Created on Tuesday, 05 Apr 2022 12:48:35

Article facilitat per Indra

  • El sistema protegeix una zona de més de 1.000 km2 amb diferents parcs naturals i zones declarades reserva de la biosfera d’incalculable valor ecològic.
  • Un potent software basat en intel·ligència artificial de Indra processa les imatges que recullen les càmeres tèrmiques per detectar qualsevol indici de foc i poder controlar-lo.
  • El canvi climàtic ha disparat el nombre de megaincencis. Una nova generació de tecnologies que permet extremar la vigilància i reaccionar de manera més ràpida i eficaç en cas d’emergència.

Indra, una de las principals companyies globals de tecnologia i consultoria, ha completat el desplegament a Gran Canaria del més avançat sistema de detecció primerenca i protecció davant incendis forestals actualment en servei a Europa.

El sistema Faedo de Indra cobreix en aquest moment la vigilància de dos terços del territori de l’illa, més de 1.000 kilòmetres quadrats, i protegeix un àrea en la que es concentren diferents parcs naturals d’incalculable valor declarats reserva de la biosfera.

Faedo està integrat per un conjunt de càmeres tèrmiques i estacions meteorològiques que vigilen dia i nit i envien les imatges i dades en temps real al centre de control. Un potent software basat en intel·ligència artificial s’encarrega de processar-les i buscar qualsevol columna de fum o font de calor per determinar si s’està produint un incendi.

Pels experts de Indra, Faedo es diferencia d’altres sistemes “per la seva capacitat per distingir petits focus de foc de manera primerenca, amb un nivell de falses alarmes extremadament baix.

El sistema s’integra a més amb el simulador predictiu i al centre de control d’incidències de Cecopin (Centre de Coordinació Operativa Insular) per formar la solució més avançada posta en servei fins la data. D’aquesta manera i una vegada detectat el foc i llençada l’alarma, el sistema analitza les condicions meteorològiques de vent, humitat, temperatura i volum de massa vegetal per determinar en quina adreça i a quina velocitat es podria estendre el foc.

Els comandaments estudien tota la informació sobre un model de cartografia 3D aixecat en una taula de simulació. Sobre ella, planifiquen la intervenció, identificant poblacions que puguin veure’s afectades, vies d’accés i evacuació, dipòsits d’aigua propers, etc. També disposen d’un sistema de simulació per analitzar què passaria si canvies qualsevol de les variables.

El centre de comandament disposa de totes les eines per planificar, activar i coordinar el desplegament, mantenint contacte amb els efectius sobre el terreny. Es recolzen per això en un vehicle de comandament avançat que es desplaça a la zona per dirigir les activitats d’extinció.

La implantació d’aquest sistema d’última generació s’emmarca dins del programa Alertagran, integrat en la Iniciativa Gran Canaria Intel·ligent (IGCI), impulsat pel Cabildo de la illa per millorar el servei del Centre de Coordinació Operativa Insular. Després de completar les Fases 1 i 2 del projecte, s’aborden ara les fases 3 i 4 que milloraran encara més les capacitats de prevenció i protecció, millorant les comunicacions dels equips de vigilància i extinció i el control d’accessos a zones afectades per un incident.

Pels experts de Indra, la introducció de totes aquestes tecnologies “resulta imprescindible per protegir els boscos i les vides i propietats de la població que viu a zones rurals”. Amb el canvi climàtic, expliquen, “el nombre d’incendis de gran magnitud està augmentant. Països com Portugal, Estats Units o Austràlia ja han patit les devastadores conseqüències d’incendis de tal magnitud que resulten impossibles de controlar. Es més senzill posar tots els mitjans per evitar-los, perquè els danys que causen desprès són enormes”.

Les tecnologies per protegir boscos i respondre a emergències estan evolucionant a una velocitat vertiginosa i incorporant tot tipus d’avanços. Intel·ligència artificial, computació al núvol hiperconnectivitat, sensorització, el internet de les coses, l’ús de drones e inclús de dades recollides des de l’espai amb satèl·lits. Totes aquestes tecnologies reforçaran la resiliència i elevaran la productivitat i sostenibilitat del camp, que es prepara per viure una profunda digitalització.



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02