Created on Thursday, 26 Sep 2024 16:43:07

 

Entrevista exclusiva per a la Festibity

David Serral, director de Sistemes d’Informació - CIO del Port de Barcelona. Enginyer informàtic a la FIB, màster en gestió IT a la UPC i Executive MBA en Administració i Direcció d'Empreses. Amb una dilatada experiència  de les TIC a la indústria marítima, logística i d’automoció, hi ha aplicat competències en transformació digital, automatització, negociació, operacions, gestió, transport i gestió de la cadena de subministrament.  

---

Quan es parla de la Copa Amèrica no es parla només d’esport, sinó d’innovació tecnològica.  El Port de Barcelona ha accelerat així unes inversions TIC ja previstes per consolidar-se com a referent d’innovació, un Smart port. Què ha suposat aquest impuls TIC i pel litoral de Barcelona?

Des del Port de Barcelona sempre hem considerat que hem de fer de tractors de les noves tecnologies facilitant al màxim l'adopció de les mateixes en la seguretat i l'operativa portuària. La celebració de la Copa Amèrica ha estat una gran oportunitat i un element més que ha fet que el projectes on ja estàvem incidint disposin d'un nou entorn on aportar valor. Millores en les comunicacions de fibra, xarxa privada 5GSA, càmeres, visió per computador i IA són tecnologies que hem integrat també a l'esdeveniment.

En el marc de la transformació digital de l’ecosistema portuari, s’ha renovat i ampliat considerablement la xarxa de fibra òptica. Quines han estat les principals millores?

S'ha creat una xarxa de fibra òptica que dona cobertura a tot l'entorn portuari amb una gran capil·laritat arribant a tots els llocs requerits i donant una redundància en anell molt important , incorporant inclús fibres submarines per tancar aquests anells. En total estem parlant de 110 km de fibra.

La millora del hardware i del software en la captura i analítica d'imatges són algunes de les Inversions destacades posades a disposició de l'esdeveniment. Quins usos tenen les prop de 500 càmeres en tot l'àmbit portuari?

La millora de la seguretat i de les operacions portuàries estan al darrere de la nostra expansió del sistema de vídeo. Amb l'arribada de la Copa Americà s'han reforçat algunes de les arres en concret amb més densitat per millorar-ne la cobertura. Addicionalment s'han posat a disposició dels cossos i forces de seguretat per tal de facilitar la seva tasca, integrant els diferents sistemes en un CECOR (Centre de Control) creat per dur a terme aquesta tasca.

"Amb l'arribada de la Copa Americà s'han reforçat algunes de les arres en concret amb més densitat per millorar-ne la cobertura."

A part, i molt interessant des del punt de vista d'analítica de vídeo i IA, hem implantat solucions que usant la imatge d'aquestes càmeres ens permeten fer analítica avançada en temes com el comptatge de persones, detecció d'aglomeracions i control de tipus i quantitat d'embarcacions menors que accedeixen a la zona de port vell.

La xarxa privada 5G està fent possible una comunicació en temps real per l’alta velocitat de transmissió de les dades. Què en destacaries?

La xarxa 5G SA es una de les primeres xarxes privades basades en aquests estàndards (neix com a xarxa pura 5G) a l'entorn portuari europeu. Ens permet molta flexibilitat i la capacitat d'arribar amb cobertura d'alta capacitat a tot el territori portuari incloent la làmina d'aigua (fins a 2 milles nàutiques). Això ens ha obert possibilitats com mostrar vídeo en temps real a embarcacions durant la navegació (la retransmissió de la regata , per exemple), accedir a aplicacions en aquest entorn o millorar la seguretat de les operacions marítimes visualitzant el sistema de càmeres com des de qualsevol lloc.

També ens ha donat molta flexibilitat per a la instal·lació de càmeres en llocs no planificats u oficines temporals dotades, via 5G SA, d'una connectivitat professional.

"La xarxa 5G SA és una de les primeres xarxes privades basades en aquest estàndard a l'entorn portuari europeu, permetent-nos flexibilitat i cobertura d'alta capacitat arreu del territori portuari."

Has participat personalment en el Centre de Coordinació de Seguretat i Emergències de la Copa Amèrica Vela? Quines funcions té?

