Barcelona ha tornat a omplir-se de tecnologia un any més. Més de tres-centes cinquanta persones, entre les quals reconegudes autoritats, experts, CIOs, informàtics i fibers, han assistit aquest vespre a la gran festa de les TIC a Catalunya, la Festibity, que ha tingut lloc al Pavelló de l’Estació del Nord de Barcelona i que també s’ha pogut seguir en directe per Fibracat TV.
La 18a Festibity s’ha fet esperar a causa de la crisi pandèmica. Una crisi que ha demostrat que el sector de les TIC és més actiu que mai i que ha posat en valor com són d’estratègiques les tecnologies de la informació en tots els sectors. No hi ha dubte que ens trobem en una revolució digital imparable que ens conduirà a noves realitats. Sota el lema nextREALITY, hem dedicat l’edició d’enguany a reflexionar sobre allò que ens ve, sobre el paper i l’impacte que la tecnologia.
La Festibity ha començat a les 18.30h amb una copa de benvinguda que ha anat seguida de l’acte principal presentat per la periodista Xantal Llavina. El ponent principal ha estat Neil Harbisson, primer cíborg de la història. Neil Harbisson va aconseguir vèncer l’acromatòpsia (malaltia que només et permet veure el blanc, el negre i el gris) gràcies a una antena que forma part del seu cos, co-creada per ell mateix, i que li permet "escoltar els colors". Amb 21 anys va ser la primera persona del món reconeguda com a cíborg i el 2010 va crear la Cyborg Foundation, una plataforma internacional per ajudar els humans a convertir-se en cíborgs. Harbisson també és un músic que s’expressa artísticament a partir d’un nou sentit creat per la unió permanent entre el seu cervell i la cibernètica.
L’acte ha tingut també un espai per a l’exhibició artística i per a l’humor. L’actuació de Basket Beat, un projecte que acompanya a persones en el seu creixement personal a través de la creació musical en grup i amb pilotes de bàsquet, ha estat l’espectacle que ha donat el tret de sortida a la 18a Festibity. L’humorista Xavi Cazorla, per la seva banda, ha posat el toc d’humor característic de la Festibity.
A l’esdeveniment també hi han intervingut Josep Fernàndez, degà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona i Benito Cerrillo, president de FIB Alumni. La cloenda ha estat conduïda per l’Hble. Sr. Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori.
Les Mencions de la Festibity
Any rere any, la FIB i la seva associació d’antics alumnes, FIB Alumni, saben com d’important és reconèixer la tasca de les persones i empreses que s’han distingit en l’àmbit de les tecnologies de la informació, defensant uns valors i maneres de fer en sintonia amb els objectius de FIB Alumni i de la FIB.
Enguany la guanyadora de la Menció Honorífica ha estat la Marta Continente. Experta en smart cities, una apassionada d’internet, la innovació i la creativitat, Marta Continente va ser responsable d’iniciatives pioneres per millorar l’administració electrònica. La Internet administrativa orientada al ciutadà no s’entendria a Catalunya sense la seva contribució. La Menció ha estat lliurada pel conseller Jordi Puigneró.
La sra. Montserrat Pardàs, vicerrectora de Política Acadèmia de la UPC, i Ivan González, director de Marketing i Comunicació de Seidor, han estat els encarregats de lliurar la Menció a la Iniciativa TIC a la Plataforma d’Expert.ai. Es tracta d’una plataforma d’intel·ligència artificial que recopila coneixements i dades rellevants i a partir d’aquí automatitza de manera intel·ligent els processos de negoci, però, orientat a prendre decisions amb un sistema de comprensió similar al dels humans.
El projecte T-Mercabarna Solidària de T-Systems i Mercabarna, un Marketplace digital que es va desenvolupar en menys de 24 hores en els moments més crítics de la pandèmia per tal d’aportar aliments a les persones que més ho necessitaven, s’ha emportat la Menció Solidària. Michael Donaldson, Comissionat d'Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l’Ajuntament de Barcelona i Paloma Herranz, Sales Manager d’IPM, han entregat el premi.
En aquesta edició s’han entregat dues mencions FIB a dos ex-degans, Antoni Olivé i Antoni Giró. Jubilat recentment com a catedràtic emèrit a la UPC, Antoni Olivé ha estat professor, investigador, escriptor de novel·les, doctor, degà, vicedegà, director, pèrit, ponent… El degà de la FIB Josep Fernàndez i la directora general de Catalunya d’Inetum, Susana Prado, han estat els encarregats d’entregar el premi. Per la seva banda, Antoni Giró també ha tocat moltes tecles. A nivell de docència, de recerca o de gestió, i ha participat en molts projectes, tan catalans, estatals com internacionals. Entre un currículum més que extens, en destacaríem la seva capacitat per hibridar les ciències físiques i la informàtica. Josep Casanovas, ex-degà i una dels pares de la Festibity, i Ricard Leal, Account Executive de Salesforce, han entregat el premi.
Finalment s’ha premiat Amalfi Analytics amb la Menció Fiberemprenedors, que cada any s’atorga a empreses rellevants impulsades per Fibers que hagin impulsat algun projecte empresarial de rellevància. El premi ha estat entregat per Benito Cerrillo, president de FIB Alumni, i David Mañas, Director Cloud Infraestructure & Security de T-System. Aquesta iniciativa neix amb la missió d'ajudar a fer els sistemes de salut més eficients, sostenibles i equitatius. Vol canviar, usant les dades que els sistemes ja tenen, la manera com es gestionen els recursos sanitaris, que sempre són insuficients, millorant al mateix temps l'atenció que reben els pacients.
Sobre la Festibity
La Festibity és impulsada per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i FIB Alumni, i els seus beneficis són reinvertits en la comunitat d’estudiants i exalumnes per organitzar activitats (seminaris, trobades TIC, formació), així com també per mantenir una xarxa de networking i una borsa de treball.
La Festibity és organitzada per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i FIB Alumni i la 18a edició tindrà lloc gràcies als seus patrocinadors: Accenture, Expert.ai, Inetum, IPM, Nutanix, Salesforce, Seidor, T-Systems (partners Gold), Capgemini, Carver, Cisco, Claranet, DXC Technology, IN2, IThinkUPC, Mediacloud, Minsait an Indra Company, NAE, Netapp, Nexica Econocom, Opentrends, SAP y Telefònica (partners Silver). També comptem amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i del Departament de la Vicepresidència, de Polítiques Digitals i de Territori.
21a Festibity
12 de juny de 2024
#ITalent