Entrevista exclusiva per a la Festibity
Anna Orti és l’actual Directora d’Administracions Públiques a Minsait (Grupo Indra). És una figura destacada en el camp de la tecnologia i l'administració pública. Enginyera a la FIB (UPC), Máster en Direcció Pública a ESADE i Programa d’Alta Direcció d’Empreses a la Fundació SEPI a Madrid, entre d’altres. Combina el seu coneixement tècnic amb la passió pel sector públic i la innovació.
Amb una sòlida experiència al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), ha liderat projectes clau en la modernització de les infraestructures tecnològiques de les administracions públiques. El seu compromís amb l'eficiència i la qualitat dels serveis públics l'ha convertit en una figura respectada en el sector.
---
Quines iniciatives d'innovació tecnològica lideres actualment a Minsait?
A Minsait estem profundament convençuts que la innovació és clau per millorar el funcionament de l’Administració Pública i, per tant, de la societat, oferint serveis cada cop més eficients i de major valor per a la ciutadania. Per això, hem creat una àrea d’innovació que impulsa l’aplicació de noves tecnologies i que ha estat fonamental en la creació i consolidació d’un ecosistema d’empreses altament especialitzades en tecnologies com el tractament del llenguatge natural, la intel·ligència artificial o els models d’aprenentatge automàtic. En l’últim any, hem liderat diferents iniciatives en diferents àmbits de la Generalitat de Catalunya, amb èxits com la generació automàtica d’informes tècnics i l’etiquetatge intel·ligent d’aliments basat en Blockchain, teleassistència avançada, simulador de softskills, generació d’audioguies amb IA o la medició de la qualitat de l’aigua per l’Agència Catalana de l’Aigua.
Estem també molt centrats en la modernització de les aplicacions públiques, reforçant l’ús de tecnologies com el cloud públic, low code i SaaS, per garantir solucions modernes, eficients i fàcilment mantenibles.
“Hem creat una àrea d’innovació que impulsa l’aplicació de noves tecnologies, fonamental en la creació d’un ecosistema d’empreses altament especialitzades.”
Quins han estat els principals desafiaments que has enfrontat a la teva carrera i com els has superat?
Al llarg de la meva carrera, un dels principals desafiaments ha estat adaptar-me als constants canvis, tant d'empresa com de responsabilitats. He tingut l'oportunitat de liderar projectes d'alt impacte i innovació per a la ciutadania, en un sector que evoluciona de manera vertiginosa. Un altre gran repte ha estat entendre l'administració pública des de dues perspectives: com a client i com a proveïdor. He superat aquests reptes amb esforç, constància i molta feina, sempre amb dosis d'optimisme i confiança en l’èxit del que estàvem fent. La clau ha estat no defallir i creure fermament en els objectius.
Com va ser la teva experiència al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI)?
La meva experiència al CTTI va ser molt enriquidora. Treballar per a les Administracions Públiques em va permetre liderar projectes amb un impacte directe i visible sobre la ciutadania, cosa que em motivava enormement. Al CTTI vaig poder tenir una visió molt àmplia de com la tecnologia pot millorar la vida dels ciutadans en tots els àmbits: des del seu recorregut educatiu, les seves experiències laborals, fins a la seva salut i benestar social. Veure com la tecnologia pot acompanyar les persones al llarg de totes les seves etapes vitals és una font de gran satisfacció i em va reafirmar en el meu compromís amb la innovació pública
"Veure com la tecnologia pot acompanyar les persones al llarg de totes les seves etapes vitals és una font de gran satisfacció i em va reafirmar en el meu compromís amb la innovació pública."
Quins projectes destacaries durant el teu temps al CTTI i com van impactar a les administracions públiques?
