Created on Tuesday, 23 Mar 2021 15:53:26

 

Entrevista exclusiva per a la Festibity

Anna N. Schlegel va ser reconeguda a finals d’any com la dona més influent del món en l’àmbit de la tecnologia segons la revista Analytics Insight.

Nascuda a Olot (Girona), va estudiar filologia anglesa i alemanya i des del 1992 viu als EUA on ha treballat per a grans multinacionals com Cisco, Xerox o VMware. Actualment és vicepresidenta de NetApp, una de les grans empreses de Silicon Valley, dedicada a l’emmagatzematge de dades.

A més a més, està involucrada en diverses ONG i el 2016 va publicar Truly Global, un llibre de referència sobre la internacionalització empresarial.

-----

Com arriba una filòloga d’Olot a ser vicepresidenta d’una de les principals empreses de Silicon Valley? Quin ha estat el teu recorregut?

Són molts petits passos. Jo sempre em vaig enfocar en la part més tecnològica de la llengua. Quan vaig estudiar filologia, fa trenta anys, ja estava fascinada per com les tecles d’un ordinador on escrius (o màquines d’escriure en aquell moment) són diferents a cada país, per exemple. Ja havia estat a països com Anglaterra o Alemanya i em fascinava el món de la tecnologia i dels idiomes i sempre he enfocat la meva carrera cap a aquesta vessant.

És molt important ser plenament conscient que els productes, per tal que puguin funcionar arreu del món, necessiten molt de la llengua. Són els idiomes els que poden fer que els productes vagin a tot el món. A l’any 92 vaig arribar als EUA i vaig crear la meva primera start up. Un dels meus primers clients van ser Levi’s.  Vam treballar en com s’introduiria la marca als diferents països amb temes com les etiquetes. Has de pensar que fa trenta anys d’això, no existia internet.

"És important ser conscient que els productes, per tal que puguin funcionar arreu del món, necessiten molt de la llengua."

Tal i com comentes, la llengua és un element determinant a l’hora de globalitzar amb èxit un producte. En un món com el tecnològic en que prima molt l’anglès, les altres llengües són importants a l’hora d’exportar?

Sí, totalment. En els productes digitals els idiomes són molt importants. Jo veig coses escrites amb idiomes que no entenc i no les faig servir. És molt simple aquesta idea, no? Els japonesos són els que ho tenen més clar i si un producte no està en el seu idioma, no l’utilitzen. Jo crec que moltes societats actualment no estem protegint la llengua i no hem d’oblidar que una llengua és el reflex d’una cultura. A mi em sap molt de greu que moltes llengües estiguin desapareixent.

Tot i això, a les empreses, el fet que els productes estiguin en tots els idiomes els suposa una inversió de diners i de temps. Jo treballo per tal que això no sigui una excusa. Recentment des de NetApp hem tret una patent  que fa que la internacionalització del codi no sigui un problema, no l’hagin d’arreglar els humans, sinó que ho fa la intel·ligència artificial.

Les companyies han d’entendre qui és el seu client i estar obsessionades per aquest client i per això és necessari que els productes estiguin en el seu idioma.

La teva trajectòria està molt lligada a la globalització i fa gairebé cinc anys vas publicar el llibre Truly Global, que s’ha convertit en una eina de capçalera per a qualsevol empresari. Quines són les claus per a la internacionalització d’un producte més enllà de l’idioma?

És com una orquestra, hi ha moltes coses que han d’estar entrelligades per tal que la internacionalització funcioni. No és només el màrqueting o només l’enginyeria. És el producte, el codi, el màrqueting, les classes del producte, que l’equip dels centres de suport entengui el producte profundament, que els preus siguin raonables, etc. Tot l’equip ha d’estar coordinat i a la mateixa pàgina.

També és essencial que hi hagi una ruta pel producte i que els equips de venda l’entenguin. I per exemple, per als productes de NetApp, que són productes de software per emmagatzemar dades, és primordial que hi hagi suficient capacitat per al núvol a la zona on el volem introduir.

"Com el núvol, de moment, no hi ha res semblant. El mercat del núvol ara per ara està a trenta trilions de dòlars i superarà al d’Internet!" 

