Què és BIG DATA? Com ens afecta viure envoltats de dades? Vivim una revolució tecnològica? Quines oportunitats brinden? En parlaran els experts.
Professionals en les Tecnologies de la Informació i en la gestió i interpretació de grans volums de dades donaran la seva visió sobre com les TIC poden aportar, a partir del Big Data, noves oportunitats de negoci i nous projectes. Ens permeten les dades anticipar-nos en el món de les TIC?
Què és BIG DATA
D’on surten aquestes dades, com funciona la pugna per posseir-les? Són riquesa, són armes de poder, coneixement, control? O potser ens obren camins cap a una gestió més transparent en tots els àmbits? Com afecta el treball amb dades a la política? Gràcies a aquestes dades caminem cap a una democràcia més oberta?
Nosaltres generem dades des del nostre telèfon mòbil, per exemple, quan utilitzem el GPS, quan pugem fotografies a les xarxes socials, quan expressem els nostres gustos, escoltem una cançó o recomanem un restaurant. Sense ser-ne conscients, totes aquestes dades, vistes en conjunt, emmagatzemades, processades, es poden interpretar i generen patrons: se’n poden extreure tendències de consum, de vot, d’inversió, de moviments migratoris, etc. I el núvol és aquell lloc a la xarxa on les nostres dades “suren”, des d’on podem recuperar-les i tornar-les a desar. Tot i que és un concepte abstracte i una bona metàfora, la realitat és que el núvol té “carn i ossos” i aquests són els Data Centers, servidors immensos que preserven les nostres dades.
Canvi social
És així: el món es datifica. Alguns experts parlen d’infoexplosió. El ritme en el que han crescut les bases de dades en els darrers anys ha estat vertiginós. Podem desar, produir, enviar i treballar amb una quantitat de dades sense precedents. D’aquí també se’n desprèn una altra qüestió: si cada vegada la nostra vida està més traduïda en dades, les nostres experiències com a individus i com a societat, com desem totes aquestes dades? Es podran conservar? Estan abocades a la desaparició? El ràpid canvi tecnològic ens fa preguntar-nos aquestes i altres incògnites en aquest canvi de paradigma que ofereix la tecnologia, amb les bases de dades com a matèria primera. Calen solucions i respostes a totes aquestes preguntes.
I no només això. Aquesta explosió de dades que creix de forma exponencial i de la qual és difícil fer-ne una previsió futura, atesa la velocitat del canvi, fa pensar a professionals del món universitari, investigadors, científics, empresaris i intel·lectuals que pot canviar la nostra societat d’una forma molt més profunda.
Reflexió i investigació
Olga Subirós, cocomissària de l’exposició BIG BANG DATA que es va dur a terme l’any passat al CCCB, parla del canvi radical que aquest fenomen i el que ha suposat en la nostra societat: “El moment que estem vivint actualment, és un moment tan potent, com en el seu dia al S. XX ho va ser l’electrificació. Ara al s. XXI estem vivint en temps real el que es coneix com la datificació del món. Tot és susceptible de ser datificat, tot té la possibilitat de portar un sensor. Nosaltres mateixos som portadors de sensors amb els nostres mòbils”. I un altre procés que ha acompanyat a aquest és que cada vegada hi ha més dispositius al món que generen, transmeten i produeixen grans quantitats de dades. I és que cada dia es generen 2,5 trilions de bits, i només el 2009 es van produir tantes dades com en tota la història de la humanitat fins aquell punt, ens recorden a BIG BANG DATA. Per tant, ens trobem immersos en un mar de dades i de possibilitats infinites.
21a Festibity
12 de juny de 2024
#ITalent