Created on Tuesday, 26 Jan 2021 21:58:19

 

Entrevista en exclusiva per a la Festibity

Carlota Pi, enginyera industrial per la UPC, és un esperit emprenedor. Cofundadora i presidenta  executiva d’Holaluz. Un David contra els Goliat del sector. Una empresa pionera amb temes TIC  amb un equip d’enginyeria, Big Data i project management de pràcticament 70 persones.

Carlota Pi va ser escollida per Forbes com una de les 100 persones més creatives del món. Inspira  i transmet confiança. És perseverant i mare de tres nenes.  

-----

Holaluz va néixer fa 10 anys en una petita oficina i actualment teniu 290.000 clients, 4.000  instal·lacions fotovoltaiques i cotitzeu a la borsa. Quin ha estat el secret de l’èxit?  

Vam fundar la companyia amb l’objectiu d’aconseguir un planeta 100% renovable. L’Oriol Vila, el Ferran Nogué i jo ens  vam conèixer estudiant el màster d’Administració d’Empreses a l’IESE Business School. Allà vam  aprendre del professor José Antonio Segarra que una companyia que està ben gestionada i que és capaç  de trobar el seu camí cap a la rendibilitat, s’ha de convertir en una eina per fer del món un lloc millor. Inspirats per aquesta creença, vam decidir crear una companyia que tingués un propòsit transcendent  que fos deixar un món millor a les generacions futures. Nosaltres perseguim aquest propòsit connectant  persones amb l’energia verda i això és el que ens ha portat a tenir més de 290.000 clients a tots els codis  postals d’Espanya i més de 4.000 instal·lacions fotovoltaiques.

Els clients que decideixen fer-nos confiança saben que, a més de disposar d’energia 100% renovable i  de tenir un estalvi d’aproximadament el 12% per factura, amb els seus diners estem construint un món  millor. Saben que estem treballant de manera genuïna per transformar el model de generació d’energia  que hi ha a Espanya i convertir-nos en un referent mundial. El secret és que la nostra proposta de valor  té tres eixos: energia verda, estalvi i posar les persones en el centre.  

Estem molt contents del que hem aconseguit fins ara. Tot i això, també som molt conscients que encara  ens falta moltíssim per aconseguir el nostre propòsit i, per tant, la nostra obligació i la nostra dedicació és  treballar cada dia per fer créixer Holaluz i convertir-la en una eina més gran i més potent, que ens permeti  transformar el món d’una manera més ràpida i profunda.

Amb la pandèmia som més conscients de les conseqüències de les nostres accions en el  nostre entorn? El Covid-19 tindrà alguna incidència en un canvi cap a un model més  sostenible?   

I tant! El Covid-19 està tenint un grau d’incidència molt gran en la sostenibilitat. Les persones hem pres  molta consciència de que els nostres actes individuals tenen un impacte directe en la salut, en el benestar i en l’economia de la resta de la humanitat.  

Les persones cada cop vivim més alineades amb els nostres valors. En conseqüència, companyies i  marques que estem treballant amb un propòsit transcendent, estem tenint moltíssima més tracció de la  que teníem abans. Estem veient i veurem molts avenços en el món de la moda sostenible, l’alimentació  sostenible i el transport sostenible. I òbviament com a gran eix vertebrador, l’energia renovable.  

"Tenim un equip d’enginyeria, Big Data i project management de pràcticament 70 persones."

Heu apostat clarament per la tecnologia i la desenvolupeu internament. Per què? Quins avantatges us aporta?  

Som una empresa altament tecnològica capaç d’extreure or de les dades de consum d’energia dels  nostres clients. Gràcies al tractament d’aquestes dades podem oferir un estalvi important sense renunciar  a la qualitat de vida. No demanem a la gent que passi fred, calor o que posi la rentadora a les tres de la  matinada, sinó que gràcies al coneixement que ens aporta el Big Data, adaptem la potència a cada  moment i creem productes que possibiliten una quota fixa mensual adaptada a les necessitats reals.  Aquestes accions permeten estalviar en euros però també en costos ambientals pel planeta.