Quines tendències tecnològiques marcaran el futur més immediat? El núvol és un dels elements claus, però quins altres hi ha?

Com el núvol, de moment, no hi ha res semblant. El mercat del núvol ara per ara està a trenta trilions de dòlars i superarà al d’Internet! Un altre tema essencial són els drons. Jo tinc un fill que està estudiant la carrera de drons i serà una de les primeres persones que l’acabarà.  Altres tendències molt importants són el Bitcoin, els automòbils elèctrics, l’espai i l’orbita i la impressió 3D. En un futur no tant llunyà la gent tindrà impressores 3D a casa. Jo, per exemple, estic ajudant una senyora que està mirant com imprimir les ulleres a casa!

Els mons virtuals també estan guanyant molta rellevància. Tot i que ja fa anys que en parlem, amb la Covid-19 s’ha accelerat la seva adopció. Et permeten des de jugar a un joc a provar com quedaria una nova decoració per a casa teva o com et quedaria una determinada peça de roba.   

I òbviament també el deep learning i la intel·ligència artificial. Això pels filòlegs és impressionant ja que la intel·ligència artificial a fons es basa en les paraules i la fan els lingüistes. El deep learning ajudarà a fer-ho tot més simple perquè si molts metges del món es posen a la mateixa base de dades a solucionar un problema de càncer, aniran molt més ràpid. 

El Big Data és un dels temes del moment però també genera molts debats. Creus que s’ha de posar un límit en l’ús que es fa de les dades?

Amb el Big Data el que està passant és que fa falta moltíssima educació i consciència. Tots estem a Facebook o a Instagram i, per tant, tots hi estem participant, hi estem contribuint. L’ús de les dades està totalment descontrolat i evidentment que s’hauria de regularitzar però moltes empreses no ho assumeixen perquè s’estan fent multimilionàries amb la nostra informació. Tot i que és molt difícil fugir-ne, aquí a Silicon Valley hi ha molta gent que està sortint d’aquestes xarxes i entrant en d’altres més ètiques.

El problema és que tot i que hi ha uns estàndards bàsics de protecció de dades, cada organització les gestiona de manera diferent i hi ha executius i empreses que són ètiques i d’altres que no ho són. 

Has aconseguit una posició “top” en un món molt competitiu i en un sector tradicionalment masculí. T’has trobat amb més obstacles pel fet de ser dona?

Quina pregunta és aquesta? (riu) Cada dia. Em sembla que no hi ha un dia que no. Quan veuen una dona en una posició de presidència, vicepresidència o amb una certa rellevància, et qüestionen moltes coses i et trobes amb comentaris del tipus: “Qui t’ha donat aquesta feina?”, “Deus treballar moltes hores, no?”, “Ets molt intimidant”. El que s’ha d’aconseguir és que això no t’afecti. Aquí a Silicon Valley hi ha moltes dones que han portat homes a judicis però jo sempre he optat per fer-ho millor que ells.  Les dones no ens hem de posar nervioses, ens hem de preparar bé i ensenyar les nostres idees, el nostre valor. Preparar-te tant bé, que siguis imparable. Evidentment que hi ha casos on s'ha d'anar a judici però has d'aprendre molt bé a col·laborar i a estar molt alerta de tot.

Tot i això, la presència de dones en càrrecs directius segueix sent baix. Què creus que s’hauria de fer per millorar-ho? Les quotes podrien funcionar?

Evidentment que les companyies han de prioritzar la paritat. Tot i això, trobar dones preparades en segons quins àmbits i nivells és difícil. Per exemple, a NetApp fa mesos que estem buscant una vicepresidenta d’enginyeria i volem que sigui dona, però no la trobem. Jo les busco, les dones, i no les trobo malgrat que estem demanant a universitats i tenim headhunters.  

És necessari preparar les dones. Arribar a segons quines posicions és molt difícil i requereix molt d’esforç. La quantitat de feina, la pressió, la competència... són bestials. A NetApp hi ha un 30% de dones però a enginyeria només un 17% i d’executives només en som el 2%. Ara mateix hi ha moltes noies joves enginyeres que estan entrant provinents de la universitat. La majoria d’aquestes noies són de l’Índia o de la Xina però no d’Europa on hi ha una altra mentalitat, una idea de vida més equilibrada.

