Created on Tuesday, 27 Apr 2021 16:20:14

 

Entrevista exclusiva per a la Festibity

La pandèmia de la Covid-19 ha desencadenat una emergència sanitària, però també social. Per tal de donar-hi resposta, Mercabarna i T-Systems van organitzar, durant el mes d’abril del 2020, una hackathon per desenvolupar una aplicació que permetés connectar l’oferta d’excedents alimentaris de les empreses majoristes amb la demanda de les entitats socials, en concret Creu Roja de Catalunya.

El resultat és T-Mercabarna Solidària, un marketplace digital per aportar aliments a les persones que més ho necessiten que ha estat la proposta guanyadora de la Menció Festibity Solidària 2021.

Parlem amb Osmar Polo, Director General de T-Systems Iberia, i Jordi Valls, Director General de Mercabarna, per conèixer més sobre el projecte.

-----

Què és T-Mercabarna Solidària? Com funciona? Quins actors hi participen?

Osmar Polo. T-Mercabarna Solidaria és un marketplace digital que fa més eficient la donació i el transport d’aliments. Es tracta d’una iniciativa impulsada de manera conjunta per T-Systems i Mercabarna amb la que tenim com a objectiu que els aliments frescos arribin en les millors condicions i el més aviat possible als punts de distribució. La finalitat és garantir que es dona la major quantitat dels excedents dels aliments diaris.

Jordi Valls. Exactament. Connecta l'oferta d'excedents alimentaris de les empreses majoristes de Mercabarna amb la demanda de les entitats socials, i amb l'empresa de logística encarregada de transportar aquests aliments als punts de destinació.

Com va sorgir la idea?

Jordi Valls. La crisi sanitària va fer augmentar molt els nivells de pobresa a Catalunya, i el magatzem del Banc d'Aliments situat a Mercabarna estava col·lapsat per les nombroses demandes. A més a més, moltes entitats socials ens demanaven aliments urgentment. Va ser llavors quan Mercabarna i T-Systems van decidir crear la T-Mercabarna Solidària.

Osmar Polo. En les converses amb Mercabarna vam entendre el problema de la companyia i vam buscar una solució a través de la tecnologia. Vam acordar crear una aplicació que millorés la gestió logística dels aliments donats, tenint en compte tota la cadena de valor i garantint la qualitat.

"Davant la crisi provocada per la pandèmia volíem ajudar els col·lectius vulnerables recolzats per la tecnologia com la nostra principal aliada."

Les diverses organitzacions implicades ja havíeu treballat juntes anteriorment? Per què us vau plantejar una col·laboració?

Jordi Valls. Mercabarna ja havia treballat amb totes les organitzacions implicades. Es va plantejar la col·laboració entre totes les parts perquè Mercabarna coneixia el mercat i la logística aplicada als aliments peribles, T-Systems aportava la seva capacitat tecnològica i d’innovació, les empreses majoristes subministraven els aliments, la companyia logística els transportava a l’entitat social i la Creu Roja els distribuïa entre les persones necessitades.

Osmar Polo. Ja havíem treballat amb Mercabarna i davant la pandèmia volíem col·laborar per ajudar els col·lectius vulnerables recolzats per la tecnologia com la nostra principal aliada.

Què aporta una aplicació d’aquestes característiques? Quin valor afegit té respecte a la feina que realitzaven i segueixen realitzant entitats com per exemple el Banc del Aliments?

Osmar Polo. Podem dir que és el primer marketplace solidari de les seves característiques a Espanya. Els productes frescos són molt més complicats de gestionar a causa de la seva curta durada i la seva complexa manipulació. Per això, el seu repartiment ha de ser més ràpid i acurat. Aquest marketplace connecta l'oferta dels excedents d'aliments frescos de les empreses majoristes amb la demanda d'entitats socials i amb l'empresa de logística encarregada de transportar aquests aliments al punt de destinació. Amb la nova app, abans de les 10h del matí, les empreses de Mercabarna faciliten la informació dels productes que poden donar perquè la Creu Roja realitzi la selecció i planifiqui la seva gestió. Aquesta mateixa aplicació connecta amb l'empresa de transport de manera que, abans de les 17h del mateix dia, els aliments arribin als magatzems de la Creu Roja.

