Created on Friday, 22 Jan 2021 10:35:16

Notícia facilitada per la Fundació i2cat

  • L’Smartcatalonia Challenge torna a l’entorn rural amb l’objectiu de millorar la gestió dels espais naturals amb tecnologies innovadores.
  • Els reptes plantejats tenen per objectiu fer més eficients el seguiment de la fauna salvatge, el foragitament de depredadors, el control d’accés a espais naturals, i el control i captura de senglars. 

La vuitena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals per incentivar pimes i startups a crear solucions TIC que donin resposta a les necessitats que plantegen municipis i entitats del país, ha arrencat avui amb la presentació dels reptes plantejats pel Cos d’Agents Rurals adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Es tracta del segon cop en què el concurs surt de l’àmbit urbà per centrar-se en el medi rural, i més concretament, en la protecció de l’entorn i el patrimoni natural. La presentació, en format telemàtic, ha estat presidida per Dani Marco, director d’Innovació i Economia Digital, i Marc Costa, director general dels Agents Rurals.

En aquesta ocasió, el concurs se centra en la transformació de la gestió dels espais naturals per millorar-la i fer-la més eficient mitjançant solucions tecnològiques innovadores basades en IoT, Drons, Intel·ligència Artificial i desenvolupament de software. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, un cos format per més de 500 agents que vetlla per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient a Catalunya, que es qui ha exposat els 4 reptes que busquen resoldre amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores:

  • Repte 1: Millora del seguiment de la fauna salvatge. L'objectiu d'aquest repte és trobar una solució innovadora que permeti assolir una llarga durabilitat dels sistemes de seguiment i monitoratge d’animals en perill d’extinció i obtenir dades en temps real.
  • Repte 2: Sistemes automatitzats de foragitament de depredadors per a la ramaderia extensiva. L'objectiu d'aquest repte és desenvolupar un sistema automatitzat de foragitament de depredadors com l’ós bru i el llop per garantir la seguretat de la ramaderia extensiva (especialment bovins i equins) alhora que es protegeix la biodiversitat de l’ecosistema.
  • Repte 3: Control d’accessos a espais naturals. L'objectiu és desenvolupar una solució innovadora capaç de facilitar, optimitzar i automatitzar el procés de control d'accessos a determinats espais naturals per garantir-ne la seva protecció ambiental.
  • Repte 4: Utilització de drons o altres tecnologies per al control i captura d'ungulats. L'objectiu d'aquest repte recau en el desenvolupament d'un sistema, preferiblement basat en tecnologia dron, per millorar els processos de seguiment, control i captura de poblacions de senglars i altres espècies d’ungulats que malmeten conreus i provoquen accidents de trànsit.

La presentació d’avui obre la fase competitiva de la vuitena edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar les solucions tecnològiques per donar resposta als reptes plantejats.

Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és el 31 de maig del 2021. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la Final prevista per a mitjans del mes de juny.

Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000€ (15.000, 3.000 i 2.000€ respectivament), i la solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot amb el Cos d’Agents Rurals.

Consulta la web de la Fundació i2cat 



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02