Created on Friday, 29 Nov 2024 12:01:56

 

Entrevista exclusiva per a la Festibity

Per MARTA BURGUÉS

Encara existeixen bretxes entre la universitat i l'empresa, i especialment, entre la realitat empresarial i els estudis que s'hi cursen. Per reduir-les, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) fa un pas més i acaba de desenvolupar el programa Connèxia UPC, una col·laboració a mida amb les empreses per acostar el coneixement i les capacitats tecnològiques de la universitat a les necessitats específiques i estratègiques del teixit productiu. Estem parlant del primer programa 360° de transferència tecnològica entre universitat i empreses, un projecte d'acompanyament en el procés d'innovació i de detecció de noves oportunitats de col·laboració. El rector d'aquesta universitat, Daniel Crespo, explica la seva importància.

La relació entre la universitat i les empreses és complexa, tot i que cada cop hi ha una major aproximació. Com definiria aquesta relació en el cas de la UPC?

La UPC té una estructura territorial diversa i les empreses solen relacionar-se amb l'escola que temàticament els és més propera. Dins de la pròpia universitat hi ha serveis que són centralitzats i les empreses sovint tenen una visió parcial del que és la universitat. No els podem demanar a les empreses que sàpiguen com funcionem, i per això ara, amb el nostre programa Connèxia, intentem facilitar aquesta part. Un expert centralitza tota la relació entre la universitat i l'empresa. És una persona que facilita i fa més transparent la relació. De fet, saber què està passant en l'entorn empresarial és crític per a la nostra universitat. Es tracta, per tant, de millorar aquesta relació, que és com tenir un soci estratègic, algú a qui truques quan tens un problema, per demanar-li consell i a l'inrevés.

Quines avantatges té el programa?

Per a l'empresa, sobretot la simplificació en la relació amb la universitat. Per exemple, les diferents escoles organitzen fòrums d'empreses, en els quals aquestes es presenten i entren en contacte amb els estudiants. Amb aquest programa nosaltres fem tota l'organització interna i assegurem a l'empresa que arriba on realment vol, posant en contacte les persones i els grups més adequats per a cada necessitat. I pel que fa als estudiants, es tracta de proporcionar-los la màxima visió per facilitar la seva inserció al món empresarial. Els nostres estudiants de l'àrea TIC no coneixen el que és el món industrial més tradicional, la indústria mecànica, la indústria elèctrica... Per tant, es tracta d'intentar que hi hagi més informació en ambdues direccions perquè tothom tingui més capacitat de prendre les seves decisions.

"Una de les raons que han portat a la creació del programa Connèxia UPC és poder acostar el millor talent dels nostres universitaris a les empreses."

Quin és el seu funcionament?

Connèxia UPC neix amb la vocació de facilitar a les empreses una visió transversal de la universitat, posant en valor el coneixement d'ambdues parts. Un cop identificades les necessitats de cada empresa, la universitat elabora un model de caracterització específic que determina quines són les innovacions més adequades. Això determinarà quines seran les solucions o serveis més estratègics i prioritaris. L'acompanyament individualitzat per a cada empresa es realitzarà a través d'una persona del programa Connèxia, que actuarà com a key account manager. A més de tenir accés a aquest coneixement, a través del programa es creen les condicions adequades per donar suport als departaments d'I+D+i de les empreses. La UPC posa a la seva disposició una sèrie de serveis científics i tècnics, així com laboratoris i infraestructures de recerca de referència que poden ajudar-les a assolir un alt nivell d'excel·lència. També es transfereix a l'empresa el coneixement que generen grups i centres de recerca propis o vinculats a la universitat, que treballen, per exemple, en tecnologies disruptives, considerades deep tech.

Quina és la bretxa que existeix encara entre empresa i universitat?

Les empreses tenen les seves necessitats i no sempre tenen present que la solució pot estar a la universitat. És la nostra tasca demostrar-ho amb exemples perquè col·laborin amb nosaltres i puguin desenvolupar millors productes o serveis. Hem de fer l'accés més fàcil, trencant els prejudicis o barreres que pot haver-hi. Que les empreses sàpiguen on poden trucar i rebin l'orientació que necessiten. També és cert que el teixit empresarial català és com és, de pimes, per la qual cosa a nosaltres ens interessa que les empreses amb les quals ja col·laborem ens prescriguin.

Quin impacte econòmic té el projecte?