 A més a més, un dels pilars de la nostra companyia és posar el client al centre i per això desenvolupem  tota una sèrie d’eines que ens permeten comunicar-nos-hi i donar-los-hi informació de valor de manera  totalment user friendly. No vam trobar, ni fa 10 anys ni ara, cap producte tecnològic al mercat que ens  permetés donar el servei que volíem, i per això sempre hem realitzat els desenvolupaments internament.  Tenim un equip d’enginyeria, Big Data i project management de pràcticament 70 persones. 

Quina importància té per Holaluz el model de gestió de les persones? En què es basa?  

Som del convenciment que les companyies per sí soles no són res sinó que som les persones que en  formem part allò que els hi dona sentit. Nosaltres som el que som gràcies al fet que hi ha 200 persones  que dediquen la seva energia a connectar persones amb l’energia verda i, per tant, hem generat un  ecosistema on les persones puguin desenvolupar el seu màxim potencial. Hem donat 100% de flexibilitat  d’horari, hem facilitat el teletreball (ara tothom ho fa però nosaltres fa 10 anys que ho fem), tenim  una nursery que ja ha ajudat a créixer a unes 24 criatures, etc.

En línia amb la gestió de les persones, tenim un focus especial en aconseguir la paritat de gènere en la  nostra empresa. El nostre objectiu és que almenys un 50% de tots els equips siguin dones i que aquest  percentatge també es respecti en les posicions de direcció. En les àrees on és més difícil aconseguir la  presència de dones, com seria el cas de la d’enginyeria, imposem quotes. En aquesta àrea, per exemple,  al principi no en teníem cap i gràcies a les quotes ara mateix les dones ja són el 30% i seguim treballant  per arribar al 50%, que és el percentatge que tenim a totes les àrees i nivells de la companyia.  

"L’elecció de carreres STEAM entre nenes i joves no és un tema d’intèrès. L’interès no té raó de gènere."

Quines accions s’haurien de dur a terme per tal que més nenes i joves s’interessin per carreres STEAM?

Jo penso que no és un tema d’interès. L’interès no té raó de gènere. És una qüestió d’ecosistema i  d’acolliment. Hi ha accions que han funcionat en d’altres verticals amb grans resultats i que es podrien  copiar. Per exemple, a les principals escoles de negocis del món (Harvard, MIT, Columbia...) tenen quotes  per a dones. És a dir, hi ha un mínim d’un 30%, 35% o 40% de dones i beques per a elles. Les quotes  també s’han aplicat en els consells d’administració d’empreses a països com Dinamarca, Suècia o  Finlàndia. Ara mateix, després d’anys de quotes, ja no les necessiten perquè després d’haver introduït  durant un temps aquest biaix positiu, la presència de dones ja s’ha convertit en normal. Per tant, crec que  seria molt positiu introduir un biaix positiu a les facultats i escoles d’enginyeria.  

També hi ha un tema d’acolliment. Per exemple, quan jo vaig arribar a l’Escola d’Enginyeria Industrial de  Barcelona, aquesta es deia Escola d’Enginyers (després li vam canviar el nom i es va passar a dir Escola  d’Enginyeria) i només hi havia lavabos per a noies a les plantes parells. En termes de números era molt  raonable perquè érem poques noies, però clar, tu tens 18 anys i et trobes en un entorn en el que et dona  la sensació que ningú t’espera. És molt important generar un ecosistema en el que les noies es sentin  acollides i hi vulguin passar els següents anys.

Has fet una enginyeria a la UPC. Què t’ha aportat de cara a la teva trajectòria? T’imaginaves ser emprenedora?

Jo vaig decidir estudiar Enginyeria Industrial perquè m’agradaven molt les matemàtiques i la física, però  no tenia clar que volia fer després. Tot i això, als 18 anys hi ha molt poca gent que tingui la fortuna de  saber la seva vocació. Jo a Enginyeria Industrial vaig patir molt per un tema d’ecosistema i d’encaix, i  penso que moltes noies també han passat per això. Després, a l’IESE vaig descobrir que a part de  l’enginyeria també m’interessaven altres coses com és la direcció de persones o el màrqueting i a partir  d’aquí amb l’Oriol Vila i el Ferran Nogué vam crear Holaluz.  

