No hi ha dubte que la tecnologia i la cultura estan cada vegada més prop. A la 17a Festibity ja es va parlar de com la intel·ligència artificial es podia aplicar a múltiples àmbits i com robots i humans estan destinats a entendre’s, també a sobre dels escenaris. Així ho va escenificar la ballarina i coreògrafa Sol Picó juntament amb un robot col·laboratiu d’Universal Robots. Ara Universal Robots és l’empresa encarregada del cobot articulat que impera a l’escenari del Gran Teatre del Liceu en la producció Turandot, reestrenada 20 anys després.
En aquest context el CTecno va organitzar el passat 24 d’octubre una sessió de treball amb l’objectiu de posar en contacte empreses tecnològiques i el sector cultural i reflexionar sobre la importància creixent entre el binomi tecnologia i cultura.
La sessió va ser introduïda pel director del Liceu, Valentí Oviedo, qui va remarcar la importància d’obrir el Liceu a nous públics tot arriscant en los noves produccions. Per la seva banda, Miquel Curanta, director de l’ICEC, va interpel·lar les empreses del sector artístic per tal que siguin més atrevides i utilitzin la tecnologia. En la mateixa línia, Joan Ramon Barrera, president del CTecno, va animar a tenir un diàleg continu entre les empreses tecnològiques i les arts escèniques per tal de generar sinèrgies.
Després va ser el torn de les empreses tecnològiques que van posar exemples dels seus treballs innovadors en cultura, molts d’ells basats en Intel·ligència Artificial (IA). Hi van participar Montserrat Pardo, Government Affairs Director de Microsoft, Pep Collados, director de Visyon360 i Universal Robots. Tots ells van posar de manifest els reptes que hi ha per davant i la importància de la tecnologia alhora d’innovar i apropar continguts culturals.
La 9a Festibity, ArtisTIC ja es va dedicar de la unió entre cultura i tecnologia de la mà de ponents com Franc Aleu, actualment Director Artístic de Turandot, que el passat 24 d’octubre va explicar les interioritats de l’aplicació del cobot i els reptes que els va suposar.
Turandot, una òpera clàssica que aposta per apropar-se a un públic divers i nou gràcies a la innovació i les noves tecnologies, és només un exemple de les sinèrgies entre cultura i tecnologia que de ben segur ens sorprendran en un futur molt proper.
22a Festibity
Maig de 2025