Per a nosaltres, no es tracta d'aconseguir beneficis. Connèxia el que acaba fent és canalitzar i orientar les necessitats de les empreses, i millorar la manera de fer les coses. El benefici a mig termini per a la universitat és que les relacions es vagin consolidant i que el volum de col·laboració creixi. Però es tracta, sobretot, d'establir una relació de confiança. El projecte s'ha dissenyat per cobrir despeses.

"Vull destacar que la vocació del programa Connèxia UPC és arribar a empreses mitjanes i petites del país."

I l'impacte en termes de creació de llocs de treball i retenció del talent?

Una de les raons que han motivat aquest projecte és per poder acostar el talent a les empreses. Anirem a detectar les necessitats de les empreses, i això és molt important per a la universitat, perquè el que volem és que els nostres estudiants tinguin moltes opcions de feina i que vagi a les millors empreses. D'altra banda, cal tenir en compte també tota la part de recerca, el talent més a nivell de professorat, que també va inclòs en Connèxia.

Quantes empreses s'espera que formi part d'aquest programa? Quines perspectives tenen?

A Connèxia UPC no volem un èxit immediat. És un programa que estem posant en marxa, estem agafant idees de llocs on funciona. Tot i que tenim models propis, ens hem fixat en el model de l'Institut Politècnic de Lisboa, que ja treballa des de fa uns 10 anys en aliances amb les empreses. Però les coses sempre necessiten ajustar-se a l'entorn. No aspirarem a tenir 30 empreses en un any, i a més seria un risc molt gran. Si posem en marxa un programa i no som capaços de respondre a les expectatives, cremarem la idea i això no ens ho podem permetre. Hem de fer alguna cosa que creixi a una velocitat raonable, que les empreses vagin apreciant realment el que el programa ofereix i siguin els nostres millors prescriptors, i això vol dir que hem de créixer a poc a poc. Comencem per les empreses amb les quals ja tenim més relació, que són, a més, de les que sorgeix el programa.

En general, en uns 3 a 5 anys, volem tenir entre 15 i 20 empreses establertes. Si tenim molt d'èxit, direm a les empreses que tinguin paciència, que ens deixin muntar l'estructura i que entrin quan els puguem donar el servei que realment necessiten. Segurament, amb el temps, tindrem una bona quantitat d'empreses dins del programa, però preferim anar a poc a poc i que s'incorporin al programa en funció també de les nostres possibilitats de donar un bon servei. Perquè realment, la UPC és la universitat que ha de donar suport a les empreses tecnològiques d'aquest país. És una mica la nostra obligació, intentar donar el millor servei possible.

Pot donar-nos algun exemple de col·laboració amb alguna empresa concreta?

Ja hem començat a treballar en dos projectes integrals amb les companyies Fractus i Schneider Electric. En el primer cas, aquesta col·laboració ha donat lloc a la creació del Fractus-UPC Deep Tech Hub, dedicat a la innovació en tecnologies disruptives. El conveni amb Schneider Electric es va signar el 27 d'octubre. S'està parlant amb altres empreses exportadores i esperem incorporar un parell més d'elles abans que acabi l'any, però no és una cosa segura.

Fins a quin punt surt reforçada la innovació a Catalunya amb projectes d'aquest tipus?

La UPC ja està en un nivell important en projectes d'innovació, amb un volum d'uns 20 milions d'euros. Part de l'èxit d'un programa com Connèxia ha de ser que les empreses puguin desenvolupar projectes d'innovació interessants i positius. El Servei de Gestió i Innovació de la universitat aquest any celebra el seu 25è aniversari i vam ser els primers a posar en marxa un servei d'aquest tipus, per tant, és lògic que siguem conscients de la necessitat d'innovació del país. Ara mateix tenim tota una estructura de la universitat que dona suport específicament a la recerca i als convenis amb empreses, aquesta estructura ja existeix. Cal tenir en compte que els nostres grups guanyen en les convocatòries europees o nacionals. Connèxia pot servir, segurament, perquè les empreses obtinguin més profit d'aquesta estructura.

A destacar que la vocació d'aquest programa no és quedar-se amb grans empreses, sinó arribar a les empreses mitjanes i petites del país. Sabem que si a Catalunya la indústria funciona és en gran part perquè està enfocada de manera important a l'exportació, així que has de competir amb tothom. I si vols competir amb tothom i tenir productes que continuïn guanyant a la competència, has de millorar el teu producte. En la mesura que les empreses tinguin la percepció que, si tenen un problema de recerca, tenen tot el departament de recerca i innovació de la universitat al seu servei per anar a buscar allò que els pugui ajudar, això serà beneficiós per a nosaltres, per a les empreses i per al país.