Durant el meu temps al CTTI, destacaria diversos projectes que van marcar un abans i un després a les administracions públiques. Un dels més rellevants va ser la primera preinscripció universitària per internet, un projecte pioner que va transformar l’accés a l’educació superior i va facilitar el procés a milers d’estudiants. També vam implementar la publicació de notes per internet, un altre pas innovador en l’àmbit educatiu. A més, vaig participar en projectes d’àmbit social i laboral, així com en la gestió de subvencions i iniciatives per impulsar el sector turístic. Tots aquests projectes van tenir un gran impacte, modernitzant els serveis i apropant l’Administració al ciutadà.
Quin és el paper de Minsait en la transformació digital de les administracions públiques?
A Minsait som conscients que la nostra posició a l’Administració Pública ens atorga un paper clau en la seva transformació digital. Ens posicionem com un partner fiable, capaç d’inspirar i acompanyar l’Administració en tot el procés. Definim estratègies que no només aborden la tecnologia, sinó també l’impacte en el negoci i els serveis al ciutadà. Ajudem a establir plans a mig i llarg termini, garantint que la transformació es dugui a terme amb èxit. El nostre objectiu és ser el partner de confiança que acompanya l’Administració Pública en l'adopció de tecnologies emergents, assegurant un procés de transformació sòlid i efectiu.
Actualment ets vocal a la Junta de FIB Alumni. Com valores els ponts entre Universitat i Empresa?
Com a vocal a la Junta de FIB Alumni, considero que la cooperació entre la Universitat i l’empresa és fonamental per al futur del sector tecnològic. Les universitats són la cantera del talent, i per això és imprescindible mantenir una relació molt propera que permeti detectar i captar aquest talent des de la seva formació inicial. Aquest vincle ens permet no només preparar els futurs professionals, sinó també assegurar que les empreses tinguin accés a joves altament qualificats que impulsaran la innovació i el creixement del sector en els pròxims anys.
“Les universitats són la cantera del talent, i per això és imprescindible mantenir una relació molt propera que permeti detectar i captar aquest talent des de la seva formació inicial."
Més enllà de ser FIBer, sempre has apostat per formar-te en noves disciplines. Quina ha estat la teva experiència? Ens hauríem de formar de manera permanent?
Per a mi, la formació contínua és imprescindible. Més enllà de ser FIBer, sempre he apostat per aprendre noves disciplines perquè el món tecnològic evoluciona constantment, i mantenir-se al dia és clau per al creixement professional i personal. La meva experiència ha estat molt positiva, ja que cada nou aprenentatge em proporciona noves eines i perspectives que puc aplicar al meu treball diari. A més, aquesta formació constant és una font de motivació, ja que em permet afrontar nous reptes amb confiança i adaptabilitat. La formació permanent no només ens fa més competents, sinó també més creatius i preparats per liderar el canvi.
L’edició d’enguany a la Festibity és el talent digital, iTalent. Què és per tu el talent?
Jo crec que el talent consisteix en la capacitat de crear i d’integrar coneixements, habilitats, experiències i valors per generar un impacte positiu en la societat. En el context tecnològic, això significa utilitzar tot aquest potencial per desenvolupar solucions que millorin la vida de les persones. El talent no és només tenir competències tècniques, sinó també aplicar-les amb una visió ètica i col·laborativa, contribuint a una transformació digital que sigui inclusiva i beneficiosa per a tothom. El talent digital és clau per liderar aquest canvi amb responsabilitat i compromís.
Quin missatge donaries a les noves generacions?
El meu missatge a les noves generacions és que sigueu curiosos i valents. El món tecnològic està ple d’oportunitats, però requereix passió, perseverança i una actitud d’aprenentatge constant. Que no tinguin por d’afrontar reptes i sortir de la seva zona de confort, ja que és així com s’assoleix el creixement. A més, que recordin que la tecnologia té el poder de millorar la vida de les persones, i que són els protagonistes d’aquest canvi. Que facin servir el seu talent no només per crear, sinó per millorar la societat. I que es comprometin amb allò que fan, perquè és la forma d’assolir els objectius i sentir-se plenament realitzats i feliços.