"Una empresa s’ha de convertir en una eina per fer del món un lloc millor sense necessitat de ser una ONG."

Sou fundadors del moviment Capitalisme Conscient. En què es basa?  

Es basa en entendre que una empresa s’ha de convertir en una eina per fer del món un lloc millor sense  necessitat de ser una ONG. El diner no és el propòsit últim d’una organització, sinó un mitjà per aconseguir un propòsit superior que en el nostre cas és la transformació cap a un model energètic més sostenible.  Una empresa també ha d’integrar i generar valor per tots els seus stakeholders com són els clients, els  accionistes, els treballadors/es, els proveïdors... El capitalisme conscient utilitza aquest model econòmic  per distribuir i generar valor per tots els seus stakeholders gràcies a l’execució salvatge d’uns valors.  

El futur passa per l’autoconsum i el vehicle elèctric. Estàs d’acord amb aquesta afirmació?

Sense cap mena de dubte! Al mes de juny vam llançar la Revolució de les Teulades, un projecte que  promou l’autoconsum. Però inclús anem un pas més enllà, estem transformant cada m² de teulada que hi  ha a Espanya, que no oblidem que és el país del sol amb entre 2.500 i 3.000 hores de sol a l’any, amb  espais de generació d’energia verda. Estem alliberant un potencial de generació d’electricitat renovable  que ja existeix i que només necessita una capa de silici entre l’energia lumínica i el consum d’electricitat.  Si transforméssim cada m² dels 10 milions de teulades que hi ha a Espanya, passaríem de l’actual 39%  d’energia total subministrada procedent de fonts renovables, a un 81%.  

Quins consells voldries donar als emprenedors i emprenedores?  

Aquesta pregunta és molt difícil perquè cada situació i cada context tenen les seves particularitats i els seus matisos. Però a nosaltres el que ens ha funcionat molt bé és apostar per un propòsit transcendent  que genuïnament busqui millorar el món. També ha estat essencial tenir una cultura corporativa, un  ecosistema, on les persones es puguin desenvolupar fins a la millor versió de si mateixos.

 

 

Entrevista en exclusiva para la Festibity

Carlota Pi, ingeniera industrial por la UPC, es un espíritu emprendedor. Cofundadora y presidenta ejecutiva de Holaluz. Un David contra los Goliat del sector. Una empresa pionera en temas TIC con un equipo de ingeniería, Big Data y project management de prácticamente 70 personas.

Carlota Pi fue elegida por Forbes como una de las 100 personas más creativas del mundo. Inspira y transmite confianza. Es perseverante y madre de tres niñas.

----

Holaluz nació hace 10 años en una pequeña oficina y actualmente tiene 290.000 clientes, 4.000 instalaciones fotovoltaicas y cotiza en la bolsa. ¿Cuál ha sido el secreto del éxito?

Fundamos la compañía con el objetivo de conseguir un planeta 100% renovable. Oriol Vila, Ferran Nogué y yo nos conocimos estudiando el máster de Administración de Empresas en el IESE Business School. Allí aprendimos del profesor José Antonio Segarra que una compañía que está bien gestionada y que es capaz de encontrar su camino hacia la rentabilidad, debe convertirse en una herramienta para hacer del mundo un lugar mejor. Inspirados por esta creencia, decidimos crear una compañía que tuviera un propósito trascendente que fuera dejar un mundo mejor a las generaciones futuras. Nosotros perseguimos este propósito conectando personas con la energía verde y eso es lo que nos ha llevado a tener más de 290.000 clientes en todos los códigos postales de España y más de 4.000 instalaciones fotovoltaicas.

Los clientes que deciden hacernos confianza saben que, además de disponer de energía 100% renovable y de tener un ahorro de aproximadamente el 12% por factura, con su dinero estamos construyendo un mundo mejor. Saben que estamos trabajando de manera genuina para transformar el modelo de generación de energía que hay en España y convertirnos en un referente mundial. El secreto es que nuestra propuesta de valor tiene tres ejes: energía verde, ahorro y poner las personas en el centro.