 

Entrevista exclusiva para la Festibity

Por MARTA BURGUÉS

Todavía existen brechas entre la universidad y la empresa, y especialmente, entre la realidad empresarial y los estudios que se cursan. Para reducirlas, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) da un paso más y acaba de desarrollar el programa Connèxia UPC, una colaboración a medida con las empresas con el fin de acercar el conocimiento y las capacidades tecnológicas de la universidad a las necesidades específicas y estratégicas del tejido productivo. Estamos hablando del primer programa 360° de transferencia tecnológica entre universidad y empresas, un proyecto de acompañamiento en el proceso de innovación y de detección de nuevas oportunidades de colaboración. El rector de esta universidad, Daniel Crespo, explica su importancia.

La relación entre la universidad y las empresas es compleja, si bien hay cada vez una mayor aproximación. ¿Cómo definiría esa relación en el caso de la UPC?

La UPC tiene una estructura territorial diversa y las empresas se suelen relacionar con la escuela que temáticamente les es más cercana. Dentro de la propia universidad hay servicios que son centralizados y las empresas fácilmente tienen una visión parcial de lo que es la universidad. No le podemos pedir a la empresa que sepa cómo funcionamos, y por ello ahora, con nuestro programa Connèxia, intentamos facilitar esta parte. Un experto centraliza toda la relación entre la universidad y la empresa. Es una persona que facilita y hace más transparente la relación. De hecho, saber lo que está pasando en el entorno empresarial es crítico para nuestra universidad. Se trata, por tanto, de mejorar esa relación, que es como tener un socio estratégico, alguien a quien llamas cuando tienes un problema, para pedirle consejo y al revés.

¿Qué ventajas tiene el programa?

 Para la empresa, sobre todo la simplificación en la relación con la universidad. Por ejemplo, las diferentes escuelas organizan foros de empresas, en los que éstas se presentan y entran en contacto con estudiantes. Con este programa nosotros hacemos toda la organización interna y aseguramos a la empresa que llega donde realmente quiere, poniendo en contacto a las personas y grupos más adecuados para cada necesidad. Y por lo que respecta a los estudiantes, se trata de proporcionarles la máxima visión para facilitar su colocación en el mundo empresarial. Nuestros estudiantes del área TIC no conocen lo que es el mundo industrial más tradicional, la industria mecánica, la industria eléctrica... Por lo tanto, se trata de intentar que haya más información en ambas direcciones para que todo el mundo tenga más capacidad de tomar sus decisiones.

“Una de las razones que han llevado a la creación del programa Connèxia UPC es poder acercar el mejor talento de nuestros universitarios a las empresas”

¿Cuál es su funcionamiento?

Connèxia UPC nace con la vocación de facilitar a las empresas una visión transversal de la universidad, poniendo en valor el conocimiento de ambas partes. Una vez identificadas las necesidades de cada empresa, la universidad elabora un modelo de caracterización específico que determina cuáles son las innovaciones más adecuadas. Esto determinará cuáles serán las soluciones o servicios más estratégicos y prioritarios. El acompañamiento individualizado para cada empresa se realizará a través de una persona del programa Connèxia, que actuará como key account manager. Además de tener acceso a este conocimiento, a través del programa se crean las condiciones adecuadas para apoyar a los departamentos de I+D+i de las empresas. La UPC pone a su alcance una serie de servicios científicos y técnicos, y laboratorios e infraestructuras de investigación de referencia que pueden ayudarles a alcanzar un alto nivel de excelencia. También se transfiere a la empresa el conocimiento que generan grupos y centros de investigación propios o vinculados a la universidad, que trabajan, por ejemplo, en tecnologías disruptivas, consideradas deep tech.

¿Cuál es la brecha que existe todavía entre empresa y universidad?

Las empresas tienen sus necesidades y no siempre tienen presente que la solución puede estar en la universidad. Es nuestra tarea demostrarlo con ejemplos para que colaboren con nosotros y puedan desarrollar mejores productos o servicios. Debemos hacer el acceso más fácil, romper los prejuicios o barreras que puede haber. Que las empresas sepan dónde pueden llamar y reciban la orientación que necesitan. También es cierto que el tejido empresarial catalán es como es, de pymes, por lo que a nosotros nos interesa que las empresas con las que ya colaboramos nos prescriban.

¿Qué impacto económico tiene el proyecto?

Para nosotros, no se trata de conseguir beneficios. Connèxia lo que acaba haciendo es canalizar y orientar las necesidades de las empresas, y mejorar la manera de hacer las cosas. El beneficio a medio plazo para la universidad es que las relaciones se vayan consolidando y que el volumen de colaboración crezca. Pero se trata, sobre todo, de establecer una relación de confianza. El proyecto se ha diseñado para cubrir gastos.

