Josep Fernández Ruzafa
Degà de la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB)
Durant els propers anys, el paradigma de la mobilitat tal com l’hem entesa fins a avui en dia canviarà brutalment. Tot allò que havíem vist de petits en les pel·lícules de ciència-ficció passarà a formar part de la nostra vida quotidiana més aviat del que ens pensem. Gràcies a la tecnologia, els vehicles del futur podran incorporar la conducció plenament autònoma i, per tant, eliminaran la possibilitat d’errors humans. Seran models directament interconnectats amb el seu entorn, i adaptaran automàticament el seu funcionament a les condicions ambientals i de trànsit. I fins i tot podran desplegar les seves ales per enlairar-se i volar.
Aquest nou paradigma, però, requerirà un canvi de xip per part de tots nosaltres i, sobretot, de la consciència que aquests canvis són per a una societat millor. Actualment el transport és responsable del 25% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya, i els nivells de pol·lució de ciutats com Barcelona són alarmants, agreujats encara més per l’elevat volum de trànsit. Paral·lelament, s’estima que la majoria de vehicles resten aparcats almenys un 80% del temps.
És per a això que fenòmens com el carsharing acabaran imposant-se com a alternativa a l’automòbil privat tal com el concebem avui en dia, i en el qual les grans indústries automobilístiques ja treballen per facilitar una mobilitat més intel·ligent, més sostenible i més segura. Gran part de la indústria ja és conscient que el model de consum passarà del paradigma de la propietat (els propietaris compren cotxes) al de l’ús (els usuaris consumiran desplaçaments), seguint una lògica més sostenible en la línia de models ja instal·lats com els de Bicing, i que poden ser una bona oportunitat per estendre l’ús del vehicle elèctric que, si bé és menys contaminant, també cal que vingui acompanyat d’altres alternatives com l’impuls a una energia 100% renovable.
Festibity + Smart Mobility = MobiliTI
La 16a edició de la Festibity, la gran festa de les TIC a Catalunya, enguany debatrà sobre totes aquestes i altres qüestions en el marc del debat sobre la mobilitat intel·ligent. Tindrà lloc el proper dimarts 19 de juny a les 18:30h al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), i serà presentada per la periodista Mariola Dinarès. Durant l’acte es debatrà sobre els escenaris de futur amb el meteoròleg Francesc Mauri, la fundadora i directora de SocialCar Mar Alarcón i la responsable de productes i serveis per a la iniciativa Connected Car de SEAT Paqui Lizana. Seran moderats per Pipo Serrano, periodista especialitzat en TIC.
La Festibity es caracteritza any rere any per anticipar-se als reptes del sector i oferir una format que és sovint transgressor i atractiu per al públic general i especialitzat. És un esdeveniment de networking i reflexió que es reinventa a l’entorn d'un tema, i sol reunir al voltant de 500 persones, entre els quals CIOs, fibers, experts i directius de les principals empreses TIC.
En la recta final de la festa es donaran a conèixer les Mencions de la 16a Festibity: la Menció FIB, la Menció Honorífica, la Menció FiberEmprenedors i la Menció Iniciativa TIC. L’acte clourà amb un sopar còctel als Jardins del TNC, on hi haurà un showroom de vehicles de Lexus, SEAT, Renault i Toyota, entre altres.
La Festibity és impulsada per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) i FIB Alumni, i els seus beneficis són reinvertits en la comunitat d’estudiants i exalumnes.
21a Festibity
12 de juny de 2024
#ITalent