route Planner, una app de planificació intermodal per facilitar desplaçaments així com un servei de corporate carsharing i ridesharing per a treballadors de SEAT i MetropolisLAB. L’adquisició del servei de carsharing respiro, amb una flota de 160 vehicles, també va encaminada a aquest objectiu.

Finalment va tenir lloc el lliurament de la Menció Honorífica a GSMA per l’impuls de les seves iniciatives a Barcelona. En especial, per la celebració anual de Mobile World Congress a la ciutat des de 2006 i per la tasca feta per Mobile World Capital Barcelona, que treballa per impulsar la transformació mòbil i digital i la societat, ajudant a millorar la vida de les persones, i situa Barcelona com la capital de la telefonia mòbil durant tot l’any. El rector de la UPC Francesc Torres féu l’entrega de la menció a la seva directora general Therese Jamma.

 

Sobre la Festibity

Aquest esdeveniment, impulsat per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i FIB Alumni, és possible gràcies als seus patrocinadors Gold (Cisco, DXC.Technology, Itteria, T-Systems, Telefónica) i Silver (Accenture, Indra, IThink, Mediacloud, NAE, NetApp, Nexica, NTT i Silk). Aquest 2018 també compta amb socis del món de l’automoció com el Circuit de Barcelona-Catalunya, eCooltra, Motor Llavina, RRG, SocialCa i SEAT. L’esdeveniment compta amb el suport institucional de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Presidència, i és organitzat per Philinks. 

FIB Alumni és una associació sense afany de lucre i, per tant, tots els beneficis de la Festibity repercuteixen directament en els fibers, i fins i tot en els alumnes de la FIB per organitzar activitats (seminaris, trobades TIC, formació), així com també per mantenir una xarxa de networking i una borsa de treball.



Comparteix això:

22a Festibity - Maig 2025

22a Festibity

Maig de 2025

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02