“Quiero destacar que la vocación del programa Connèxia UPC es llegar a empresas medianas y pequeñas del país”

¿Y el impacto en términos de creación de puestos de trabajo y retención del talento?

Una de las razones que han motivado este proyecto es para poder acercar el talento a las empresas. Vamos a detectar las necesidades de las empresas, y eso es muy importante para la universidad, porque lo que queremos es que nuestros estudiantes tengan muchas opciones de trabajo y que vayan a las mejores empresas. Por otro lado, hay que tener en cuenta también toda la parte de investigación, de talento más a nivel de profesorado, que también va incluido en Connèxia.

¿Cuántas empresas se espera que formen parte de este programa? ¿Qué perspectivas tienen?

 En Connèxia UPC no queremos un éxito inmediato. Es un programa que estamos poniendo en marcha, estamos cogiendo ideas de sitios donde funciona. Aunque tenemos modelos propios, nos hemos fijado en el modelo del Instituto Politécnico de Lisboa que ya trabaja desde hace unos 10 en alianzas con las empresas. Pero las cosas siempre necesitan ajustarse al entorno. No aspiramos a tener 30 empresas en un año, y además sería un riesgo muy grande. Si ponemos en marcha un programa y no somos capaces de responder a las expectativas, quemaremos la idea y eso no nos lo podemos permitir. Tenemos que hacer algo que crezca a una velocidad razonable, que las empresas vayan apreciando realmente lo que el programa ofrece y sean nuestros mejores prescriptores, y eso quiere decir que tenemos que crecer poco a poco. Empezamos por las empresas con las que ya tenemos más relación, que son además de las que surge el programa.

En general, en unos 3 a 5 años, queremos tener entre 15 y 20 empresas establecidas. Si tenemos mucho éxito, diremos a las empresas que tengan paciencia, que nos dejen montar la estructura y que entren cuando les podamos dar el servicio que realmente necesitan. Seguramente con el tiempo tendremos una buena cantidad de empresas dentro del programa, pero preferimos ir poco a poco y que se vayan incorporando al programa en función también de nuestras posibilidades de dar un buen servicio. Porque realmente la UPC es la universidad que tiene que apoyar a las empresas tecnológicas de este país. Es un poco nuestra obligación, intentar dar el mejor servicio posible.

¿Puede darnos algún ejemplo de colaboración con alguna empresa concreta?

Ya hemos empezado a trabajar en dos proyectos integrales con las compañías Fractus y Schneider Electric. En el primer caso, esta colaboración ha dado lugar a la creación del Fractus-UPC Deep Tech Hub, dedicado a la innovación en tecnologías disruptivas. El convenio con Schneider Electric se ha firmado el 27 de octubre. Se está hablando con otras empresas exportadoras y esperamos incorporar un par más de ellas antes de que acabe el año, pero no es algo seguro.

¿Hasta qué punto sale reforzada la innovación en Catalunya con proyectos de este tipo?

La UPC ya está en un nivel importante en proyectos de innovación, con un volumen de unos 20 millones de euros. Parte del éxito de un programa como Connèxia debe ser que las empresas puedan desarrollar proyectos de innovación interesantes y positivos. El Servicio de Gestión e Innovación de la universidad este año celebra su 25 aniversario y fuimos la primera que puso en marcha un servicio de este tipo, por lo tanto es lógico que seamos conscientes de la necesidad de innovación del país. Ahora mismo tenemos toda una estructura de la universidad que da apoyo específicamente a la investigación y a los convenios con empresas, esta estructura ya existe. Hay que tener en cuenta que nuestros grupos ganan en las convocatorias europeas o nacionales. Connèxia puede servir, seguramente, para que las empresas obtengan más provecho de esta estructura.

A destacar que la vocación de este programa no es quedarse con grandes empresas, sino llegar a las empresas medianas y pequeñas del país. Sabemos que si en Catalunya la industria funciona es en gran parte porque está enfocada de manera importante a la exportación, así que tienes que competir con todo el mundo. Y si quieres competir con todo el mundo y tener productos que continúen ganando a la competencia, tienes que mejorar tu producto. En la medida en que las empresas tengan la percepción de que si tienen un problema de investigación tienen todo el departamento de investigación e innovación de la universidad a su servicio para ir a buscar aquello que les pueda ayudar, ello será beneficioso para nosotros, para las empresas y para el país.

 



Comparteix això:

22a Festibity - Maig 2025

22a Festibity

Maig de 2025

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02