"Estem parlant de logística smart, ja que s’ha aconseguit fer aquesta cadena de subministrament més eficaç i eficient utilitzant tecnologia." 

Com s’organitza la logística i el transport entre un punt i un altre? Podem parlar de digitalització de la logística o logística smart?

Jordi Valls. I tant, estem parlant de logística smart, ja que s’ha aconseguit fer aquesta cadena de subministrament més eficaç i eficient utilitzant tecnologia i a través de la interconnexió de tots el actors.

Osmar Polo. L'aplicació s'ha desenvolupat des de zero sobre tecnologies .NET. A més, per al desenvolupament i allotjament es van utilitzar els serveis de Cloud Públic de Microsoft Azure; en concret Azure App Service i SQL Data Base Service. La rapidesa per posar els serveis a disposició dels equips de desenvolupament, l'agilitat per a la posada en producció de l'aplicatiu, que havia d'estar operatiu en uns pocs dies, l'alta disponibilitat i la seva capacitat d'escalat automàtic van ser factors clau en l'elecció de Microsoft Azure.

L’aplicació es va desenvolupar durant el mes d’abril, en ple confinament i poc després de l’inici de la pandèmia. Va ser fàcil buscar una solució tecnològica amb tant poc temps?

Osmar Polo. Ens vam posar el repte de desenvolupar l'aplicació en un hackathon de 24 hores de treball ininterrompudes en què vam participar T-Systems i Mercabarna per desenvolupar l'aplicació, aportant coneixement tecnològic i de negoci, i solucionant tots els reptes que s'anaven plantejant. El desenvolupament de la solució va ser completament altruista i es va executar mitjançant una trobada de programadors i membres de la direcció del mercat majorista. El projecte es va desenvolupar en aquestes intenses 24 hores i al cap de pocs dies estava completament operatiu.

Jordi Valls. Es va desenvolupar amb tan poc temps per donar una resposta el més ràpidament possible a les entitats socials, que demanaven aliments urgentment per distribuir entre persones que en aquells moments estaven molt necessitades. Va ser fàcil de gestionar, gràcies a la col·laboració d’un equip de 20 experts voluntaris de T‑Systems i directius de Mercabarna que no vam parar fins a dissenyar l’eina adequada.

"Des d'una perspectiva tecnològica, el principal repte en el que vam fer focus va ser l’Experiència d'Usuari."

A nivell tecnològic va suposar un repte? Quines van ser les dificultats principals a les que es van afrontar els/les programadors/es?

Osmar Polo. Des d'una perspectiva tecnològica, el principal repte en el que vam fer focus va ser l’Experiència d'Usuari. D'una banda, havíem de donar resposta urgentment a la situació de la Covid-19, però al mateix temps, havíem d'assegurar que l'aplicació fos de fàcil adopció per part dels usuaris clau, com els majoristes i els transportistes de Mercabarna, i el personal de la Creu Roja. Per garantir la millor Experiència d'Usuari vam construir prototips de l'interface d'usuari des del principi per tal de que poguessin testejar i validar-les.

La Covid-19 ha accelerat moltíssim el procés de digitalització. Ha estat una oportunitat per veure noves formes d’actuar i buscar alternatives per solucionar reptes?

Jordi Valls. Sí, sens dubte, la pandèmia ha accelerat tot el procés de digitalització. A nivell del sector alimentari, per exemple, la venda a través de comerç electrònic ha guanyat molts adeptes entre els consumidors, i també ha estat una sortida per a moltes empreses afectades, primer pel confinament i després per les restriccions de mobilitat imposades com a conseqüència de la crisi sanitària.

Osmar Polo.  En els últims 25 anys hem vist com es transformava el món a través de la tecnologia, però ha estat durant l'última dècada quan aquest canvi s'ha accelerat tant que ha provocat la total integració de la tecnologia amb les nostres rutines diàries, tant en l'àmbit personal com en el professional. Sens dubte la Covid-19 ha accelerat aquest procés de transformació tant en l'esfera empresarial com a nivell social.  

Quins són els objectius que es persegueixen amb aquesta aplicació? Quina rellevància tenen els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible)?