Entrevista exclusiva para la Festibity
Anna Orti es la actual Directora la actual Directora de Administraciones Públicas en Minsait (Grupo Indra). Es una figura destacada en el campo de la tecnología y administración pública. Ingeniera en la FIB (UPC), Máster en Dirección Pública en ESADE y Programa de Alta Dirección de Empresas en la Fundación SEPI en Madrid, entre otros. Combina su conocimiento técnico con la pasión por el sector público y la innovación.
Con una sólida experiencia en el Centro de Telecomunicaciones y Tecnologías de la Información (CTTI), ha liderado proyectos clave en la modernización de las infraestructuras tecnológicas de las administraciones públicas. Su compromiso con la eficiencia y la calidad de los servicios públicos le ha convertido en una figura respetada en el sector.
---
¿Qué iniciativas de innovación tecnológica lideran actualmente en Minsait?
En Minsait estamos profundamente convencidos de que la innovación es clave para mejorar el funcionamiento de la Administración Pública y, por tanto, de la sociedad, ofreciendo servicios cada vez más eficientes y de mayor valor para la ciudadanía. Por eso, hemos creado un área de innovación que impulsa la aplicación de nuevas tecnologías y que ha sido fundamental en la creación y consolidación de un ecosistema de empresas altamente especializadas en tecnologías como el tratamiento del lenguaje natural, la inteligencia artificial o los modelos de aprendizaje automático. En el último año, hemos liderado diferentes iniciativas en diferentes ámbitos de la Generalitat de Cataluña, con logros como la generación automática de informes técnicos y el etiquetado inteligente de alimentos basado en Blockchain, teleasistencia avanzada, simulador de softskills, generación de audioguías con IA o la medición de la calidad del agua por la Agencia Catalana del Agua.
También estamos muy centrados en la modernización de las aplicaciones públicas, reforzando el uso de tecnologías como el cloud público, low code y SaaS, para garantizar soluciones modernas, eficientes y fácilmente mantenibles.
"Hemos creado un área de innovación que impulsa la aplicación de nuevas tecnologías, fundamental en la creación de un ecosistema de empresas altamente especializadas."
¿Cuáles han sido los principales desafíos que has enfrentado a tu carrera y cómo los has superado?
A lo largo de mi carrera, uno de los principales desafíos ha sido adaptarme a los constantes cambios, tanto de empresa como de responsabilidades. He tenido la oportunidad de liderar proyectos de alto impacto e innovación para la ciudadanía, en un sector que evoluciona de forma vertiginosa. Otro gran reto ha sido entender a la administración pública desde dos perspectivas: como cliente y como proveedor. He superado estos retos con esfuerzo, constancia y mucho trabajo, siempre con dosis de optimismo y confianza en el éxito de lo que estábamos haciendo. La clave ha sido no desfallecer y creer firmemente en los objetivos.
¿Cómo fue tu experiencia en el Centro de Telecomunicaciones y Tecnologías de la Información (CTTI)?
Mi experiencia en el CTTI fue muy enriquecedora. Trabajar para las Administraciones Públicas me permitió liderar proyectos con impacto directo y visible sobre la ciudadanía, lo que me motivaba enormemente. En el CTTI pude tener una visión muy amplia de cómo la tecnología puede mejorar la vida de los ciudadanos en todos los ámbitos: desde su recorrido educativo, sus experiencias laborales, hasta su salud y bienestar social. Ver cómo la tecnología puede acompañar a las personas a lo largo de todas sus etapas vitales es una fuente de gran satisfacción y me reafirmó en mi compromiso con la innovación pública.
"Ver cómo la tecnología puede acompañar a las personas a lo largo de todas sus etapas vitales es una fuente de gran satisfacción y me reafirmó en mi compromiso con la innovación pública."
¿Qué proyectos destacarías durante tu tiempo en el CTTI y cómo impactaron en las administraciones públicas?