És un problema que ja ve de la universitat. Els percentatges de noies en carreres tecnològiques segueixen sent molt baixos.   

Totalment, és un problema que ja ve de la universitat, és tot l’ecosistema. Quan les noies joves entren dins una empresa tan gran com NetApp, se les ha de cuidar molt per tal que s’adaptin a una màquina que va a tot drap. És necessari que tinguin un mentor que les guiï. Tot i això, et pots trobar en una reunió amb un senyor que no està acostumat a treballar amb una noia jove amb idees i opinions molt vàlides i fortes, i es genera un xoc.

Jo soc la cofundadora de Women in Localization, una organització que treballa per fomentar una comunitat global pel progrés de les dones i de la indústria de la localització, i un dels aspectes essencials que duen a terme és el mentoring. Davant de les dificultats en què ens trobem les dones, els ensenyem a tirar endavant, a ser fortes i contundents.  A no deixar que tot això els afecti.

En definitiva, falten més dones preparades en el sector i que les empreses facin programes per tal que entrin i que no tornin a marxar.

"Al sector tecnològic de Catalunya i Espanya li falta finançament. No és una qüestio de talent, hi ha gent molt ben preparada."

Què diferencia el sector tecnològic dels Estats Units i el de Catalunya/Espanya? Què ens falta?

Ens falta finançament. No és una qüestió de talent, a Europa hi ha molta gent preparada. Gent molt vàlida i amb carreres excepcionals que està treballant a Catalunya i si ho fessin a Silicon Valley, guanyarien deu vegades més. D’altra banda, aquí als EUA hi ha molts programes d’entrenament a dins de l’empresa. Et formen, cada vegada ets millor i cada vegada pots assessorar millor la companyia. Això potser també falta a Europa.

I evidentment és molt rellevant el fet que aquí tenim un ecosistema molt fort. Tenim Google o Amazon i la majoria d’empreses tecnològiques tenen la seva seu central als EUA. Aquest fet atreu talent i genera un context propici. A ciutats com Barcelona hi ha moltíssimes oficines d’empreses americanes, però funcionen com a base de vendes, no pas com a centres de creació de producte. El desenvolupament de les idees normalment ve dels EUA.

Barcelona té una reputació als EUA com a hub tecnològic?

En alguns cercles, potser. Però en general jo diria que quan preguntes a un americà quins són els països forts d' Europa, et contestarà que Alemanya, Anglaterra o els Països Nòrdics. Jo estic ajudant al Barcelona Tech City, a ACCIÓ, etc. Però assumir que els americans saben què és Catalunya o entenen Espanya, vol dir que la gent no entén els EUA. Els Estats Units són una màquina bestial que es preocupa d’ella mateixa i dels seus enemics que principalment són Rússia i Xina. Malgrat que hi ha molta gent que ha viatjat a Europa o inclús a Barcelona, a no ser que hi estiguin treballant directament en algun projecte, no coneixen el potencial de Barcelona com a hub tecnològic. També és veritat que molts cops passa que els de Califòrnia no saben què està passant a Montana. 

"Hi ha moltíssima gent que vol parlar amb mi, això vol dir que falten referents que siguin dones, necessitem que hi hagi i que es visibilitzin més Annes."

Recentment has estat nomenada com una de les dones més influents del món en l’àmbit de la tecnologia, què significa per a tu aquest reconeixement? Com ho encaixes?  

Ho encaixo molt bé (riu). Però hi ha moltíssima gent que vol parlar amb mi, això vol dir que falten referents que siguin dones, necessitem que hi hagi i que es visibilitzin més “Annes”. Tot i això, s’ha d’explicar el que costa arribar aquí.  Has d’estar en un estat mental molt fort. És un esforç, una obsessió, i has d’estar disposada a fer-ho.

Però jo diria: “si jo ho he fet, es pot fer”, “si jo he arribat, es pot arribar”. Jo soc una persona que va créixer a Girona dins d’un ambient molt normal.