Jordi Valls. Amb T-Mercabarna Solidària col·laborem amb les entitats socials aportant aliments a persones perquè no passin gana (ODS 2). A més, aquests aliments són frescos i, per tant, són fonamentals per a una alimentació saludable (ODS 3), i són difícils d’obtenir per part de les entitats socials per la complexitat de la seva logística, ja que són molt peribles. Dins de la nostra política d’empresa responsable i sostenible, l’app s’emmarca, a més, en la nostra lluita contra el malbaratament alimentari, ja que són aliments sobrants (ODS 2, 12); la T-Mercabarna Solidària també ens ajuda a ser responsables amb el medi ambient, ja que, gràcies a la logística smart que permet l’aplicació, s’agrupen les càrregues d’aliments i s’eviten els transport innecessaris, amb el consegüent estalvi energètic i la reducció d’emissions de CO2 (ODS 13).

Osmar Polo. Jo afegiria que actualment estem en fase de consolidació de l'ús per part de les empreses de Mercabarna i també esperem sumar noves organitzacions socials. A més, estem expandint l'aplicació a altres mercats d'aliments frescos d'Europa i LATAM. Es tracta d'un projecte que a més d'integrar diferents ODS i d'anar en línia amb la seva filosofia, ha superat les expectatives inicials, fent que amb la nostra tecnologia puguem millorar l'accés als aliments dels més desfavorits.

"Si una cosa positiva traiem de la Covid-19 és el moviment social que ha generat."   

Diuen que en situacions extremes, algunes persones treuen el millor d’elles mateixes. La Covid-19 ens ha fet més solidaris? Som més conscients d’algunes necessitats?

Osmar Polo. Els canvis dràstics als que ens hem hagut d'enfrontar en els últims mesos han afectat a la nostra forma de vida. Personalment sí que crec que la societat en general ens hem fet més conscients de les necessitats socials, a més de contagiar-nos els uns als altres de més solidaritat. Milers d'empreses han impulsat accions socials per ajudar als col·lectius que s’afrontaven a la pandèmia en primera línia, com el personal sanitari, les forces de seguretat de l'estat o els empleats de supermercats. Si una cosa positiva traiem de la Covid-19 és el moviment social que ha generat.   

Jordi Valls. Sí, des del sector alimentari, per exemple, s’observa que, arrel de la pandèmia, els ciutadans es preocupen més per la seva salut i, per tant, pel que mengen, i per la preservació del planeta, pel que es valora més l’alimentació ecològica i de proximitat. A més, com bé dius, les empreses majoristes han demostrat ser molt solidàries i han acudit a totes les nostres crides per aportar aliments en favor dels més necessitats.

La pandèmia sense la tecnologia hagués estat molt més dura a molts nivells, i iniciatives com aquesta ho demostren. Veurem més iniciatives similars? Han iniciat empreses com Mercabarna o entitats com la Creu Roja un procés de digitalització sense fre?

Jordi Valls. Sí, veurem moltes iniciatives similars per part de Mercabarna, ja que estem en ple procés de digitalització de les nostres infraestructures i serveis als clients: un marketplace logistic, contenidors intel·legents, smart parking, sensorització per reducció de consums, etc.

Osmar Polo. Des de T-Systems veiem que les empreses i la societat en el seu conjunt han experimentat un procés de digitalització accelerat en l'últim any arran de la Covid-19. A T-Systems actualment comptem amb més de 60 clients de serveis i solucions cloud en tots els sectors d'activitat, entre els que destaquen el sector públic i la indústria, els quals han incrementat aquest any un 21% la contractació d'aquest tipus de serveis.

Quants kilograms d’aliments frescos s’han repartit gràcies a T-Mercabarna Solidària?

Jordi Valls. Durant els 6 primers mesos de funcionament de l’app, coincidint amb els mesos més crítics de la crisi sanitària, ja s’havien repartit 150.000 kg. d’aliments a través de la T-Mercabarna Solidària. En l’actualitat, com que el ritme de demandes d’aliments s’ha estabilitzat, hem tornat a centralitzar la distribució de fruites i hortalisses a través del Banc dels Aliments.