El CECOR és el Centre de Coordinació de Seguretat i Gestió de les emergències ha estat desenvolupat per l'APB a la Terminal Drassanes. Actuarà en cas d'incidències de tipus Security o Safety i està integrat per les forces i cossos de seguretat, les institucions de coordinació i els equips de gestió d'emergències. L'equip de Sistemes d'informació ha estat el responsable de la definició i integració dels elements tecnològics requerits i, més complexa, de la integració dels diferents sistemes de cada un dels participants, posant a disposició la nostra infraestructura tecnològica (Radars, CCTV, analítica de vídeo, radiocomunicacions...).

El projecte Copa Amèrica implica un tipus de col·laboració molt transversal: experts TIC, en seguretat... Com s’ha treballat i coordinat tot l’equip que hi heu participat?

Des del primer moment el port ha considerat fonamental la coordinació. Per això, la creació d'una Oficina de Coordinació de Copa Amèrica ha estat l'element clau en la integració dels implicats en un esdeveniment tan complex com aquest.

"La creació d'una Oficina de Coordinació de Copa Amèrica ha estat l'element clau en la integració dels implicats en un esdeveniment tan complex com aquest."

Amb totes les experiències viscudes en aquest projecte, amb quin aprenentatge et quedes?

Em quedo amb l'experiència de la col·laboració entre institucions i del repte a nivell tecnològic. Ha fet que puguem multiplicar els nostres coneixements i exprimer al màxim les nostres capacitats tècniques amb reptes continus. Hem avançat en molts temes més del que hauríem fet en molts anys ...

Com a CIO d’un sector com el portuari, entenem que cada vegada hi ha nous reptes. Amb quins escenaris de futur esteu treballant?

El port de Barcelona és un port molt diversificat. Continuar aportant solucions i cercant de manera contínua com les noves tecnologies podem millorar-lo és el repte. L'escenari de competència, creixement i sostenibilitat fa que hàgim de continuar invertint en tecnologia.

Enguany el Club Festibity s'ha focalitzat en el talent digital, #italent. A més de ser enginyer de la UPC, al llarg de la teva trajectòria t'has anat formant de manera continuada. Què poses en valor de la formació?

Molt senzill, sense formació, no hi ha innovació ni desenvolupament tecnològic aplicat ... Cada projecte necessita tant de la formació més formal i acadèmica com de la més pràctica i experimental. Hem de ser capaços de lligar ambdós aspectes i fer pujar al "vaixell" als /les joves del país.

 

Entrevista exclusiva para la Festibity

David Serral, director de Sistemas de Información - COI del Port de Barcelona. Ingeniero informático en la FIB, máster en gestión IT en la UPC y Executive MBA en Administración y Dirección de Empresas. Con una dilatada experiencia de las TIC en la industria marítima, logística y de automoción, se han aplicado competencias en transformación digital, automatización, negociación, operaciones, gestión, transporte y gestión de la cadena de suministro.

---

Cuando se habla de la Copa América no se habla solo de deporte, sino de innovación tecnológica. El Port de Barcelona ha acelerado así unas inversiones TIC ya previstas para consolidarse como referente de innovación, un Smart port. ¿Qué ha supuesto este impulso TIC y para el litoral de Barcelona?

Desde el Port de Barcelona siempre hemos considerado que debemos hacer de tractores de las nuevas tecnologías facilitando al máximo la adopción de las mismas en la seguridad y la operativa portuaria. la celebración de la Copa América ha sido una gran oportunidad y un elemento más que ha hecho que los proyectos en los que ya estábamos incidiendo dispongan de un nuevo entorno donde aportar valor. Mejoras en las comunicaciones de fibra, red privada 5GSA, cámaras, visión por computador e IA son tecnologías que hemos integrado también en el evento.

En el marco de la transformación digital del ecosistema portuario, se ha renovado y ampliado considerablemente la red de fibra óptica. ¿Cuáles han sido las principales mejoras?

Se ha creado una red de fibra óptica que da cobertura a todo el entorno portuario con una gran capilaridad llegando a todos los lugares requeridos y dando una redundancia en anillo muy importante, incorporando incluso fibras submarinas para cerrar estos anillos. En total estamos hablando de 110km de fibra.

La mejora del hardware y del software en la captura y analítica de imágenes son algunas de las inversiones destacadas puestas a disposición del acto. ¿Qué usos tienen las cerca de 500 cámaras en todo el ámbito portuario?

La mejora de la seguridad y de las operaciones portuarias están detrás de nuestra expansión del sistema de vídeo. Con la llegada de la Copa América se han reforzado alguna de las arras en concreto con mayor densidad para mejorar su cobertura. Adicionalmente se han puesto a disposición de los cuerpos y fuerzas de seguridad para facilitar su tarea, integrando los diferentes sistemas en un CECOR (Centro de Control) creado para llevar a cabo esta tarea.