 

Entrevista exclusiva para la Festibity

Anna N. Schlegel fue reconocida a finales de año como la mujer más influyente del mundo en el ámbito de la tecnología según la revista Analytics Insight.

Nacida en Olot (Girona), estudió filología inglesa y alemana y desde 1992 vive en EUA donde ha trabajado para grandes multinacionales como Cisco, Xerox o VMware. Actualmente es vicepresidenta de NetApp, una de las grandes empresas de Silicon Valley, dedicada al almacenamiento de datos.

Además, está involucrada en varias ONG y en 2016 publicó Truly Global, un libro de referencia sobre la internacionalización empresarial.

-----

¿Cómo llega una filóloga de Olot a ser vicepresidenta de una de las principales empresas de Silicon Valley? ¿Cuál ha sido tu recorrido?

Son muchos pequeños pasos. Yo siempre me enfoqué en la parte más tecnológica de la lengua. Cuando estudié filología, hace trenta años ,ya estaba fascinada por cómo las teclas de un ordenador donde escribes (o máquinas de escribir en aquel momento) son diferentes en cada país, por ejemplo. Ya había estado en países como Inglaterra o Alemania y me fascinaba el mundo de la tecnología y de los idiomas y siempre he enfocado mi carrera hacia esta vertiente.

Es muy importante ser plenamente consciente de que los productos, para que puedan funcionar en todo el mundo, necesitan mucho de la lengua. Son los idiomas los que pueden hacer que los productos se introduzcan en distintos países. En el año 92 llegué a EUA y creé mi primera start up. Uno de mis primeros clientes fueron Levi 's. Trabajamos en cómo se introduciría la marca en los diferentes países con temas como las etiquetas. Tienes que pensar que hace treinta años de eso, no existía internet.

"Es importante ser consciente que los productos, para que puedan funcionar en todo el mundo, necesitan mucho de la lengua."

Tal y como comentas, la lengua es un elemento determinante a la hora de globalizar con éxito un producto. En un mundo como el tecnológico en que prima mucho el inglés, ¿las otras lenguas son importantes a la hora de exportar?

Sí, totalmente. En los productos digitales los idiomas son muy importantes. Yo veo cosas escritas en idiomas que no entiendo y no las utilizo. Es muy simple esta idea, ¿no? Los japoneses son los que lo tienen más claro y si un producto no está en su idioma, no lo utilizan. Yo creo que muchas sociedades actualmente no estamos protegiendo la lengua y no debemos olvidar que una lengua es el reflejo de una cultura. A mí me sabe muy mal que muchas lenguas estén desapareciendo.

Sin embargo, a las empresas, el hecho de que los productos estén en todos los idiomas les supone una inversión de dinero y tiempo. Yo trabajo para que esto no sea una excusa. Recientemente desde NetApp hemos sacado una patente que hace que la internacionalización del código no sea un problema, no lo tengan que arreglar los humanos, sino que lo hace la inteligencia artificial.

Las compañías tienen que entender quién es su cliente y estar obsesionadas por este cliente y por eso es necesario que los productos estén en su idioma.

Tu trayectoria está muy ligada a la globalización y hace casi cinco años publicaste el libro Truly Global, que se ha convertido en una herramienta de cabecera para cualquier empresario. ¿Cuáles son las claves para la internacionalización de un producto más allá del idioma?

Es como una orquesta, hay muchas cosas que deben estar entrelazadas para que la internacionalización funcione. No es sólo el marketing o sólo la ingeniería. Es el producto, el código, el marketing, las clases del producto, que el equipo de los centros de soporte entienda el producto profundamente, que los precios sean razonables, etc. Todo el equipo debe estar coordinado y en la misma página.

También es esencial que haya una ruta para el producto y que los equipos de venta lo entiendan. Y, por ejemplo, para los productos de NetApp, que son productos de software para almacenar datos, es primordial que haya suficiente capacidad para la nube en la zona donde se quieren introducir.

"Como la nube, de momento, no hay nada parecido. ¡El mercado de la nube hoy por hoy está a treinta trillones de dólares y superará al de Internet!" 

¿Qué tendencias tecnológicas marcarán el futuro más inmediato? La nube es uno de los elementos claves, pero, ¿qué otros hay?