 

Entrevista exclusiva para la Festibity

La pandemia de la Covid-19 ha desencadenado una emergencia sanitaria, pero también social. Para dar respuesta, Mercabarna y T-Systems organizaron, durante el mes de abril del 2020, una hackathon para desarrollar una aplicación que permitiera conectar la oferta de excedentes alimentarios de las empresas mayoristas con la demanda de las entidades sociales, en concreto, Cruz Roja de Cataluña.

El resultado es T-Mercabarna Solidaria, un marketplace digital para aportar alimentos a las personas que más lo necesitan que ha sido la propuesta ganadora de la Mención Festibity Solidaria 2021.

Hablamos con Osmar Polo, Director General de T-Systems Iberia, y Jordi Valls, Director General de Mercabarna, para conocer más sobre el proyecto.

-----

¿Qué es T-Mercabarna Solidaria? ¿Cómo funciona? ¿Qué actores participan?

Osmar Polo. T-Mercabarna Solidaria es un marketplace digital que hace más eficiente la donación y el transporte de alimentos. Se trata de una iniciativa impulsada de manera conjunta por T-Systems y Mercabarna con la que tenemos como objetivo que los alimentos frescos lleguen en las mejores condiciones y lo antes posible a los puntos de distribución. La finalidad es garantizar que se da la mayor cantidad de los excedentes de los alimentos diarios.

 Jordi Valls. Exactamente. Conecta la oferta de excedentes alimentarios de las empresas mayoristas de Mercabarna con la demanda de las entidades sociales, y con la empresa de logística encargada de transportar estos alimentos a los puntos de destino.

¿Cómo surgió la idea?

Jordi Valls. La crisis sanitaria hizo aumentar mucho los niveles de pobreza en Cataluña, y el almacén del Banco de Alimentos situado en Mercabarna estaba colapsado por las numerosas demandas. Además, muchas entidades sociales nos pedían alimentos urgentemente. Fue entonces cuando Mercabarna y T-Systems decidieron crear la T-Mercabarna Solidaria.

Osmar Polo. En las conversaciones con Mercabarna entendimos el problema de la compañía y buscamos una solución a través de la tecnología. Acordamos crear una aplicación que mejorara la gestión logística de los alimentos donados, teniendo en cuenta toda la cadena de valor y garantizando la calidad.

"Ante la crisis provocada por la pandemia queríamos ayudar a los colectivos vulnerables apoyados por la tecnología como nuestra principal aliada."

 

¿Las diversas organizaciones implicadas ya habíais trabajado juntas anteriormente? ¿Por qué os planteasteis una colaboración?

Jordi Valls. Mercabarna ya había trabajado con todas las organizaciones implicadas. Se planteó la colaboración entre todas las partes porque Mercabarna conocía el mercado y la logística aplicada a los alimentos perecederos, T-Systems aportaba su capacidad tecnológica y de innovación, las empresas mayoristas suministraban los alimentos, la compañía logística los transportaba a la entidad social y la Cruz Roja los distribuía entre las personas necesitadas.

Osmar Polo. Ya habíamos trabajado con Mercabarna y ante la pandemia queríamos colaborar para ayudar a los colectivos vulnerables apoyados por la tecnología como nuestra principal aliada.

¿Qué aporta una aplicación de estas características? ¿Qué valor añadido tiene respecto al trabajo que realizaban y siguen realizando entidades como el Banco del Alimentos?

Osmar Polo. Podemos decir que es el primer marketplace solidario de sus características en España. Los productos frescos son mucho más complicados de manejar debido a su corta duración y su compleja manipulación. Por ello, su reparto debe ser más rápido y preciso. Este Marketplace conecta la oferta de los excedentes de alimentos frescos de las empresas mayoristas con la demanda de entidades sociales y con la empresa de logística encargada de transportar estos alimentos al punto de destino. Con la nueva app, antes de las 10 de la mañana, las empresas de Mercabarna facilitan la información de los productos que pueden dar para que la Cruz Roja realice la selección y planifique su gestión. Esta misma aplicación conecta con la empresa de transporte de manera que, antes de las 17h del mismo día, los alimentos lleguen a los almacenes de la Cruz Roja.

"Estamos hablando de logística smart, ya que se ha conseguido hacer esta cadena de suministro más eficaz y eficiente utilizando tecnología."

