Catalina Grimalt. CIO al Port de Barcelona. Fiber: promoció 1989.

Perfil de LinkedIN  ı Web corporatiu


Com definiries el talent?

En mallorquí talent vol dir gana, tenir talent de xocolata és tenir gana de xocolata, per això jo sempre associo la paraula talent en el món de l’empresa al lligam entre tenir uns coneixements solvents i les ganes d’aplicar-los amb la seva màxima expressió en el propi entorn laboral.

Quant d’actitud hi ha en algú amb talent? I d’aptituds innates?

L’actitud és fonamental i condició necessària, dit això si apliques actitud a les aptituds on sobresurts de forma innata amb el mateix esforç aconsegueixes millors resultats que quan ho intentes amb les altres.

Existeixen les persones sense talent? O amb molt poquet?

Al món laboral existeixen formes de fer que no permeten que les persones exerceixin o desenvolupin el seu talent. Si entenem talent com a “ganes de” podem dir que hi ha persones que canalitzen el seu talent fora de la feina. Però no, no hi ha persones sense talent.

La informàtica ens aporta una ment molt analítics i ens ensenya a analitzar totes les possibilitats

I que aporta la formació informàtica a les persones? Per exemple a tu?

Es difícil de dir, jo crec que ens aporta una ment molt analítica. La capacitat de pensar mode “ if then ...else .....” i analitzar totes les possibilitats. També les habilitats per entendre les tecnologies, crec que és impensable pensar que, en un món com el nostre, la universitat t’hagi de fer un expert en la tecnologia del moment. T’ha de deixar el cervell moblat per entendre-les totes, això sí i per aplicar-les amb seny. Aquesta segona part, de com aplicar-les a les empreses, de la seva aplicació pràctica i de com gestionar-les durant tot el seu cicle de vida sí que n’he hagut d’aprendre fora de la universitat.

En l’àmbit de les TIC, què és exactament el talent? En quines habilitats o valors es materialitza?

Aquesta pregunta requereix una reflexió molt amplia, si ho centrem en els professionals que treballem per donar serveis TIC a la nostra organització, per a mi són fonamentals la curiositat pel negoci, l’empatia amb les necessitats de l’usuari, la capacitat analítica i les ganes d’assumir certs riscos.

El talent a les TIC implica "curiositat, empatia, capacitat analítica i ganes d'assumir riscos"

Quin és el teu talent més gran? Com te’n vas adonar que el tenies? Vas fer alguna cosa per desenvolupar-lo?

Si alguna cosa he descobert de mi mateixa al llarg de la meva vida professional és que tinc molt interioritzat que sempre s’han de millorar les coses des de dins.  Crec que el saber mirar cap a dins i buscar punts de millora te permet avançar més i millor que dedicar-te a destruir els factors externs que t’impedeixen aquest avanç.

Una situació difícil que hagis gestionat amb talent…

Uns dels principals reptes professionals que he tingut ha sigut fer funcionar la plataforma de comerç electrònic del Port de Barcelona, va ser un projecte ple de dificultats, tant tècniques com d’altres tipus. Les solucions en les que vaig treballar en aquell moment han perdurat amb solvència més de 15 anys.

Que se t’ha valorat més a l’entorn laboral?

Crec, que la capacitat d’esforç i el coratge per proposar i acceptar reptes de transformació en l’àmbit de les TIC en pro de la millora continua.

Millorar un mateix enlloc de destruir els factors que t'impedeixen avançar, esforç i coratge per proposar reptes

Quins reptes implica ser la CIO del Port de Barcelona?

Molts i de molt variats, el port és un món en si mateix, això et dóna la sort com a CIO de poder treballar en temes molt variats, i no avorrir-te mai. El principal repte amb el que m’enfronto diàriament és com donar resposta amb la major agilitat possible a totes les demandes del dia a dia i alhora dedicar espais a projectes de futur o de creixement que no estan a la llista dels urgents però si dels importants.

Quin problema és major, captar talent o identificar-lo?

Per sort el Port de Barcelona té un prestigi que el fa molt engrescador per a moltes persones amb molt de talent, per això per mi el repte sempre m’ha semblat que és identificar-lo correctament, sobretot perquè requereix temps.

Algun consell per mantenir l’equip a l’empresa?

Per sort fa molts anys que treballo amb un equip molt estable ple de professionals de les TIC amb molt de talent. El que intento és donar sentit a tot el que fem, explicar el perquè, el com i el què volem aconseguir.

Per mantenir el talent a l'empresa jo intento "donar sentit al que es fa, explicar el per què, el com o els objectius"

I per desenvolupar el talent dels treballadors que ja tenim?

Els caps hem de crear les condicions per tal que es puguin desenvolupar, això es fa proposant reptes a les persones deixant espai per tal que els desenvolupin sense por a equivocar-se, òbviament estant al seu costat i assumint les responsabilitats quan les coses no surten com voldríem.



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02