Como la nube, de momento, no hay nada parecido. ¡El mercado de la nube hoy por hoy está a treinta trillones de dólares y superará al de Internet! Otro tema esencial son los drones. Yo tengo un hijo que está estudiando la carrera de drones y será una de las primeras personas que la acabará. Otras tendencias muy importantes son el Bitcoin, los automóviles eléctricos, el espacio y la órbita y la impresión 3D. En un futuro no tan lejano la gente tendrá impresoras 3D en casa. Yo, por ejemplo, estoy ayudando a una señora que está mirando como imprimir las gafas en casa.

Los mundos virtuales también están ganando mucha relevancia. Aunque ya hace años que hablamos de ellos, la Covid-19 ha acelerado su adopción. Te permiten desde jugar a un juego a probar como quedaría una nueva decoración para tu casa o como te quedaría una determinada prenda.

Y obviamente también el deep learning y la inteligencia artificial. Esto para los filólogos es impresionante ya que la inteligencia artificial a fondo se basa en las palabras y la hacen los lingüistas. El deep learning ayudará a hacerlo todo más simple porque si muchos médicos del mundo se ponen en la misma base de datos a solucionar un problema de cáncer, iremos mucho más rápido.

El Big Data es uno de los temas del momento, pero también genera muchos debates. ¿Crees que se debe poner un límite en el uso que se hace de los datos?

Con el Big Data lo que está pasando es que falta muchísima educación y conciencia. Todos estamos en Facebook o en Instagram y, por tanto, todos estamos participando, contribuyendo. El uso de los datos está totalmente descontrolado y evidentemente que se debería regularizar, pero muchas empresas no lo asumen porque se están haciendo multimillonarias con nuestra información. Aunque es muy difícil huir de esto, aquí en Silicon Valley hay mucha gente que está saliendo de estas redes y entrando en otras más éticas.

El problema es que, aunque hay unos estándares básicos de protección de datos, cada organización las gestiona de manera diferente y hay ejecutivos y empresas que son éticas y otros que no lo son.

Has conseguido una posición "top" en un mundo muy competitivo y en un sector tradicionalmente masculino. ¿Te has encontrado con más obstáculos por el hecho de ser mujer?

¿Qué pregunta es esa? (risas) Cada día. Me parece que no hay un día que no. Cuando ven una mujer en una posición de presidencia, vicepresidencia o con una cierta posición, te cuestionan muchas cosas y te encuentras con comentarios del tipo: "¿Quién te ha dado este trabajo?", "Debes trabajar muchas horas, ¿no?", "Eres muy intimidante". Lo que hay que conseguir es que esto no te afecte. Aquí en Silicon Valley hay muchas mujeres que han llevado a hombres a juicios, pero yo siempre he optado por hacerlo mejor que ellos. Las mujeres no tenemos que ponernos nerviosas, tenemos que prepararnos bien y enseñar nuestras ideas, nuestro valor. Prepararte tan bien, que seas imparable. Aunque evidentemente que hay casos donde se tiene que ir a juicio, tienes que aprender muy bien a colaborar y estar muy alerta de todo.

Sin embargo, la presencia de mujeres en cargos directivos sigue siendo baja. ¿Qué crees que se debería hacer para mejorarlo? ¿Las cuotas podrían funcionar?

Evidentemente que las compañías tienen que priorizar la paridad. Sin embargo, encontrar mujeres preparadas en según qué ámbitos y niveles es difícil. Por ejemplo, en NetApp hace meses que estamos buscando una vicepresidenta de ingeniería y queremos que sea mujer, pero no la encontramos. Yo busco mujeres y no las encuentro, aunque estamos pidiendo a universidades y tenemos headhunters.

Es necesario preparar a las mujeres. Llegar a según qué posiciones es muy difícil y requiere mucho esfuerzo. La cantidad de trabajo, la presión, la competencia ... son bestiales.
En NetApp hay un 30% de mujeres pero en ingeniería sólo un 17% y de ejecutivas sólo somos el 2%. Ahora mismo hay muchas chicas jóvenes ingenieras que están entrando provenientes de la universidad. La mayoría de estas chicas son de la India o de China pero no de Europa donde hay otra mentalidad, una idea de vida más equilibrada.