¿Cómo se organiza la logística y el transporte entre un punto y otro? ¿Podemos hablar de digitalización de la logística o logística smart?

Jordi Valls. Por supuesto, estamos hablando de logística smart, ya que se ha conseguido hacer esta cadena de suministro más eficaz y eficiente utilizando tecnología y a través de la interconexión de todos los actores.

Osmar Polo. La aplicación se ha desarrollado desde cero sobre tecnologías .NET. Además, para el desarrollo y alojamiento se utilizaron los servicios de Cloud Público de Microsoft Azure; en concreto Azure App Service y SQL Data Base Service. La rapidez para poner los servicios a disposición de los equipos de desarrollo, la agilidad para la puesta en producción de la aplicación, que tenía que estar operativa en unos pocos días, la alta disponibilidad y su capacidad de escalado automático fueron factores clave en la elección de Microsoft Azure.

La aplicación se desarrolló durante el mes de abril, en pleno confinamiento y poco después del inicio de la pandemia. ¿Fue fácil buscar una solución tecnológica con tan poco tiempo?

Osmar Polo. Nos pusimos el reto de desarrollar la aplicación en un hackathon de 24 horas de trabajo ininterrumpidas en el que participamos T-Systems y Mercabarna para desarrollar la aplicación, aportando conocimiento tecnológico y de negocio, y solucionando todos los retos que se iban planteando. El desarrollo de la solución fue completamente altruista y se ejecutó mediante un encuentro de programadores y miembros de la dirección del mercado mayorista. El proyecto se hizo en estas intensas 24 horas y al cabo de pocos días estaba completamente operativo.

Jordi Valls. Se desarrolló con tan poco tiempo para dar una respuesta lo más rápidamente posible a las entidades sociales, que pedían alimentos urgentemente para distribuir entre personas que en esos momentos estaban muy necesitadas. Fue fácil de manejar, gracias a la colaboración de un equipo de 20 expertos voluntarios de T Systems y directivos de Mercabarna que no paramos hasta diseñar la herramienta adecuada.

"Desde una perspectiva tecnológica, el principal reto en el que hicimos foco fue la Experiencia de Usuario."

¿A nivel tecnológico supuso un reto? ¿Cuáles fueron las principales dificultades a las que se afrontaron los / las programadores /as?

Osmar Polo. Desde una perspectiva tecnológica, el principal reto en el que hicimos foco fue la Experiencia de Usuario. Por un lado, teníamos que dar respuesta urgentemente a la situación de la Covid-19, pero al mismo tiempo, teníamos que asegurar que la aplicación fuera de fácil adopción por parte de los usuarios clave, como los mayoristas y los transportistas de Mercabarna, y el personal de la Cruz Roja. Para garantizar la mejor Experiencia de Usuario construimos prototipos de la interfaz de usuario desde el principio para que se pudieran testear y validar.

La Covid-19 ha acelerado muchísimo el proceso de digitalización. ¿Ha sido una oportunidad para ver nuevas formas de actuar y buscar alternativas para solucionar retos?

Jordi Valls. Sí, sin duda, la pandemia ha acelerado todo el proceso de digitalización. A nivel del sector alimentario, por ejemplo, la venta a través de comercio electrónico ha ganado muchos adeptos entre los consumidores, y también ha sido una salida para muchas empresas afectadas, primero por el confinamiento y luego por las restricciones de movilidad impuestas como consecuencia de la crisis sanitaria.

Osmar Polo.  En los últimos 25 años hemos visto cómo se transformaba el mundo a través de la tecnología, pero ha sido durante la última década cuando este cambio se ha acelerado tanto que ha provocado la total integración de la tecnología en nuestras rutinas diarias, tanto en el ámbito personal, como en el profesional. Sin duda la Covid-19 ha acelerado este proceso de transformación tanto en la esfera empresarial como a nivel social.

¿Cuáles son los objetivos que se persiguen con esta aplicación? ¿Qué relevancia tienen los ODS (Objetivos de Desarrollo Sostenible)?

