Article escrit per David Rodríguez Gargallo, Microsoft Solution Specialist a Seidor
La continuïtat en els entorns educatius és una cursa contra rellotge on no hi ha lloc pel fracàs.
Donada la situació actual i malgrat el que s'ha avançat en aquests mesos previs que van marcar el final de curs anterior, el personal docent segueix necessitant organitzar les seves classes, compartir coneixements i documentació, controlar les aules, atendre consultes i moderar la participació dels alumnes. Però, com poden garantir la continuïtat de la tasca docent en una cursa a contra rellotge després de l'arrencada del nou curs fa tan sols unes setmanes?
És un escenari summament important i que ha de ser sens dubte atès. La seguretat, la integració d'eines i dades i la gestió centralitzada són elements essencials per a un lloc de treball modern.
Però mirant enrere i contemplant l'escenari del sector educatiu, el que també ha quedat de manifest és la necessitat d'atendre una altra realitat que a molts els va agafar per sorpresa: donar continuïtat a la funció docent, quan cada alumne està dispers i més utilitzant una gran varietat de dispositius per connectar-se i participar
En aquest inici de curs, molts centres estan combinant la presencialitat dels seus alumnes amb les classes en remot. Més encara, el professor ha d'atendre unes noves aules formades per un mix d'estudiants que van al centre educatiu, mentre els seus companys assisteixen a classe des dels seus domicilis.
Ja ens ho anunciava Baptista Borrell, director de Seidor 2Learn, en el seu article L'efecte post COVID-19 en educació, que el curs 2020/2021 ja no es dissenyaria igual i analitzava la vertiginosa transformació digital que ha permès traslladar una formació principalment presencial, a una modalitat online, valorant molt positivament la capacitat d'adaptació del sector universitari.
"Es tracta de proporcionar solucions que siguin senzilles d'implementar, de desplegar i per descomptat d'utilitzar per part de tots".
I és que ens seguim trobant amb un problema que està afectant de ple a molts centres educatius (des de la pròpia gestió de les TI, fins a l'organització concreta de classes per part dels mateixos professors), així com a pares i alumnes, arran del nou sistema d'aprenentatge semipresencial. Que està clar que ha vingut per acompanyar-nos durant una bona temporada.
Es tracta de proporcionar solucions que siguin senzilles d'implementar, de desplegar i per descomptat d'utilitzar per part de tots. Al final, el professor segueix tenint les mateixes necessitats que exposava al principi del meu article: organitzar, compartir, controlar, atendre i moderar. En definitiva: ensenyar i assegurar l'èxit de la tasca docent.
La solució al repte educatiu té un nom concret...
A Seidor portem ja molt de temps apostant per Teams, una eina singular de Microsoft que en un curt espai de temps s'ha guanyat un prestigi molt merescut com a pedra angular per a la comunicació, la col·laboració, i ara per facilitar el teletreball i la formació online.
I ens encanta veure com evoluciona, com segueix enriquint per ser dia a dia més eficient i més atractiva. Ja abans de l'estiu precisament incorporava tres millores que estan impactant molt positivament en el control de les aules:
O temes tan interessants com l'aplicació d'Intel·ligència Artificial avançada (IA) amb la qual es poden monitoritzen els xats, per ajudar a prevenir conductes no desitjades com l'assetjament i la intimidació. O per reduir el soroll de fons en les videotrucades, aplicant l'aprenentatge automàtic per a la supressió d'aquest en temps real. De fet, ja ho està aplicant per desenfocar voluntàriament el pla de fons de l'assistent.
El proper per venir és la incorporació de subtítols en viu, que ajudarà als alumnes amb problemes d'audició. És més, al gravar les classes en Microsoft Stream es podrà disposar automàticament de la transcripció de l'àudio dels vídeos. I amb això, es facilitaran les recerques de contingut. Impressionant, la veritat.
La seguretat, un tema molt sensible pel col·lectiu involucrat
Aquesta solució, i tota la tecnologia subjacent per darrere, aposta fermament per la seguretat i la privacitat. No només durant les classes, controlant qui participa (habilitant sales d'espera fins autoritzar l'entrada), com poden interactuar (designant presentadors i assistents, qui pot o no publicar contingut) i molts més detalls. Posteriorment també es protegeixen els continguts, a l'emmagatzemar les gravacions (si s'activen) en un repositori xifrat que està protegit per permisos.
Amb tota aquesta innovació, molts professors ja estan fent servir Teams per ensenyar als estudiants d'una forma totalment nova. I en el teu centre podries fer això mateix en molt poc temps.
Sabies que hi ha una opció de llicenciament gratuït sota la denominació Office 365 Education, que és gratis per a les institucions educatives elegibles, incloent professors i estudiants? I com no, a més de Word, Excel, PowerPoint, Exchange, OneNote ... Inclou també Teams i eines addicionals per a l'aula. T'animes a provar-ho?
21a Festibity
12 de juny de 2024
#ITalent