Estamos muy contentos de lo que hemos conseguido hasta ahora. Sin embargo, también somos muy conscientes de que todavía nos falta muchísimo para conseguir nuestro propósito y, por tanto, nuestra obligación y nuestra dedicación es trabajar cada día para hacer crecer Holaluz y convertirla en una herramienta más grande y más potente , que nos permita transformar el mundo de una manera más rápida y profunda.

¿Debido a la pandemia somos más conscientes de las consecuencias de nuestras acciones en nuestro entorno? ¿El Covid-19 tendrá alguna incidencia en un cambio hacia un modelo más sostenible?

¡Por supuesto! El Covid-19 está teniendo un grado de incidencia muy grande en la sostenibilidad. Las personas hemos tomado mucha conciencia de que nuestros actos individuales tienen un impacto directo en la salud, en el bienestar y en la economía del resto de la humanidad.

Las personas cada vez vivimos más alineadas con nuestros valores. En consecuencia, compañías y marcas que estamos trabajando con un propósito trascendente, estamos teniendo muchísima más tracción de la que teníamos antes. Estamos viendo y veremos muchos avances en el mundo de la moda sostenible, la alimentación sostenible y el transporte sostenible. Y obviamente como gran eje vertebrador, la energía renovable.

"Tenemos un equipo de ingeniería, Big Data y project management de prácticamente 70 personas."

¿Habéis apostado claramente por la tecnología y la desarrolláis internamente. ¿Por qué? ¿Qué ventajas os aporta?

Somos una empresa altamente tecnológica capaz de extraer oro de los datos de consumo de energía de nuestros clientes. Gracias al tratamiento de estos datos podemos ofrecer un ahorro importante sin renunciar a la calidad de vida. No pedimos a la gente que pase frío, calor o que ponga la lavadora a las tres de la madrugada, sino que gracias al conocimiento que nos aporta el Big Data, adaptamos la potencia en cada momento y creamos productos que posibilitan una cuota fija mensual adaptada a las necesidades reales. Estas acciones permiten ahorrar en euros pero también en costes ambientales por el planeta.

 Además, uno de los pilares de nuestra compañía es poner al cliente en el centro y por ello desarrollamos toda una serie de herramientas que nos permiten comunicarnos con ellos y darles información de valor de manera totalmente user friendly. No encontramos, ni hace 10 años ni ahora, ningún producto tecnológico en el mercado que nos permitiera dar el servicio que queríamos, y por eso siempre hemos realizado los desarrollos internamente. Tenemos un equipo de ingeniería, Big Data y project management de prácticamente 70 personas.

¿Qué importancia tiene para Holaluz el modelo de gestión de las personas? ¿En qué se basa?

Somos del convencimiento de que las compañías por sí solas no son nada sino que somos las personas que formamos parte aquello que les da sentido. Nosotros somos lo que somos gracias a que hay 200 personas que dedican su energía a conectar personas con la energía verde y, por tanto, hemos generado un ecosistema donde las personas puedan desarrollar su máximo potencial. Hemos dado 100% de flexibilidad de horario, hemos facilitado el teletrabajo (ahora todo el mundo lo hace pero nosotros hace 10 años que lo hacemos), tenemos una nursery que ya ha ayudado a crecer a unas 24 criaturas, etc.

En línea con la gestión de las personas, tenemos un foco especial en conseguir la paridad de género en nuestra empresa. Nuestro objetivo es que al menos un 50% de todos los equipos sean mujeres y que este porcentaje también se respete en las posiciones de dirección. En las áreas donde es más difícil conseguir la presencia de mujeres, como sería el caso de la de ingeniería, imponemos cuotas. En esta área, por ejemplo, al principio no teníamos ninguna y gracias a las cuotas ahora mismo las mujeres ya son el 30% y seguimos trabajando para llegar al 50%, que es el porcentaje que tenemos en todas las áreas y niveles de la compañía.

"La elección de carreras STEAM entre niñas y jóvenes no es un tema de interés. El interés no tiene razón de género." 

¿Qué acciones se deberían llevar a cabo para que más niñas y jóvenes se interesen por carreras STEAM?