Durante mi tiempo en el CTTI, destacaría varios proyectos que marcaron un antes y un después en las administraciones públicas. Uno de los más relevantes fue la primera preinscripción universitaria por internet, un proyecto pionero que transformó el acceso a la educación superior y facilitó el proceso a miles de estudiantes. También implementamos la publicación de notas por internet, otro paso innovador en el ámbito educativo. Además participé en proyectos de ámbito social y laboral, así como en la gestión de subvenciones e iniciativas para impulsar el sector turístico. Todos estos proyectos tuvieron un gran impacto, modernizando los servicios y acercando a la Administración al ciudadano.
¿Cuál es el papel de Minsait en la transformación digital de las administraciones públicas?
En Minsait somos conscientes de que nuestra posición en la Administración Pública nos otorga un papel clave en su transformación digital. Nos posicionamos como un partner fiable, capaz de inspirar y acompañar a la Administración en todo el proceso. Definimos estrategias que no sólo abordan la tecnología, sino también el impacto en el negocio y los servicios en el ciudadano. Ayudamos a establecer planes a medio y largo plazo, garantizando que la transformación se lleve a cabo con éxito. Nuestro objetivo es ser el partner de confianza que acompaña a la Administración Pública en la adopción de tecnologías emergentes, asegurando un proceso de transformación sólido y efectivo.
Actualmente eres vocal en la Junta de FIB Alumni. ¿Cómo valoras los puentes entre Universidad y Empresa?
Como vocal en la Junta de FIB Alumni, considero que la cooperación entre la Universidad y la empresa es fundamental para el futuro del sector tecnológico. Las universidades son la cantera del talento, por lo que es imprescindible mantener una relación muy cercana que permita detectar y captar ese talento desde su formación inicial. Este vínculo nos permite no sólo preparar a los futuros profesionales, sino también asegurar que las empresas tengan acceso a jóvenes altamente cualificados que impulsarán la innovación y el crecimiento del sector en los próximos años.
"Las universidades son la cantera del talento, y por eso es imprescindible mantener una relación muy cercana que permita detectar y captar ese talento desde su formación inicial."
Más allá de ser FIBer, siempre has apostado por formarte en nuevas disciplinas. ¿Cuál ha sido tu experiencia? ¿Nos deberíamos formar de forma permanente?
Para mí, la formación continua es imprescindible. Más allá de ser FIBer, siempre he apostado por aprender nuevas disciplinas porque el mundo tecnológico evoluciona constantemente, y mantenerse al día es clave para el crecimiento profesional y personal. Mi experiencia ha sido muy positiva, puesto que cada nuevo aprendizaje me proporciona nuevas herramientas y perspectivas que puedo aplicar a mi trabajo diario. Además, esta formación constante es una fuente de motivación, puesto que me permite afrontar nuevos retos con confianza y adaptabilidad. La formación permanente no sólo nos hace más competentes, sino también más creativos y preparados para liderar el cambio.
La edición de este año en la Festibity es el talento digital, iTalent. ¿Qué es para ti el talento?
Yo creo que el talento consiste en la capacidad de crear e integrar conocimientos, habilidades, experiencias y valores para generar un impacto positivo en la sociedad. En el contexto tecnológico, esto significa utilizar todo ese potencial para desarrollar soluciones que mejoren la vida de las personas. El talento no es sólo tener competencias técnicas, sino aplicarlas con una visión ética y colaborativa, contribuyendo a una transformación digital que sea inclusiva y beneficiosa para todos. El talento digital es clave para liderar ese cambio con responsabilidad y compromiso.
¿Qué mensaje darías a las nuevas generaciones?
Mi mensaje a las nuevas generaciones es que sea curioso y valiente. El mundo tecnológico está lleno de oportunidades, pero requiere pasión, perseverancia y una actitud de aprendizaje constante. Que no tengan miedo a afrontar retos y salir de su zona de confort, ya que es así como se alcanza el crecimiento. Además, recuerden que la tecnología tiene el poder de mejorar la vida de las personas, y que son los protagonistas de este cambio. Que utilicen su talento no sólo para crear, sino para mejorar la sociedad. Y que se comprometan con lo que hacen, porque es la forma de alcanzar los objetivos y sentirse plenamente realizados y felices.
22a Festibity
Maig de 2025