Es un problema que ya viene de la universidad. Los porcentajes de chicas en carreras tecnológicas siguen siendo muy bajos.

Totalmente, es un problema que ya viene de la universidad, es todo el ecosistema. Cuando las chicas jóvenes entran en una empresa tan grande como NetApp, se las debe cuidar mucho para que se adapten a una máquina que va a todo trapo. Es necesario que tengan un mentor que las guíe. Sin embargo, te puedes encontrar en una reunión con un señor que no está acostumbrado a trabajar con una chica joven con ideas y opiniones muy válidas y fuertes, y se genera un choque.

Yo soy la cofundadora de Women in Localization, una organización que trabaja para fomentar una comunidad global para el progreso de las mujeres y de la industria de la localización, y uno de los aspectos esenciales que llevamos a cabo es el mentoring. Ante las dificultades en que nos encontramos las mujeres, les enseñamos a salir adelante, a ser fuertes y contundentes.  A no dejar que todo esto les afecte.

En definitiva, faltan más mujeres preparadas en el sector y que las empresas hagan programas para que entren y que no vuelvan a marchar.

"Al sector tecnológico de Cataluña y España le falta financiación. No es una cuestión de talento, hay gente muy bien preparada."

¿Qué diferencia el sector tecnológico de Estados Unidos y el de Cataluña / España? ¿Qué nos falta?

Nos falta financiación. No es una cuestión de talento, en Europa hay mucha gente preparada. Gente muy válida y con carreras excepcionales que están trabajando en Cataluña, si lo hicieran en Silicon Valley, ganarían diez veces más. Por otro lado, aquí en EUA hay muchos programas de entrenamiento dentro de la empresa. Te forman, cada vez eres mejor y cada vez puedes asesorar mejor a la compañía. Esto quizás también falta en Europa.

Y evidentemente es muy relevante el hecho de que aquí tenemos un ecosistema muy fuerte. Tenemos Google o Amazon y la mayoría de empresas tecnológicas tienen su sede central en EUA. Este hecho atrae talento y genera un contexto propicio. En ciudades como Barcelona hay muchísimas oficinas de empresas estadounidenses, pero funcionan más como base de ventas que como espacios creación de producto. El desarrollo de las ideas normalmente viene de EUA.

¿Barcelona tiene reputación en EUA como hub tecnológico?

En algunos círculos, tal vez. Pero en general yo diría que cuando preguntas a un americano cuáles son los países fuertes de Europa, te contestará que Alemania, Inglaterra o los Países Nórdicos. Yo estoy ayudando al Barcelona Tech City, a ACCIÓ, etc.  Pero asumir que los americanos saben qué es Cataluña o entienden España, quiere decir que la gente no entiende los EUA. Los Estados Unidos son una máquina bestial que se preocupa de sí misma y de sus enemigos que principalmente son Rusia y China. Pese a qué hay mucha gente que ha viajado por Europa o incluso ha estado en Barcelona, a no ser que estén trabajando directamente en algún proyecto, no conocen el potencial de Barcelona como hub tecnológico. También es verdad que muchas veces pasa que los de California no saben qué está pasando en Montana.

"Hay muchísima gente que quiere hablar conmigo, esto quiere decir que faltan referentes que sean mujeres, necesitamos que haya y que se visibilicen más Annas".

Recientemente has sido nombrada como una de las mujeres más influyentes del mundo en el ámbito de la tecnología, ¿qué significa para ti este reconocimiento? ¿Como lo encajas?

Lo encajo muy bien (risas). Pero hay muchísima gente que quiere hablar conmigo, esto quiere decir que faltan referentes que sean mujeres, necesitamos que haya y que se visibilicen más "Annas". Sin embargo, se debe explicar lo que cuesta llegar aquí. Tienes que estar en un estado mental muy fuerte. Es un esfuerzo, una obsesión, y tienes que estar dispuesta a hacerlo.

Pero yo diría: "si yo lo he hecho, se puede hacer", "si yo he llegado, se puede llegar". Yo soy una persona que creció en Girona dentro de un ambiente muy normal.



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02