Yo pienso que no es un tema de interés. El interés no tiene razón de género. Es una cuestión de ecosistema y de acogida. Hay acciones que han funcionado en otras verticales con grandes resultados y que se podrían copiar. Por ejemplo, en las principales escuelas de negocios del mundo (Harvard, MIT, Columbia ...) tienen cuotas para mujeres. Es decir, hay un mínimo de un 30%, 35% o 40% de mujeres y becas para ellas. Las cuotas también se han aplicado en los consejos de administración de empresas en países como Dinamarca, Suecia o Finlandia. Ahora mismo, después de años de cuotas, ya no las necesitan porque después de haber introducido durante un tiempo este sesgo positivo, la presencia de mujeres se ha convertido en normal. Por lo tanto, creo que sería muy positivo introducir un sesgo positivo en las facultades y escuelas de ingeniería.

También hay un tema de acogida. Por ejemplo, cuando yo llegué a la Escuela de Ingeniería Industrial de Barcelona, esta se llamaba Escuela de Ingenieros (después le cambiamos el nombre y se pasó a decir Escuela de Ingeniería) y sólo había aseos para chicas en las plantas pares. En términos de números era muy razonable porque éramos pocas chicas, pero claro, tú tienes 18 años y te encuentras en un entorno en el que te da la sensación de que nadie te espera. Es muy importante generar un ecosistema en el que las chicas se sientan acogidas y donde quieran pasar los siguientes años.

Has estudiado una ingeniería en la UPC. ¿Qué te ha aportado de cara a tu trayectoria? ¿Imaginabas ser emprendedora?

Yo decidí estudiar Ingeniería Industrial porque me gustaban mucho las matemáticas y la física, pero no tenía claro que quería hacer después. Sin embargo, a los 18 años hay muy poca gente que tenga la fortuna de saber su vocación. Yo a Ingeniería Industrial sufrí mucho por un tema de ecosistema y de encaje, y pienso que muchas chicas también han pasado por ello. Después, en el IESE descubrí que a parte de la ingeniería también me interesaban otras cosas como es la dirección de personas o el marketing y a partir de ahí, con Oriol Vila y Ferran Nogué, creamos Holaluz.2

"Una empresa debe convertirse en una herramienta para hacer del mundo un lugar mejor sin necesidad de ser una ONG."

Sois fundadores del movimiento Capitalismo Consciente. ¿En qué se basa?

Se basa en entender que una empresa debe convertirse en una herramienta para hacer del mundo un lugar mejor sin necesidad de ser una ONG. El dinero no es el propósito último de una organización, sino un medio para conseguir un propósito superior que en nuestro caso es la transformación hacia un modelo energético más sostenible. Una empresa también debe integrar y generar valor para todos sus stakeholders como son los clientes, los accionistas, los trabajadores / as, los proveedores ... El capitalismo consciente utiliza este modelo económico para distribuir y generar valor para todos sus stakeholders gracias a la ejecución salvaje de unos valores.

El futuro pasa por el autoconsumo y el vehículo eléctrico. ¿Estás de acuerdo con esta afirmación?

¡Sin lugar a dudas! En junio lanzamos la Revolución de los Tejados, un proyecto que promueve el autoconsumo. Pero incluso vamos un paso más allá, estamos transformando cada m² de tejado que hay en España, que no olvidemos que es el país del sol con entre 2.500 y 3.000 horas de sol al año, en espacios de generación de energía verde. Estamos liberando un potencial de generación de electricidad renovable que ya existe y que sólo necesita una capa de silicio entre la energía lumínica y el consumo de electricidad. Si transformásemos cada m² de los 10 millones de tejados que hay en España, pasaríamos del actual 39% de energía total suministrada procedente de fuentes renovables, a un 81%.

¿Qué consejos te gustaría dar a los emprendedores y emprendedoras?

Esta pregunta es muy difícil porque cada situación y cada contexto tienen sus particularidades y sus matices. Pero a nosotros lo que nos ha funcionado muy bien es apostar por un propósito trascendente que genuinamente busque mejorar el mundo. También ha sido esencial tener una cultura corporativa, un ecosistema, donde las personas se puedan desarrollar hasta la mejor versión de sí mismos.



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02