Jordi Valls. Con T-Mercabarna Solidaria colaboramos con las entidades sociales aportando alimentos a personas para que no pasen hambre (ODS 2). Además, estos alimentos son frescos y, por tanto, son fundamentales para una alimentación saludable (ODS 3), y son difíciles de obtener por parte de las entidades sociales debido a la complejidad de su logística, ya que son muy perecederos. Dentro de nuestra política de empresa responsable y sostenible, la app se enmarca, además, en nuestra lucha contra el despilfarro alimentario, ya que son alimentos sobrantes (ODS 2, 12); la T-Mercabarna Solidaria también nos ayuda a ser responsables con el medio ambiente, ya que, gracias a la logística smart que permite la aplicación, se agrupan las cargas de alimentos y se evitan los transportes innecesarios, con el consiguiente ahorro energético y la reducción de emisiones de CO2 (ODS 13).

Osmar Polo. Yo añadiría que actualmente estamos en fase de consolidación del uso por parte de las empresas de Mercabarna y también esperamos sumar nuevas organizaciones sociales. Además, estamos expandiendo la aplicación a otros mercados de alimentos frescos de Europa y LATAM. Se trata de un proyecto que además de integrar diferentes ODS y de ir en línea con su filosofía, ha superado las expectativas iniciales, haciendo que con nuestra tecnología podamos mejorar el acceso a los alimentos de los más desfavorecidos.

"Si algo positivo sacamos de la Covid-19 es el movimiento social que ha generado."

Dicen que en situaciones extremas, algunas personas sacan lo mejor de ellas mismas. ¿La Covid-19 nos ha hecho más solidarios? ¿Somos más conscientes de algunas necesidades?

Osmar Polo. Los cambios drásticos a los que nos hemos tenido que enfrentar en los últimos meses han afectado a nuestra forma de vida. Personalmente sí creo que la sociedad en general nos hemos hecho más conscientes de las necesidades sociales, además de contagiarnos unos a otros de más solidaridad. Miles de empresas han impulsado acciones sociales para ayudar a los colectivos que afrontaban la pandemia en primera línea, como el personal sanitario, las fuerzas de seguridad del estado o los empleados de supermercados. Si algo positivo sacamos de la Covid-19 es el movimiento social que ha generado.

Jordi Valls. Sí, desde el sector alimentario, por ejemplo, se observa que, a raíz de la pandemia, los ciudadanos se preocupan más por su salud y, por tanto, de lo que comen, y por la preservación del planeta, por lo que se valora más la alimentación ecológica y de proximidad. Además, como bien dices, las empresas mayoristas han demostrado ser muy solidarias y han acudido a todas nuestras llamadas para aportar alimentos en favor de los más necesitados.

La pandemia sin la tecnología hubiera sido mucho más dura a muchos niveles e iniciativas como ésta lo demuestran. ¿Veremos más iniciativas similares? ¿Han iniciado empresas como Mercabarna o entidades como la Cruz Roja un proceso de digitalización sin freno?

Jordi Valls. Sí, veremos muchas iniciativas similares por parte de Mercabarna, ya que estamos en pleno proceso de digitalización de nuestras infraestructuras y servicios a los clientes: un marketplace logístico, contenedores inteligentes, smart parking, sensorización por reducción de consumos, etc.

Osmar Polo. Desde T-Systems vemos que las empresas y la sociedad en su conjunto han experimentado un proceso de digitalización acelerado en el último año a raíz de la Covid-19. A T-Systems actualmente contamos con más de 60 clientes de servicios y soluciones cloud en todos los sectores de actividad, entre los que destacan el sector público y la industria, los cuales han incrementado este año un 21% la contratación de este tipo de servicios.

¿Cuántos kilogramos de alimentos frescos se han repartido gracias a T-Mercabarna Solidaria?

Jordi Valls. Durante los 6 primeros meses de funcionamiento de la app, coincidiendo con los meses más críticos de la crisis sanitaria, ya se habían repartido 150.000 kg. de alimentos a través de T-Mercabarna Solidaria. En la actualidad, como el ritmo de demandas de alimentos se ha estabilizado, hemos vuelto a centralizar la distribución de frutas y hortalizas a través del Banco de los Alimentos.

 



Comparteix això:

12 de juny de 2024

21a Festibity

12 de juny de 2024

#ITalent

Sobre nosaltres

"La gran festa de les tecnologies de la informació"

         

 

Contacte

Per a més informació:

festibity@festibity.com

T. 93 000 92 02