Aparte, y muy interesante desde el punto de vista de analítica de vídeo e IA, hemos implantado soluciones que usando la imagen de estas cámaras nos permiten realizar analítica avanzada en temas como el conteo de personas, detección de aglomeraciones y control de tipos y cantidad de embarcaciones menores que acceden a la zona de Port Vell.

"Con la llegada de la Copa Americana se han reforzado algunas de las arras en concreto con mayor densidad para mejorar su cobertura."

La red privada está haciendo posible una comunicación en tiempo real para la alta velocidad de transmisión de los datos. ¿Qué destacarías?

La red 5G SA es una de las primeras redes privadas basadas en estos estándares (nace como red pura 5G) en el entorno portuario europeo. Nos permite mucha flexibilidad y la capacidad de llegar con cobertura de alta capacidad en todo el territorio portuario incluyendo la lámina de agua (hasta 2 millas náuticas). Esto nos ha abierto posibilidades como mostrar vídeo en tiempo real a embarcaciones durante la navegación (la retransmisión de la regata, por ejemplo), acceder a aplicaciones en este entorno o mejorar la seguridad de las operaciones marítimas visualizando el sistema de cámaras cono desde cualquiera sitio.

También nos ha dado mucha flexibilidad para la instalación de cámaras en lugares no planificados u oficinas temporales dotadas, vía 5G SA, de una conectividad profesional.

"La red 5G SA es una de las primeras redes privadas basadas en este estándar en el entorno portuario europeo, permitiéndonos flexibilidad y cobertura de alta capacidad en todo el territorio portuario."

¿Has participado personalmente en el Centre de Coordinació de Seguretat i Emergències de la América Vela? ¿Qué funciones tiene?

El CECOR es el Centro de Coordinación de Seguridad y Gestión de las emergencias ha sido desarrollado por la APB en la Terminal Drassanes. Actuará en caso de incidencias de tipo Security o Safety y está integrado por las fuerzas y cuerpos de seguridad, las instituciones de coordinación y los equipos de gestión de emergencias. El equipo de Sistemas de información ha sido el responsable de la definición e integración de los elementos tecnológicos requeridos y, más compleja, de la integración de los diferentes sistemas de cada uno de los participantes, poniendo a disposición nuestra infraestructura tecnológica (Radars, CCTV, analítica de vídeo, radiocomunicaciones...).

El proyecto Copa América implica un tipo de colaboración muy transversal: expertos TIC, en seguridad…¿Cómo se ha trabajado y coordinado todo el equipo que habéis participado?

Desde el primer momento, el puerto ha considerado fundamental la coordinación. Por ello, la creación de una Oficina de Coordinación de Copa América ha sido el elemento clave en la integración de los implicados en un evento tan complejo como éste.

"La creación de una Oficina de Coordinación de Copa América ha sido el elemento clave en la integración de los implicados en un evento tan complejo como éste."

Con todas las experiencias vividas en este proyecto, ¿con qué aprendizaje te quedas?

Me quedo con la experiencia de la colaboración entre instituciones y del reto a nivel tecnológico. Ha hecho que podamos multiplicar nuestros conocimientos y exprimir al máximo nuestras capacidades técnicas con retos continuos. Hemos avanzado en muchos temas más de lo que habríamos hecho en muchos años...

Como CIO de un sector como el portuario, entendemos que cada vez hay nuevos retos. ¿Con qué escenarios de futuros estáis trabajando?

El Port de Barcelona es un puerto muy diversificado... continuar aportando soluciones y buscando de manera continua cómo las nuevas tecnologías podemos mejorarlo es el reto. El escenario de competencia, crecimiento y sostenibilidad hace que debamos seguir invirtiendo en tecnología.

Este año, el Club Festibity se ha focalizado en el talento digital, #italent. Además de ser ingeniero de la UPC, a lo largo de tu trayectoria te has ido formando de manera continuada. ¿Qué pones en valor de la formación?

Muy sencillo, sin formación, no hay innovación ni desarrollo tecnológico aplicado... Cada proyecto necesita tanto de la formación más formal y académica como de la más práctica y experimental. Debemos ser capaces de ligar ambos aspectos y hacer subir al “barco” a los/las jóvenes del país.



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02